Cum transformă primarul Rotaru o școală reabilitată în centru medical privat. Ce familie este implicată în afacere

7
4691

În România, au fost vremuri când sute de milioane de euro de la bugetul de stat au fost aruncate pe tot felul de proiecte idiote care, de fapt, nu urmăreau altceva decât sifonarea fondurilor publice. De notorietate sunt proiectele realizate în urmă cu un deceniu, când au fost tocate sume uriașe pentru construirea unor terenuri de sport în pantă, săli de sport în sate cu câteva sute de locuitori, parcuri în zone rurale etc. Acestor proiecte neinspirate li s-au adăugat și altele, în perioada 2007-2010, când, fără o analiză serioasă, au fost investite sume mari de bani în construirea unor școli în localități în care nu erau elevi sau în reabilitarea celor existente în condițiile în care nu erau necesare astfel de lucrări.

Aceste aspecte nu au contat pentru guvernanții de la vremea respectivă, principalul interes fiind acela de a cheltui banii cu orice chip, cel mai probabil, cu parandărătul de rigoare.

Investiții într-o școală care va ajunge centru medical privat

 O investiție care a costat miliarde de lei vechi, fără a fi folosită măcar o zi, se află în comuna Alexandru cel Bun, unde primar este Ion Rotaru (FOTO), politicianul care știe cum merg treburile în corupta administrație publică din România.

Deși statul român, prin Ministerul Învățământului, investise 1 milion de euro pentru a construi un corp nou la Școala de la Vaduri, același minister a mai plătit 500.000 de euro pentru reabilitarea școlii vechi. Nimeni nu s-a obosit să facă o analiză privind oportunitatea investiției în reabilitarea corpului vechi. Dacă ar fi numărat copiii din comună, cei de la minister și-ar fi dat seama că investiția nu-și are rostul. Au încercat să o justifice, precizând că vor să facă o școală profesională, proiect care nu a avut nicio șansă.

S-a văzut asta imediat după inaugurare când, din cauza lipsei elevilor, școala nu a fost folosită, intrând într-un ireversibil proces de degradare.

Investiția a fost realizată în intervalul 2010-2012, însă finanțarea a fost aprobată anterior, pe finalul mandatului de inspector general școlar al lui Mihai Lăcătușu.

Schema era următoarea: reprezentanții școlilor cereau bani de la minister, care își dădeau sau nu acordul. În cazul în care lucrările erau aprobate, banii ajungeau, prin intermediul inspectoratelor școlare, la primăriile care aveau sarcina să organizeze licitații. În cazul Școlii vechi din Vaduri, Alexandru cel Bun, totul a mers ca pe roate, în sensul că banii au fost alocați de minister, iar primăria s-a ocupat de licitație. Contractul a fost câștigat de firma Moldocor, care a efectuat mai multe lucrări pentru primăria condusă de Rotaru.

Așa arăta în urmă cu câteva luni corpul de școală în care statul român a investit fix degeaba milioane de lei.

Chiar dacă s-a vorbit și încă se vorbește, în anumite medii, că proiectul respectiv a fost aprobat pe bază de parandărăt, aspect ce trebuie luat în calcul din moment ce investiția nu a fost folosită deloc, nimeni nu a fost interesat de acest aspect. Nu avem informații că vreo instituție a statului și-a pus oamenii să afle de ce a fost cheltuite milioane de lei pentru a reabilita o școală în care nu avea cine să învețe. Cert este că vechiul corp de școală, reabilitat pe bani grei, nu a făcut decât să consume bani pentru conservare și reparații, fără ca cineva să se folosească de el. 

Rotaru, în interviurile comandate și plătite unor publicații locale (vezi foto jos), a justificat investiția prin aceea că în respectivul corp de clădire urma să fie înființată o școală de meserii, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

 

Rotaru, familia Crețu și succesul în afaceri

Acum, la aproape 10 ani de la reabilitarea școlii vechi din Vaduri, primarul Ion Rotaru anunță că va oferi un „cadou” cetățenilor din zonă, transformând școala vechie în centru de permanență, ce va fi dotat cu laborator de analize medicale, sală de recuperare etc. Numai că pentru asta, clădirea trebuie reparată, pentru că se află într-o stare jalnică și nici nu este racordată la utilități.

La finele lunii august, primăria a organizat o licitație ce a fost câștigată de Centrul Medical Sfânta Elena SRL, fiind singurul ofertant de altfel. Așa a fost concesionată Școala veche Vaduri (marcată cu roșu pe foto jos) în care urmează a funcționa un centru medical. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani, urmând ca firma să achite primăriei 8.704 euro/an.

În societatea Centrul Medical Sfânta Elena SRL, asociați sunt Ștefan Voicu Crețu și Doina Crețu, adică fiul și soția omului de afaceri Viorel Crețu de la Nord Arin. Ștefan Voicu Crețu este asociat și la firma Salamandra SRL Gheorgheni, care a livrat căsuțele de Crăciun celor de la Consiliul Județean Neamț. Firma harghiteană trebuie să returneze CJ-ului peste 100.000 de lei, în urma unei decizii a instanței de judecată, despre care atacul.ro a scris AICI.

Doina Crețu a mai avut o tentativă de a concesiona același imobil din Vaduri. În septembrie 2020, Doina Crețu, în calitate de reprezentant a Ester Medical SRL, solicita Primăriei Alexandru cel Bun concesionarea spațiului Școlii vechi din Vaduri.

În cele din urmă, s-a ajuns la licitația organizată înluna august a acestui an, cu mențiunea că Doina Crețu a participat cu o altă firmă, Centrul Medical Sfânta Elena SRL, lăsând la o parte Ester Medical SRL.

Conform contractului, primăria va pune la dispoziția firmei câștigătoare clădirea așa cum este ea, urmând ca chiriașul să se ocupe de reabilitare. Asta doar în cazul în care lucrările nu vor fi costisitoare, caz în care primăria va fi nevoită să investească. Tot primăria va suporta costurile cu branșarea la utilități.

Daniel MURARU

 

Atacul.ro a avut dreptate. Au furat la Târgul de Crăciun. Cât a plătit CJ Neamț pe căsuțe și cât costau în realitate

SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. vasile 15 octombrie, 2021 at 09:41 Răspunde

    Domnule Muraru continuaţi cu investigaţiile ca sa stie poporu ce panarame se cocoaţă la cascaval.
    Foto portret rotaru spune tot despre subiect: un gherţoi cu tupeu calare pe oamenii de bun simţ

  2. FLORIN 16 octombrie, 2021 at 08:10 Răspunde

    Toate aceste mizerii umane pe care le vedem zi de zi in viata publica si care in mod normal ar trebui sa putrezeasca in puscarii iar ei ne ranjesc in mass media sunt din cauza acestor institutii esuate de coruptie si incompetenta gen SRI/DNA/PARCHET/DIICOT/MAI/ANI,etc TOTI platiti cu salarii aberant de mari si pensii de serviciu/speciale halucinante la 40 de ani.
    Numai din cauza smenului facut cu firma Aqua Park privind ”modernizarea”drumului spre Agarcia acest analfabet alaturi de Ginel trebuia sa fie in puscarie.
    El este bine merci si s-a apucat de alte smenuri.
    Asta arata ca il doare in cur si ca are protectie de la slugile din institutiile mai sus enumerate.
    Aici am ajuns din cauza cetatenilor acestei tari care nu au nici un fel de pretentii,nu ies in strada si nu protesteaza impotriva acestui stat mafioto corupt si mega incompetent care a ajuns sa fie folosit de toti hotii si analfabetii din aceasta tara cu scopul de a fura si delapida banii acestei tari pana la FALIMENTUL ei care este IMINENT.

  3. Bula 16 octombrie, 2021 at 14:24 Răspunde

    Mai mergeți și la primăria lui Ginel la Borlești și mai vedeți ce terenuri ia dat fostul primar Puica vezi Bobeica e la cumnați lui cumatru

  4. Doru Panturu 16 octombrie, 2021 at 20:14 Răspunde

    Cunoastem ziaristi ‘ de top ” adica colaboratori care si-au tras vile pe malu lacului in Albunu lui Rotaru. In schimbul ” serviciilor” pe carel fac, au dreptul si ei la un protejat pe care l promoveaza si sug de bani ani de ani primaria. E democratie nu?

  5. sandu 17 octombrie, 2021 at 08:59 Răspunde

    Domnule Inspector Sef Interimar al I.P.J. NEAMT, OSOIANU si dl Ministru al M.A.I. BODE ! ce s-au facut cu Dosarele Penale legate de S.C. AQUA PARC S.R.L. , S.C. STEF EDIL S.R.L. S.C. MAVGO HOLDING S.R.L. legate de Iazul Piscicol de la Savinesti, si furturile de la cariera MARGINENI si cariera CORNI Bargaoani ?? ca erau ” mura in gura ” marfa pentru procurori , o fi greu , trebuie chemat FBI, sau SECRET SERVICE al USA sa ne ajute !!!??? Ar trebui ca la americani ca dupa un scurt timp seful Politiei, in cazul de fata al judetului NEAMT sa iasa in fata publicului si sa dea RAPORTUL ce s-a facut in DOsare de criminalitate economica mare daca vrem sa ii copiem pe cei unde LEGEA primeaza, nu numai pe coruptii din UE ( a se vedea cazul AUSTRIA) !!! Oare ce fac cei 300 de la SRI Neamt nu de la TERMOPILE ????!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.