Ministrul Energiei deschide din nou mina de uraniu de la Tulgheș – Grințieș. O face o dată la câteva luni
Nu au trecut decât trei luni de când ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că va fi deschisă mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, că ieri demnitarul a ținut să reamintească populației că mina va deveni operațională, în contextul în care zăcământul de uraniu de la Crucea – Botușana a fost epuizat. În acest fel, spune demnitarul, „vom avea combustibil nuclear propriu”. Ministrul nu a oferit nicio altă informație cu privire la momentul deschiderii, costul investițiilor și durata acestora, etapele care trebuie parcurse, câte locuri de muncă vor fi create și dacă există forță de muncă în zonă, calificată pentru acest domeniu, și ce efecte va avea asupra mediului.
„Este extrem de important ca atunci când vorbim despre Sistemul Energetic Național să nu lăsăm loc populismului. Din păcate, azi unii colegi deputați au fluturat, în Parlament, tema populismului. Adevărul este următorul și este contrar celor afirmate de cei care încearcă să-și facă doar imagine. Mina de la Crucea: Această mină nu mai are uraniu, de aceea se închide. Are uraniu mina de la Tulgheș- Grințieș, mină care a trecut din administrarea Companiei Naționale a Uraniului în administrarea Nuclearelectrica pentru a asigura circuitul nuclear integrat. Așadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgeș-Grințieș pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu! Mai mult, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziție cu Nuclearelectrica. Astfel, Nuclearelectrica, prin miljocirea CNU, va avea la dispoziție circuitul nuclear integrat: așa vom face și octoxidul și dioxidul de uraniu și vom avea combustibil nuclear!”, a declrat ministrul Energiei.
Și în vară, Virgil Popescu „amenința” că mina de la Tulgheș – Grințieș va fi deschisă. Iată ce declara demnitarul, în Parlamentul României, la finele lunii iunie: „Referitor la Mina de la Crucea. Da, Mina de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ acolo, dar evident că minerii de acolo vor lucra la închidere. Pentru asta avem Ordonanţa 69 care intră joi în Guvern cu pachet social, un pachet social prin care plătim salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează şi le suportăm de la buget – pentru uraniu şi pentru Hunedoara – şi venituri de completare mergându-le vechimea în acelaşi timp, între 24 şi 48 de luni. Feldioara, dacă vorbim de Feldioara, este antecontract de vânzare-cumpărare către Nuclearelectrica. Va trece la Nuclearelectrica şi acolo se va procesa octoxidul de uraniu pentru producerea dioxidului. Deci va fi circuit integrat nuclear în România, în interiorul Nuclearelectrica, şi vom deschide mina de la Tulgheş – Grinţieş tocmai pentru a avea minereu de uraniu în România că avem nevoie. Vrem să construim 3 şi 4 şi atunci e normal să avem în interiorul ţării totul nuclear”.
(Sursa foto: newsromania.net)
CITEȘTE ȘI:
Jocuri obscure la CNU. Avem uraniu la Grințieș-Tulgheș, dar preferăm să-l cumpărăm de la canadieni
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.