Combinagii și șpăgari la „Apele Române”. Marcoci, Miki, Berea și afaceristul Ciufudean, cercetați de DNA într-un nou și spectaculos dosar de corupție

6
4600

În ultimii ani, atacul.ro a publicat zeci de articole privind jaful practicat la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), în special cu fondurile alocate de Guvern pentru înlăturarea efectelor calamităților natural produse de inundații. Anchetele „Albuia și Țiganca”, în care a fost trimis în judecată Mihail Popescu, fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău (actualmente, director adjunct al Direcției Achiziții și Logistică a Consiliului Județean Neamț) reprezintă un exemplu elocvent de sifonare a banilor publici. Cum nu există an în care furia naturii să nu provoace pagube, „Apele Române” alocă sume consistente, în regim de urgență, pentru lucrări de înlăturare a efectelor calamităților. Sumele depind de ceea ce este constatat pe teren, evaluările fiind, de regulă, făcute ca să fie făcute și serios umflate. În plus, cele mai multe dintre lucrări, care sunt atribuite pe ochi frumoși unor firme de casă, sunt realizate în bătaie de joc. De pe urma unor astfel de afaceri câștigă toți cei implicați, de la combinagii de „Apele Române” și până la patronii firmelor care execută aceste lucrări mult supraevaluate.

Marcoci, Miki&Co și jocurile pentru bani murdari

În 2019, ABA Siret-Bacău era condusă de nemțeanul Mihail Popescu. Fost șef la Achiziții în CJ Neamț, Popescu, alintat de prieteni „Miki”, fusese transferat la șefia ABA Siret-Bacău, în noiembrie 2018, după ce Vlad Marcoci, titularul funcției, fusese avansat director de investiții în cadrul ANAR. La începutul anului 2019, pe funcția de director investiții la ABA Siret-Bacău a fost angajat un alt nemțean, Doru Berea, fost om de-al lui Pinalti. Câteva luni mai târziu, Berea părăsea funcția fără nicio explicație din partea nimănui. Acum, putem doar să presupunem că afacerile necurate investigate de DNA l-au împins pe Berea să renunțe la funcție.

Așadar, în vara anului 2019, trei nemțeni dețineau funcții importante în cadrul ANAR și ABA Siret-Bacău: Vlad Marcoci (FOTO), Mihail Popescu și Doru Berea.

În data de 25 iunie 2019, printr-o hotărâre de guvern, Ministerul Apelor și Pădurilor a primit aproape 200 de milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de înlăturare a efectelor inundațiilor din primăvara acelui an. Banii au fost împărțiți de administrațiile bazinale de apă. ABA Siret-Bacău a fost cea care a încredințat, în județul Neamț, lucrările pentru reabilitarea cursurilor de apă Albuia și Țiganca, afaceri aflate în faza de judecată pentru fapte de corupție.

Tot ABA Siret-Bacău, condusă de Miki, a încheiat, în august, un contract cu firma Industrial Construct Ardeal SRL, din județul Bistrița-Năsăud, în valoare de 5.700.000 de lei, TVA inclusă, pentru proiectul „Regularizare albie pârâu Slimnic la Tâmboiești, județul Vrancea-consolidare mal”.

Firma bistrițeană este condusă de controversatul om de afaceri Sorin Ciufudean (FOTO) și de partenera sa, Valeria Bondrea. Cei doi au fost trimiși în judecată în mai multe dosare de corupție.

Ulterior semnării contractului de 5,7 milioane de lei, procurorii DNA au primit informații că unii angajați de la ABA Siret și de la ANAR îi fac jocurile lui Ciufudean, în sensul că au acceptat depunerea unor documente neconforme cu realitatea, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri să deconteze lucrări neefectuate.

În loc să vegheze la respectarea legii, îl învățau cum s-o încalce

Astfel, s-a stabilit că firma Industrial Construct Ardeal SRL nu avea autorizație să exploateze agregate minerale din râul Putna, însă Ciufudean a convenit cu Berea și cu șeful punctului de lucru ca materialul necesar executării lucrărilor, adică piatra, să fie exploatată din albia Putnei, pe raza comunei Garoafa, județul Vrancea. O soluție la îndemână, aducătoare de mulți bani negri.

Numai că polițiștii din comună le-au dat planurile peste cap, oprind exploatarea de agregate din cauza lipsei autorizației de exploatare.

În acel moment, afirmă anchetatorii, Ciufudean a stabilit cu Mihail Popescu, Vlad Marcoci, șeful punctului de lucru (Albescu Sorin) și cu dirigintele de șantier (Iordache Bucălău) să întocmească un document, din partea ABA Siret Bacău, pe care l-au prezentat polițiștilor pentru a continua exploatarea de piatră din pârâul Putna. Pe baza acestui document, firma lui Ciufudean a continuat să folosească piatra din râul Putna la lucrările pe care le avea de executat.

La începutul lunii noiembrie 2019, Ciufudean, ajutat de angajați ai ABA Siret, a întocmit o factură, cu documentele justificative atașate, pentru decontarea lucrărilor. Interesant este că Industrial Construct Ardeal a solicitat decontarea a 7.500 metri cubi de piatră, cantitate ce figura ca material aprovizionat, deși agregatele fuseseră exploatate din albia râului Putna, cu acordul celor de la ABA Siret. Numai această manevră ar fi adus un câștig ilicit de câteva sute de mii de lei.

Jenant! Cine îi plătea medicamentele lui Miki?

Procurorii au constatat că Marcoci, Popescu și cu Berea se aflau în relații foarte bune cu Ciufudean, patronul de la Industrial Construct Ardeal SRL. Cei trei discutau des la telefon. Mai mult decât atât, Marcoci și Cifudean erau tovarăși de șpriț, cei doi întâlnindu-se la diferite chefuri cu Ionel și Ginel. Adică Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie.

Anchetatorii afirmă că Berea a fost cel care i-a propus lui Ciufudean să exploateze piatra din râul Putna pentru lucrare. Tot Berea, împreună cu șeful punctului de lucru, a fost cel care l-a anunțat pe Ciufudean când polițiștii au sistat exploatarea agregatelor minerale din râul Putna. Imediat, Ciufudean a discutat cu Marcoci și cu Popescu, stabilind strategia de salvare, adică întocmirea unei adrese de către ABA Siret Bacău care să permită continuarea exploatării de piatră din Putna.

La jumătatea lunii octombrie 2019, în timpul unei discuții cu Ciufudean, Berea a consultat planșele și a constatat, de abia atunci, că sub gabioane trebuia montat un metru de geotextil.

Procurorii au și date care indică faptul că Ciufudean a oferit bani unor angajați de la „Apele Române”. Astfel, șeful de șantier, care primise 1.500 de lei în două tranșe, i-a cerut omului de afaceri 4.000 de lei, cu împrumut. La începutul lunii noiembrie, Marcoci a primit de la Ciufudean suma de 5.000 de lei. Probabil, o să spună că tot cu împrumut. Anchetatorii mai afirmă că Valeria Bondrea, iubita lui Ciufudean, a achitat, la cererea celui din urmă, suma de 850 de lei, reprezentând contravaloarea unor medicamente solicitate de Mihail Popescu, zis Miki, director al ABA Siret Bacău, adică instituția care deconta lucrările firmei lui Ciufudean.

Cercetările în acest dosar sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare și dare de mită, dar și de abuz în serviciu.

Constatările procurorilor confirmă, din nou, investigațiile atacul.ro care au arătat că aceste lucrări sunt o sursă de bani negri pentru cei din cadrul ANAR.

Procurorii au stabilit, în acest dosar, că angajații ABA Siret-Bacău au decontat lucrările efectuate de firma lui Ciufudean fără să facă verificări în teren. Cantitățile de lucrări acceptate și decontate nu erau măsurate. Lucrările au fost acceptate fără documentație tehnică și fără proiect tehnic etc.

Legătura dintre personajele afacerii

Ciufudean este prieten la cataramă cu Vlad Marcoci pe care a încercat să-l sprijine, în perioada guvernării PSD, să ajungă director general la ANAR. După ce a căzut Guvernul Dăncilă și a fost învestit Guvernul Orban, procurorii anticorupție afirmă că Ciufudean, sprijinit de Marcoci, a încercat să-și pună om la șefia ANAR. „Ajutorul” ar fi trebuit să vină de la deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, în schimbul sumei de 500.000 de lei. Afacerea a picat, iar Cozmanciuc, Marcoci și Cifudean au fost trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Foto: Marcoci și Cozmanciuc

Ciufudean este același personaj care a colaborat, la construirea canalului de la Roznov, cu Aqua Parc SRL, firmă controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul inculpatului Arsene, șeful CJ Neamț. Camioanele firmei lui Ciufudean au fost folosite la furtul de nisip din comuna Bârgăuani.

Ciufudean și iubita sa, Valeria Bondrea, mai sunt judecați în două dosare: pentru dare de mită în dosarul în care Victor Sandu, fostul șef al ANAR în guvernarea PSD, este judecat pentru luare de mită.

Cei doi sunt judecați tot pentru dare de mită și în dosarul în care Cristian Bratanovici, fostul adjunct de la ANAR în perioada guvernării PSD, este judecat pentru luare de mită.

Daniel MURARU

 

 

6 comments

 1. Dana 27 septembrie, 2021 at 18:55 Răspunde

  Vlad Marcoci tocmai a devenit omul lui Dragnea, la Neamt, in noua constructie politica sub sigla APP. Pare sa nu-i pese de dosarele care-i vor netezi drumul spre Bacau. Oricum, munca nu i-a priit niciodata.

 2. Liviu 27 septembrie, 2021 at 19:16 Răspunde

  Rețete clasice folosite de gașca de interlopi aflată la conducerea apelor Bacău. Iar cele enumerate sunt doar cele probate de procurori, dezastrul fiind mult mai mare. Au tratat banii publici ca pe propria pusculita. Marele Miki, un șpăgar prost, care lua bani pentru medicamente, in timp ce altii faceau milioane pe semnatura lui. Marcoci, un cameleon al politicii, mai nou sef al filialei locale a partidului lui Dragnea. Credeti ca a ajuns acolo fara acceptul lui Arsene? Niciodata. Sau credeti ca ca hotiile le-au facut doar pentru ei? In fiecare vineri, Miki mergea sa ia lumina de la Tg Neamt, pentru șosețică si Ginel. Vor ajunge cu totii acolo unde le este locul, chiar daca intarzie putin. Niciunul nu scapă. Tic tac.

 3. neagu 27 septembrie, 2021 at 19:27 Răspunde

  Este un mare mister cum de au reusit cei de la postul de Politie GAROAFA, judetul Vrancea, ca i-au prins pe cei de la constructor, ca au sustras cantitaea de 7.500 mc piatra ( am putea spune ca piatra mare de rau care se cheama tot agregate minerale ) unde se poate aplica formula de calcul folosita in sistemul “ APELE ROMANE” cand se inainteaza DENUNT PENAL catre M.A.I. – I.P.J. VRANCEA – S.I.C.E., in cazul de fata , pentru ca lucrarea se facea pe raza administrativa a Judetului VRANCEA!!
  Deci ar veni 7.500 mc. x 10 x pret/mc. agregate inclusiv TVA rezulta cat s-a sustras de constructor !
  Dar cum si- a permis MARCOCI VLAD si “combinatorul” Michi POPESCU, sa se incalce Legea Apelior 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare si sa permita extragerea de aggregate minerale fara obtinerea Avizului si ulterior a Autorizatiei de gospodarire a apelor dar si a Permisului de Exploatare ???oare directorrea tehnica a A.B.A.SIRET, ing Lucaveschi Irina nu trebuia sa ia pozitie fata de incalcarea cu premeditare a LEGII?? Dar directorul S.G.A. VRANCEA sau ing sef a S.G.A. VRANCEA??
  O parte din vina o are si seful serviciului “ Investii ” din cadrul A.B.A.Siret Bacau, pentru ca sigur a stiut de “ afacerea “ pusa la cale de Marcoci, Michi Popescu, seful de lucrare ALBESCU SORIN si dirigintele lucarii BUCALAU, fost coleg cu ing. TALPAU MIHAI si VAMANU EMIL fost director al A.B.A.SIRET – BACAU!!!

 4. V.Vasile 28 septembrie, 2021 at 08:04 Răspunde

  Acest Marcoci este expert in adulmecarea mirosul de friptura , este si un cameleon notoriu. Striga din toti bojogii jos ciuma rosie dupa care imbraca alta geaca si pupa aceeasi ciuma pe toate partile….Mai ,,specialilor,, procurori , onorate…hai ca se poate, nu trebuie decat sa aplicati legea , nu o mai dati dupa cires cu zeci si zeci de amanari si tineti cont de balanta aia…

 5. Iosif 28 septembrie, 2021 at 16:43 Răspunde

  Domnule Murariu ai perfecta dreptate de tot ce scrii ,cu excepția unui muritor de foame,care dealtfel și domnia ta ai spus,.îl cunosc pe acest ing.Doru Berea. Domnul Marcoci a vrut sa îl bage in belea din cauză că firma lui Berea era pe drojdie,și la angajat la Bacău .Numai că Doru Berea pe care îl cunosc personal e Uns cu toate alifiile de șantierist și a ajuns la concluzia că trebuie să facă jocurile excrocilor de Ciufudean ,Ginel ,Arsenie .papagalul de Miki șpagă care îl cunosc și pe el de pe timpul lui Nea Vasile Pruteanu și Pinalti e tot un fomist și un neica nimeni,dealt fel un profesionist că și meserie dar la copleșit acești crocodili, Berea e amarat și în momentul acesta ,e un om foarte credincios,fără avere,daca nu cumva și-a pierdut și casa de pe timpul lui pinalti.in schimb ceilalți eccroci conduși de serviciile secrete (altfel nu se explică cum de nu se fac cercetări stau cu sute de milioane de euro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.