Cu bacul „Baynunah” spre Insula Mare a Brăilei. Concesionarea celei mai mari exploatații agricole din Europa, una dintre cele mai păguboase afaceri pentru statul român

0
5274

E perioada recoltatului, iar Insula Mare a Brăilei, unde se află cea mai mare exploatație agricolă din România și din Europa, este un adevărat furnicar. Zilnic, sute de autocamioane trec Dunărea cu bacul pe la Brăila pentru a încărca cerealele pe care, ulterior, le transportă în Portul Constanța, unde sunt îmbarcate pe vase cu destinații exotice. „Insula” nu mai este o afacere românească de trei ani și un pic, de când o firmă, controlată de un șeic din Emiratele Arabe Unite, a devenit acționar majoritar la Agricost SA, titularul contractului de concesiune cu statul român. Tranzacția a fost făcută în iulie 2018, când Constantin Duluțe, partenerul răposatului Culiță Tărâță, a renunțat la 90% din acțiuni în schimbul unei sume de aproximativ 200 de milioane de euro. Statul român, care câștigă praful de pe tobă din concesionarea exploatației din Insula Mare a Brăilei, a fost spectator al acestei tranzacții, iar românii nu au putut decât să vadă cum s-au îmbogățit unii de pe urma unora dintre cele mai fertile terenuri agricole din România și din Europa.

Modificarea acționariatul firmei Agricost SA nu a adus neapărat schimbări radicale în insulă, ci, în principal, schimbarea destinației profitului, care nu mai intră în buzunarele lui Duluțe&Tărâță&Co, ci în cele ale arabilor. Una dintre investițiile vizibile făcute a fost achiziționarea a două bacuri care asigură transportul autovehiculelor pe și dinspre insulă. Date în funcțiune anul trecut, în septembrie, cele două ambarcațiuni au fost „botezate” de proprietarii arabi. Unul dintre bacuri se numește „Baynunah”, după o regiune din Emiratele Arabe Unite. Cuvânt care amintește că insula este acum exploatată de o firmă străină.

Datoriile Agricost, la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani

Despre afacerea „Insula Mare a Brăilei” s-a scris mult în ultimii 20 de ani, însă, în afară de jurnaliști, nimeni nu a avut curiozitatea să descoase ițele uneia dintre cele mai păguboase afaceri încheiate de statul român. Actualul contract de concesiune a fost încheiat în anul 2012 și este valabil până în 2032, ceea ce înseamnă că arabii vor mai exploata cel puțin 9 ani cele 56.000 de hectare de teren din insulă.

Firma Agricost SA este cea care a concesionat exploatația agricolă de la statul român pentru o perioadă de 20 de ani. În fiecare an, profitul firmei Agricost, care acum este controlată de firma Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite, este de zeci de milioane de euro, în timp ce statul român câștigă, din redevență, puțin peste 5 milioane de euro anual. Numai subvențiile agricole pe care le încasează Agricost SA de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură sunt de aproape 10 milioane de euro anual, adică dublu față de redevența încasată de stat.

De pe urma contractul de concesiune, încheiat de firma Agricost SA cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) în 2012, statul român va câștiga, în cei 20 de ani, puțin peste 100 de milioane de euro, în condițiile în care profitul Agricost, în 2020, a fost de aproape 18 milioane de euro, iar cel din 2019, de 19,1 milioane de euro. De altfel, din 2013 și până în 2020, adică în 8 ani de activitate, firma Agricost a adunat un profit de 565.622.231 lei, adică peste 110 milioane de euro la cursul actual euro/leu. Și mai sunt 12 ani de contract.

De interes este și faptul că Agricost SA a încheiat anul 2020 cu datorii de 324.528.470 lei. Cifra de afaceri înregistrată anul trecut, de 410.804.501 lei, a fost cea mai mare de când a intrat în vigoare actualul contract de concesiune. Actualii acționari ai firmei sunt Al Dahra Agruculture LLC, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, cu 90% din acțiuni, și Constantin Duluțe, cu 10% din acțiuni. Administratori ai firmei sunt în număr de cinci: Constantin Duluțe, italianul Gianluca Fabbri și arabii H. Khedaim Abdulla Saeed Faris AldereiHussain Salem Abdulqader Abdulrab Alkatheeri și Rashed Mohammed Khalfan Alshuraiqi.

Despre cum a fost jefuit sistematic statul român de pe urma contractelor de concesiune încheiate pentru Insula Mare a Brăilei, citiți AICI

Daniel MURARU

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.