Niciun polițist nu a promovat selecția pentru educație fizică și autoapărare

3
2158

Situație fără precedent în Poliția Română. După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe noua structură din cadrul IGPR, Direcția de Pregătire Profesională, a venit rândul inspectoratelor de poliție să nominalizeze „specialiști” pentru cele 4 segmente: conducere defensivă, instrucția tragerii, educație fizică și autoapărare și tactică polițienească.

Cu toate că am atras atenția în mai multe rânduri asupra „combinațiilor” care se fac la nivelul IPJ-urilor, prin nominalizarea unor pile și apropiați ai inspectorilor șefi, majoritatea lor a continuat să promoveze oameni pe care îi recomanda doar vocea și talentul.

Mai mult, într-o ultimă încercare  de a-i determina pe inspectorii șefi să acționeze cu obiectivitate și să înțeleagă rolul esențial pe care acești instructori îl vor avea la nivelul instituției pe componenta de pregătire profesională, Benone Matei, inspectorul general, a convocat o întâlnire în sistem videoconferință, pe parcursul căreia a nominalizat mai multe IPJ-uri unde a găsit cazuri de persoane propuse care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizate ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofițeri la serviciul rutier.

Spre surprinderea noastră, îndrumările primite au fost complet ignorate de unii inspectori șefi și după această ședință. Astfel, la IPJ Constanța, cu toate că existau 3 agenți de poliție care au absolvit cursul de conducere defensivă și dețineau atestat, inspectorul șef și-a menținut nominalizarea unui ofițer de la serviciul rutier despre care spunea că nu are cum să nu știe să conducă dacă se ocupă cu aplicarea Codului rutier.

De aici am tras concluzia că unele IPJ-uri sunt conduse de șefi care nu dau doi bani pe îndrumările venite din partea IGPR și asta pentru că au garanția că beneficiază de o „siguranța politică”. Toate aceste nominalizări proaste, promovate de la nivelul IPJ-urilor s-au confruntat însă cu realitatea. Asta deoarece, în urmă cu câteva zile, la Școala Câmpina le-au fost testate aptitudinile polițiștilor care au fost propuși pe cele 4 specialități.

Fără să mai fie nevoie de alte comentarii, în urma probelor la care au fost supuși, probe care reprezentau viitorul activității lor de instruire pe care ar fi trebuit să o realizeze, la nivelul celor 41 de județe avem următoarele rezultate:

 • Conducere defensivă – doar 6 polițiști au promovat probele. De precizat că ofițerul de la serviciul rutier Constanța a picat cu brio, iar ceilalți 3 agenți care dețineau atestat nici măcar nu au fost întrebați dacă vor să îndeplinească atribuțiile acestei funcții.
 • Instrucția tragerii – doar 2 polițiști au promovat probele;
 • Educație fizică și autoapărare – 0 (ZERO) polițiști au promovat probele;
 • Tactică polițienească – doar 9 polițiști au promovat probele;

În continuare, cel mai probabil, posturile rămase vacante vor fi scoase la concurs din sursă externă, cu toate că avem în sistem agenți de poliție care au rezultate de excepție obținute la nivelul unor competiții internaționale. Niciunul dintre aceștia, însă, nu a fost întrebat de sănătate și se pare că nici pe viitor nu se dorește promovarea acestor colegi.

Sindicatul EUROPOL a transmis inspectoratelor de poliție județene propuneri însoțite de CV-urile colegilor care ar putea îndeplini cu brio aceste funcții și vom reveni cu o solicitare către conducerea IGPR, ca anterior scoaterii acestor posturi la încadrare directă, să se organizeze un concurs de TCO.

Viitorul ne aparține!

Sindicatul EUROPOL

3 comments

 1. FLORIN 23 septembrie, 2021 at 19:00 Răspunde

  Insa toti au promovat la capitolul ”salarii colosale”si ”pensii speciale”luate la 40 de ani ca s-au ”consumat” fizic prea mult si sunt foarte stresati.

  Acest lucru il vedem la TV in fiecare zi la rubrica”cascadorii rasului cu Politia Romana ”.

  Batuti si umiliti de interlopi si infractori,fatuce ”politiste”absolut de parada,inutile,angajate degeaba doar pentru a umple normativele ca asa cer aia de la UE.
  Incompetenta,lipsa de profesionalism,lene,indiferenta si nepasare-am descris resursa umana de la MAI.

 2. Andrei Varga 23 septembrie, 2021 at 20:49 Răspunde

  Pai asta știam cu toții. Nu i-am văzut la Onești în acțiune ?
  Exact 5 ore a durat de la primul apel al criminalului până când a o orar doi oameni, timp in care o gloată de ridicoli inutili au fost înjurați, în frunte cu șeful poliției, scuipați de la balcon, amenințați, și tot spectacolul văzut de o lume întreagă la tv .
  Ba nu au coardă de alpinism, ba o craca stătea în calea fericirii trăgătorului de elită, ba cate și mai câte .
  Am văzut odată un documentar despre siberian Sniper din WW2 .
  Niste copilițe luate și antrenate în taiga de sovietici .
  Bai, ce cracă, alea trăgeau îngropate în vegetație!
  Una mai breaza a nimerit un Sniper neamt direct in luneta lui !
  Ăla și-a văzut propriul glonț care i-a străpuns ochiul și i-a explodat scăfârlia
  Despre ce vorbim noi ?
  Dar la Caracal, au stat o noapte întreagă la poartă nouă în vreme ce biata Alexandra Măceșeanu murea cu zile la Dincă in casă.

 3. Contele de Monte Cristo 23 septembrie, 2021 at 21:41 Răspunde

  Solutia este urmatoarea: remilitarizarea invatamantului de specialitate, practica de specialitate multa cu politisti experimentati, scolile de agenti sa fie de 2 ani si academia pentru ofiteri 4 ani – nu 3 luni nu 6 luni la agenti nu 3 ani la ofiteri fara angajari directe – obligatoriu si atunci calitatea muncii de politie va creste cu 80%. Dar cine imi spune si mie daca societatea este pregatita sa suporte costurile unei pregatiri reale si nu facuta in dorul leliii ca pana acum ca ulterior aceeasi societate sa stie ce sa le ceara politistilor. Ori intr-o societate profund bolnava plina de metastaze antimorale de un milion de feluri nici institutia politiei nu poate ramane neintinata. Suntem gata pentru o schimbare de profunzime dragi romani parca nu imi vine a crede cand ii vad pe eroii zilei Catu Superman Orban Betivan si Johanis Plavan………..

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.