Scandal monstru la Direcția Silvică  Neamț. Zeci de firme, blocate să liciteze. Pierderile sunt uriașe. Posibilă fraudă pusă la punct de o filieră suceveană

3
5754

Direcția Silvică Neamț se află în centrul unui scandal de pomină, care riscă să șifoneze serios imaginea, deloc bună, a celor care administrează pădurile statului. Reprezentanții mai multor societăți comerciale, în special din Neamț, care au participat la licitația organizată, la finele lunii trecute, de Direcția Silvică Neamț, acuză că nu au putut licita pentru mai multe partizi, din cauza sistemului informatic care le-a creat probleme. Trebuie spus că, în contextul pandemiei de Covid-19, licitația a fost electronică, așa că afaceriștii interesați au licitat de acasă sau de la sediu, din fața calculatoarelor. Numai că tehnica le-a jucat feste, în sensul că unii s-au trezit că nu pot licita pentru anumite partizi, iar alții, mai „norocoși”, au licitat și au câștigat la prețuri avantajoase. Acest lucru înseamnă că nu numai firmele blocate la licitație au pierdut, ci și Direcția Silvică Neamț, care  a încasat sume mult mai mici decât ar fi încasat dacă licitațiile s-ar fi desfășurat fără sincope. Povestea face obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al Poliției Neamț, afirmă surse din interiorul IJP Neamț.

Filiera suceveană

Interesant este că platforma de licitație electronică este administrată de o firmă din județul Suceava, iar două dintre firmele care au câștigat mii de metri cubi de lemn la prețuri mici, din cauză că alte firme nu au putut să liciteze, sunt, coincidență!, tot din Suceava. „Norocoasele”, spun sursele noastre din Poliția Neamț, sunt Teomar Building SRL și Entagri SRL, ambele cu sediul în Suceava, iar firma care administrează platforma de licitație electronică se numește IT & Cont Group SRL, cu sediul în același județ.

La licitația electronică de vânzare a masei lemnoase pe picior, organizată pe 30 august, Direcția Silvică Neamț a scos la vânzare 76.254 de metri cubi de lemn. În timpul licitației electronice, când ofertanții aveau la dispoziție câteva zeci de secunde ca să liciteze, unii au constatat că, la anumite partizi, sistemul nu funcționează și nu pot licita. În schimb, alții, respectiv firmele din Suceava, nu au avut această problemă și și-au adjudecat câteva partizi la prețuri excelente (mii de metri cubi). De regulă, partizile scoase la licitație erau adjudecate cu de două, trei sau chiar de patru ori prețul de pornire. În cazul partizilor unde sistemul informatic a dat eroare, licitațiile s-au oprit la sume mult mai mici, pentru că nu toți cei înscriși au putut licita.

De exemplu, partida 682, produse principale (OS Bicaz) – 901 mc, a avut un preț de pornire 113 lei și a fost adjudecată cu prețul de 334 lei/mc, caz în care licitația a decurs normal, fără blocaje ale sistemului informatic.

La licitația pentru partida 1096 (OS Brateș) – 2669 mc, prețul de pornire a fost de 155 lei/mc. A fost adjudecată de Teomar Building SRL Suceava cu 183 de lei/mc, un preț extraordinar în condițiile de astăzi, când prețul lemnului a luat-o razna. Dacă sistemul informatic ar fi funcționat normal, prețul pe mc putea ajunge la 500 de lei.

 

 

În timpul licitației, dar și după, reprezentanții mai multor societăți comerciale s-au plâns că nu au putut licita, iar pe ecran le-a apărut mesajul că licitația a fost finalizată, în condițiile în care, cele câteva zeci de secunde, care le permiteau să liciteze, nu trecuseră.

Informațiile noastre arată că numai pentru partida de la Brateș au fost 8 firme care nu au putut licita, pentru că nu le-a permis sistemul electronic. Dacă la 2.669 de metri cubi punem o pierdere de 300 de lei/mc rezultă peste 800.000 de lei, bani pe care Direcția Silvică i-a pierdut numai la licitația pentru lemnul de la Brateș.

Însă au fost mai multe partizi în cazul cărora sistemul s-a blocat  fix când în timpul licitației, așa că pierderea suferită este mult mai mare.

Nemulțumiții au depus contestații, iar firma suceveană, care administrează platforma de licitații electronice, a fost nevoită să ofere un răspuns care nu a clarificat eroarea apărută.

„Am înțeles că firma care administrează acest sistem electronic de licitație a răspuns că nu au fost probleme cu platforma,ci mai degrabă problemele au fost la cei care nu au putut licita, din cauza semnalului slab la internet. Adică 7, 8, 10 firme au avut toate semnal slab la net și nu au putut licita, iar două firme, ambele din Suceava, au putut licita și câștiga partizi la prețuri super avantajoase? Nu poți să crezi așa ceva, în niciun caz”, a spus reprezentantul unei firme ce a participat la licitația din 30 august.

Daniel MURARU

 

3 comments

  1. Contele de Monte Cristo 23 septembrie, 2021 at 07:24 Răspunde

    Ce nu este clar ca Directia Silvica Neamt reprezinta o vaca de muls pentru mafia locala si mafia de la regia nationala. Si cum asta nu era de ajuns baietii lui flutur de la Suceava au tabarat si ei pe padurile din Neamt. Acum intelegeti fojgaiala cu schimbarea sefilor la DS Neamt fratilor cine nu merge cu hotiile pana la capat zboara din functie. In luna iulie 2021 administratorul validum srl valea saca pe nume costica dumitriu a murit de inima desi avea doar 53 de ani. Gurile rele spun ca acesta era bagat in toate mizeriile el taia facturi de prestari servicii la D S Neamt fara sa faca vreo lucrare si avea masa lemnoasa licitata la preturi foarte bune vreo 30.000 metri cubi. Dupa moartea lui familia lui a adus o firma de la suceava – iarasi suceava sa se ocupe de exploatarea masei lemnoase reprezentata de unul handragel care a avut lemn confiscat si o gramada de probleme cu justitia. Fiti cu bagare de seama urmeaza lucruri interesante………..

  2. Iosif 23 septembrie, 2021 at 12:37 Răspunde

    Soluția pentru salvarea pădurilor este desființarea Regiei pădurilor și al hoțiilor .Toate pădurile sa fie administrate de comunitățile locale.fiecate judet sa de-a masa lemnoasa numai pentru lucru și foc,toți sivicultori sa fie concediați și să își caute de lucru cum și-au căutat și ceilalți cetățeni care guvernul ia închis fabricile și au mers în altă țară,toți pădurari au suv 4×4 cate 2,3 fiecare .trebuie revenit la sistemul înainte de 89.atunci lemnul mergea la firmele Nemțene și aveau locuri de munca,acum padurari nu mai păzesc pădurile ei însăși le taie și sunt cei mai mari braconieri.Sunt cei mă bogați lucrători de pe urma defrișări padurilor

  3. Iosif 23 septembrie, 2021 at 12:41 Răspunde

    Trebuie politia după ora 4 dupa amiaza sa fie in strada sa verifice tot mișcă lemn ,toate posturile de poliție sunt închise după amiaza ,parca ar fi profesori,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.