Oamenii lui Asaftei, milioane din afacerile cu statul. Consiliul Județean Neamț, printre clienții fideli

4
2479

 

Despre firma Ecofast Termo SRL, controlată de oameni apropiați lui Ion Asaftei, actual consilier județean, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și președinte ALDE Neamț, atacul.ro a publicat numeroase articole. Înființată în martie 2017, firma reușea, două luni mai târziu, să încheie primul său contract cu statul. Au urmat și alte contracte, majoritatea cu finanțare de la bugetul județean, acolo unde vicepreședinte era… Ion Asaftei (FOTO CENTRU). Că firma era condusă, la acea vreme, de Melu Melinte, un fost angajat al CJ Neamț și socrul lui Sebastian Gherasim, coleg cu Asaftei în conducerea ALDE, nu a fost decât o simplă coincidență. Cum coincidență a fost și intrarea în firmă, în noiembrie 2017, a lui Viorel Jipa, președintele organizației de tineret al ALDE.

De la înființarea ei și până în prezent, societatea Ecofast Termo, care, între timp, și-a schimbat denumirea în Axa Trust Execuții SRL, a încheiat 126 de contracte cu finanțare de la bugetul județului. Numai contractele încheiate pe sistemul electronic de achiziții publice se ridică la valoarea totală de 1,74 milioane de lei. În realitate, valoarea contractelor încheiate cu instituții bugetare este mult mai mare.

Anul trecut, în martie, fondatorul firmei, Melu Melinte, a renunțat la părțile sociale în favoarea ginerelui său, Sebastian Gherasim, astfel că, în acest moment, societatea este controlată de Gherasim și Jipa, fiecare cu 50% din părțile sociale.

În primul an de funcționare, firma aldiștilor a avut o cifră de afaceri de aproape un milion de lei și un profit de 82.902 lei, rezultat economic excepțioanal obținut cu numai doi angajați. Anul 2018 a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 856.395 lei, profit de 99.219 lei și 4 angajați; 2019 – 1.081.803 lei – cifră de afaceri, 82.902 lei – profit și 7 angajați; 2020 – 959.053, profit de 170.303 lei și 7 angajați. În total, în cei patru ani de activitate, firma Axa Trust Execuții SRL a avut o cifră de afaceri de 3,82 milioane de lei.

Specialitatea casei: reparația și întreținerea stațiilor de epurare

Multe contracte au fost încheiate de către Axa Trust Execuții SRL cu instituții subordonate Consiliului Județean Neamț. Specialitatea firmei constă în reparația și întreținerea stațiilor de epurare. Sunt contracte care au asigurat un venit constant societății controlate de Jipa și Gherasim.

În anul 2020, firma a încheiat, prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, mai multe contracte de întreținere și reparații cu diverse instituții finanțate cu bani de la bugetul județul Neamț:

 • Centru de Îngrijire și Asistență Bozieni (13 ianuarie) – 5.042 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere a stațiilor de epurare;
 • Școala Profesională Specială „Ștefan ce Mare” (13 ianuarie) – 9.900 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere a stațiilor de epurare;
 • Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni (10 martie) – 25.210 lei, fără TVA, lucrări de reparare și întreținere a stațiilor de epurare;
 • Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap – Pastraveni (31 martie) – 22.689 lei, fără TVA – servicii lunare de întreținere și reparații a stațiilor de epurare;
 • Școala Profesională Specială „Ștefan cel Mare”-19.800 lei, tot pentru stații de epurare;

Iar exemplele pot continua. Afaceri similare au fost parafate și în 2018, și în 2019, dar și în 2020. Multe contracte au fost încheiate în câteva ore, altele în câteva minute. De exemplu, contractul privind furnizarea unor materiale pentru instalații celor de la CSEI „Al. Roșca”, din Piatra Neamț, a fost încheiat în 7 minute.

Un altul, în valoare de 24.000 de lei, a fost încheiat tot cu CSEI „Al. Roșca”, în 12 minute.

Extrem de interesant este un contract încheiat cu Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap – Păstrăveni. Reprezentanții centrului au postat pe sistemul electronic de achiziții publice, în data de 31 decembrie 2020, ora 15.55, un anunț că sunt în căutare de operator pentru servicii lunare de întreținere a stațiilor de epurare. Era ultima zi a anului, când lumea era acasă în pregătiri pentru Revelion. Contractul a fost încheiat cu cei de la Axa în data de 2 ianuarie, ora 19.10, adică în ziua liberă pentru bugetari, mai pe seară.

Informațiile noastre arată că firma Axa Trust Execuții SRL a încheiat contracte cu instituții bugetare și fără ca achizițiile să fie făcute prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice. Și ar fi vorba despre câteva contracte extrem de interesante.

Daniel MURARU

Citește și:

„Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

Firma aldiștilor Melu și Jipa, bănet, nu glumă, de la instituții subordonate Consiliului Județean Neamț

„Familia” ALDE Neamț prosperă. Cu doar doi angajați, firma lui Melu și Jipa a făcut milionul de lei din bani publici

 

4 comments

 1. Virgil 4 septembrie, 2021 at 10:45 Răspunde

  Oamenii lui Asaftei, oamenii lui Arsene, oamenii lui dracu sa va ia pe toti. Toate merg bine in judetul asta. Toti isi fac firme și jaf la drumul mare. Sictir

 2. FLORIN 5 septembrie, 2021 at 08:53 Răspunde

  Pai,in statul parazito securisto mafioto prost Romanica cu ce sa se ocupe familiile de paraziti aroganti penibili si prosti de dau prin gropi care formeaza caracatita mafiei transpartinice locale?
  Cu sifonarea banilor de la buget.

  Nu-i duce capu mai mult.Sunt niste paraziti.Sunt niste analfabeti.

  Se ”ocupa”cu pusu de borduri pe centura,cu vopsitu,cu renovari de 2 bani la preturi mega umflate,cu cumparatu dintr-o parte si vandut in alta parte,exact ca tiganii din piata.

  Astea sunt parazitii mici,cei mari se ocupa cu PNDL 1,2,3.

  Aste e nivelul ”afaceristilor” abonati la banii publici din Romanica.Ca tiganii din Piata.

  Cand ii mai vezi pe strada pe ei si familiile lor de paraziti cu masini de lux cand ei sunt niste parliti analfabeti care sifoneaza banii publici cu afaceri de 2 bani ti se face sila.

 3. Dana 6 septembrie, 2021 at 10:26 Răspunde

  Aceste elite de la ALDE, au beneficiat de “sprijinul neinteresat” al vestitei primarite Cretu Vasilica de la Dobreni. In toamna anului de gratie 2017, patroana de la Primaria Dobreni, le-a facut cadou o suma considerabila provenita din bugetul pe care aceasta il gestiona dupa bunul plac, folosindu-se de functia publica pe care o detinea si de metodele de santaj pe care le practica cu succes, in relatia cu o parte dintre angajatii primariei. Daca initial, achizitiile de la Jipa&Company, au fost contestate vehement de catre majoritatea membrilor din CL Dobreni, ulterior acestia au fost “convinsi” de catre sefa suprema sa cedeze, dovedindu-se in scurt timp ca opozitia acestora a fost doar un joc de glezne mizerabil. Dosarul achizitiilor de al Jipa Viorel, girate de catre Cretu Vasilica, poate oricand deveni obiectul unei ample anchete penale, pentru abuz in serviciu si trafic de influenta. Si poate asa se va intampla in scurt timp. La inceputul anului 2018, primarita Cretu Vasilica declara intr-un interviu, in legatura cu achizitiile de la Dobreni, ca sunt “apolitice”. FALS.

 4. Dana 6 septembrie, 2021 at 11:24 Răspunde

  Interviul in care primarita Cretu Vasilica sustinea raspicat faptul ca, toate birourile din Primaria Dobreni raspundeau solidar pentru corectitudinea achizitiilor ordonate de insasi domnia sa, dupa bunul plac si dupa nevoile intereselor de grup pe care le gira, a fost acordat in data de 17 feb 2018, in studiourile ABD Reporter. La vremea aceea, nu identificase fapte ilicite in legatura cu achizitiile de la seful de campanie Popa Valer. Atat ea, cat si Brahariu Gianina si Mancas Octavian, au constatat faptele ilicite dupa data de 10 oct 2018, cand si-au dat seama ca nu mai pot smenui leafa fostului consilier de achizitii. Intre timp au iesit la iveala hotiile in legatura cu achizitiile de la Popa Valer si in legatura cu fostul jurist Jitaru, alt prieten de familie al primaritei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.