Sindicatul „Europol”, despre Osoianu, șeful Poliției Neamț: „Așa arată un șef de poliție analfabet funcțional”

10
1838

„Am tot vorbit de nenumărate ori despre efectele dezastruoase ale împuternicirilor și desemnărilor. Am organizat primul protest în fața MAI, care a vizat nemulțumirea polițiștilor față de incompetența celor care îi conduc. Am depus plângere penală împotriva celor care au încălcat prevederile art. 2716 din Legea 360/2002, însă conducerea MAI a continuat să își numească acoliții și clientela politică pe aceste funcții.

Rezultatele acestor măsuri sunt vizibile și sunt decontate, din păcate, în primul rând, de cetățeni. Apoi, sunt decontate de polițiștii care au astfel de șefi și care, zi de zi, se minunează de prostia și incompetența managerilor. Nu mai are rost să vorbim despre situația concursurilor derulate de o lună. La Poliția Capitalei s-au înscris 2 candidați, niciunul din cadrul Poliției Capitalei. La IPJ Olt, s-a înscris un singur candidat și nu a luat notă de trecere, dar s-a întors să conducă inspectoratul în calitate de „împuternicit”.

Exemplul despre care vrem să vorbim de această dată, însă, este cel de la IPJ Neamț, unde, evident, la conducere se află un „împuternicit” pe funcția de adjunct al inspectorului șef, dar care este „desemnat” să îndeplinească atribuțiile inspectorului șef, comisarul șef Osoianu Iulian-Mihai. Un fel de două feluri.

Umblă vorba că acesta s-ar fi supărat teribil când ar fi dat o sarcină unui agent de poliție care i-a sugerat să vorbească, în prealabil, cu șeful lui nemijlocit/direct cu care are relații ierarhice. Agentul i-a dat o lecție usturătoare de management, explicându-i că fiecare polițist are un șef nemijlocit și unul direct față de care răspunde și de la care primește dispoziții.

Supărat nevoie mare pe acest episod, pseudo-inspectorul șef a dispus să fie modificate fișele de post ale agenților de ordine publică în așa fel încât în cuprinsul acestora să se precizeze că se subordonează direct inspectorului șef, fără să mai conteze adjunctul șefului poliției municipiului pe ordine publică, șeful serviciului de ordine publică sau alți șefi, cu atribuții pe zona de ordine publică, care se află între polițist și inspector șef. Asta ca să nu mai îndrăznească cineva să nu execute de îndată ce dispune el. Este prima fișă a postului din MAI unde un polițist de la baza piramidei se subordonează direct conducerii.

Mai mult, pentru că pseudo-inspectorul șef nu a putut folosi agenții de ordine publică la toate activitățile la care voia el, care nu aveau legătură cu atribuțiile stabilite prin Dispoziția IGPR nr. 123/2012, a cerut ca în cuprinsul noilor fișe ale postului să fie enumerate cât mai multe sarcini și cât mai generic, în așa fel încât agenții de ordine publică să fie pe post de „moașă comunală” și să fie folosiți la „de toate”. La prevenirea și stingerea incendiilor, pe linia protecției mediului, pe linia sănătății și securității în muncă, pe linia arhivarii etc. Asemenea atitudine a avut ca efect, de-a lungul timpului, deprofesionalizarea polițiștilor și a făcut ca specializarea să nu mai existe.

Iar pentru că le-a stabilit cam toate atribuțiile pe care legislația din România le prevede, normal că i-a fost greu domnului Osoianu să stabilească indicatori de performanță. Asta pentru că principiul „dacă facem de toate, dar nu realizăm nimic” este greu de cuantificat. Astfel, pseudo-inspectorul șef a găsit formula magică specifică instituției, fuga de asumare, lăsând în sarcina șefului nemijlocit să stabilească indicatorii cantitativi și calitativi, însă nu știm în ce termen. Cu alte cuvinte, agenții de ordine publică de la Neamț au semnat o fișa a postului, dar fără să cunoască ce trebuie să facă. Ei vor putea fi oricând sancționați pentru că nu au îndeplinit „corespunzător” volumul sarcinilor trasate.

Este cea mai pură formă a dovezii de analfabetism funcțional al unui șef, care este în poziția de a conduce o instituție de „forță”, vitală pentru societate, dar fără să își înțeleagă rolul său, fără să aibă capacitatea de a gândi sau competențele necesare de manager. Iar mai trist este că doar 5% dintre polițiști au refuzat să semneze o astfel de fișă a postului întocmită cu încălcarea tuturor procedurilor în vigoare. Cu toate acestea, Sindicatul EUROPOL a formulat o sesizare către conducerea IGPR, pentru a interveni de îndată în acest caz, să retragă fișele postului și să îi cerceteze disciplinar pe cei care au încălcat procedurile incidente. Viitorul ne aparține!”.

Echipa Sindicatului „EUROPOL”

 

 

10 comments

 1. Sararu 12 august, 2021 at 20:34 Răspunde

  Ce se mai fac cu dosarele lui S.C. AQUA PARC S.R.L. cu exploatarea ilegala ( FURTUL ) de agregate minerale -nisip din cariera, din dealul comunei BARGAOANI, judetul Neamt, care culmea este si intr-o Arie Protejata ??? dar FURTUL din cariera comunei MARGINENI, judetul Neamt??? dar dosarul Penal cu folosinta ilegala a Iazului Piscicol din comuna SAVINESTI, judetul Neamt !! oare ce procurori instrumenteaza cazurile acestea ??? cand totul este cum spune Caragiale ..” mura in gura…” Au trecut peste 1 an de la depistarile FURTURILOR in cauza ! este munca grea pe trei schimburi !!! JENANT !!!

 2. licca 13 august, 2021 at 07:37 Răspunde

  Domnule OSOIANU sau OSO cum spun prietenii!, s-ar putea analiza situatia de la ROMAN, prin evacuarea in raul MOLDOVA de dejectii in mod continuu si sa se deschida un Dosar Penal pentru afectarea cursului de apa MOLDOVA! oare de ce reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Siret si Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT nu au raportat Institutiei Prefectului de Neamt situatia grava de poluare si de ce conducerea Administratiei Bazinale de Apa Siret, nu au adus la cunostinta conducerii Administratiei Nationale Apele Romane poluarea in cauza prin fluxul informational aprobat de conducerea Administratiei Nationale APELE ROMANE??? Domnule OSOIANU acest lucru se cheama neglijenta in serviciu si zadarnicirea interventiei rapide pentru oprirea otravirii – poluarii, cursului de apa MOLDOVA!!!

 3. koss 13 august, 2021 at 08:11 Răspunde

  ….Si uite asa , ajunge * o (***) * ca Oso , sa intre in istorie…Nu ne incalzeste cu nimic , ca nu e singurul * (***) si fudul altoit * in Politia Romana.. A avut profesor bun la economic …Ha..ha..

 4. FLORIN 14 august, 2021 at 07:45 Răspunde

  Mararu si-a reluat activitatea”economica”in oras ca pe vremea lui Soric cu care Osoianu seamana leit.Probabil ca in curand o sa auzim si de relatiile de ”afaceri”dintre cei doi si o sa-i vedem la un gratar in curte la Mararu impreuna cu Soric pe post de sfatuitor in ale camatariei si afacerilor cu interlopii doar asa sa-si diversifice activitatea,ca doar nu poate ramane la stadiul de sluga a lui Arsene,Ginel,Rotaru,etc si sa se ”aleaga” cu niste termopane la casa sau o masa gratuita la Turnul Berarilor .Furturile generalizate continua pe albiile raurilor autohtone de catre hotii care l-au pus in functie ca sef la IPJ pentru a se asigura ca afacerile lor sunt protejate si reclamatiile vizavi de aceste hotii vor fi bagatelizate si compromise pentru ca in final sa se aleaga praful.
  Politia in Neamt este INEXISTENTA.Orasul este parasit de acesti PARAZITI in uniforma care fug si se ascund prin masini ca sa nu-si faca treaba.Fiind analfabeti si lenesi ei nu stiu sa completeze procese verbale de contraventii.Curse de motociclete si masini TUNATE non stop in oras care isi bat joc de cetatenii care platesc salariile aberante a parazitilor din MAI care ies la 40 de ani la pensii speciale halucinante in dispretul tuturor.
  NIMENI nu le cere sa-si faca TREABA.La fel ca si ”SEFILOR” lor carora NIMENI nu le cere NIMIC.SALARIILE BABANE le intra pe card fara sa faca NIMIC.Si atunci,de ce sa faca?
  Ati votat schimbarea,poftim,aste e ”SCHIMBAREA”cu ”PROFESIONISTI”.

 5. Ifrim Vasile-Marian 15 august, 2021 at 14:14 Răspunde

  Afirmațiile din articol mi se par exagerate în mod voit. Inspectorul șef poate da dispoziție verbală legală oricărui subordonat, de la el în jos, indiferent de grad, funcție sau formațiune. Nu este normal ca un agent de poliție să reproșeze inspectorului șef că nu a transmis dispoziția mai întâi șefului nemijlocit al agentului. Din armată știm toți care au efectuat serviciul militar obligatoriu că în situația în care nu poți executa ordinul primit raportezi motivul imediat celui care ți l-a dat, iar superiorul stabilește în continuare ce va dispune. Cred că sunt multe alte aspecte (pozitive sau negative) ale muncii de poliție pe care să le reflectați obiectiv în viitoarele articole. Succes!

  Admin.: Afirmațiile aparțin Sindicatului “Europol” și nu sunt cuprinse într-un articol al atacul.ro, ci este opinia colegilor șefului Poliției Neamț.

 6. Dana 16 august, 2021 at 10:13 Răspunde

  Si ce se intampla daca raportezi imediat superiorului, faptul si motivele pentru care nu poti executa ordinul? Ce vine dupa, greu de suportat. Esti facut albie de porci, mai explicit, “esti un prost, nu am nevoie de prosti, esti incompetent, mars de aici, sa-ti cauti loc de munca in alta parte”. Iar daca nu pleci de buna voie, “am eu grija de tine, la hazna ajungi, boule, animalule”. Ba poti sa mai servesti un corn si o cafea “tratate” cu cine stie ce. Autoarea acestor apelative fiind o femeie. Si nu sant exagerari, ci momente traite live. S-a vazut ce a dispus sefa si clica ei.

  • Ifrim Vasile-Marian 16 august, 2021 at 12:52 Răspunde

   Nu cred că inspectorul șef a folosit vreodată un astfel de limbaj. Articolul, atât în titlu, cât și în cuprins, îl viza direct pe dumnealui.

   • Dana 16 august, 2021 at 14:22 Răspunde

    Stimate domnule Ifrim, limbajul suburban pe care l-am enuntat, apartine exclusiv unei femei si este cat se poate de real. Regret ca nu-mi pot permite sa reproduc insultele si mizeriile acestei femei cu pretentii de doamna. Nici administratorul acestei publicatii nu ingaduie expunerea unui limbaj profund dezonorant pentru o persoana care inca, ocupa o functie publica si care continua sa-si faca de cap. Si care, se pare ca, beneficiaza in continuare de sprijinul celor care ar trebui sa fie de partea dreptatii si adevarului. Atat cat se mai poate vorbi despre asa ceva.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.