Trei consilieri locali, în război cu secretara Primăriei Războieni. Plângere la Prefectură și dosar penal pentru purtare abuzivă

1
2687

Trei consilieri locali din Războieni, nemulțumiți de activitatea secretarei primăriei s-au adresat  Prefecturii Neamț, cerând să se implice și să ia măsuri. Consilierii Costică Cosma, Costel Misăilă, ambii de la USR-Plus, și Cristian Liciu, de la PNL, reclamă mai multe aspecte ce țin de activitatea desfășurată de Manuela Borș, secretarul general al primăriei. Printre altele, Manuela Borș este acuzată că lipsește nemotivat de la serviciu, că a greșit unele proiecte de hotărâre, că a comis abuzuri.

De partea cealaltă, angajata primăriei respinge acuzațiile și afirmă că-i va acționa în instanță pe cei trei consilieri locali pentru că o hărțuiesc și o denigrează.

În petiția înaintată prefectului, semnatarii acuză, printre altele, că secretara nu ar deține suficiente cunoștințe juridice, motiv pentru care au existat hotărâri de consiliu care nu au trecut de controlul legalității din Prefectura Neamț.

„În calitate de consilieri locali vă aducem la cunoștință că secretarul general al primăriei lipsește în mod repetat de la locul de muncă, ceea ce este de neacceptat. Abuzează de funcție, are un comprtament inadecvat față de consilierii locali, cetățenii comunei și angajații primăriei, pe care îi hărțuiește. (…)Tototdată, secretara nu deține cunoștințe juridice pentru domeniul în care activează, unele proiecte fiind greșite, câteva fiind respinse de controlul legalității din prefectură. Mai mult de atât, secretarul general refuză să asigure consiliere juridică consilieirilor locali care vor să depună proiecte de horărâre, iar în ședința ordinară din 22 iunie a refuzat dezbaterea unui amendament depus de un grup de conslieri”, arată consilierii în prima parte a reclamației.

Manuela Borș spune că nimic din ceea ce afirmă cei trei consilieri nu este adevărat și consider că atacurile i se trag din campania electorală de la locale.

„Atacurile la adresa mea au început după alegerile locale de anul trecut, când a câștigat actualul primar încă un mandat. Unii nu au putut să accepte înfrângerea la alegeri și au căutat să se răzbune pe mine, considerând că l-aș fi susținut pe actualul primar. Numai că nu eu l-am ales pe domnul Țarălungă primar, ci cetățenii care au ieșit la vot. Nimic din ceea ce spun contestatarii mei nu este real. De lipsit nu am lipsit niciodată nemotivat de la serviciu. În ceea ce privește acuzația că nu aș deține cunoștințe juridice, cred că nu sunt în măsură cei trei consilieri să facă astfel de aprecieri. Nu ei sunt aceia care fac evaluările secretarului general.  A fost o problemă cu o hotărâre, într-adevăr, însă acolo era vorba despre un document ce ținea de contabilitate, nu era o chestiune de natură juridică. Am înțeles că sunt acuzată că aș comite abuzuri, însă nu spun care sunt acestea și nici persoanele pe care le-aș fi abuzat”, a declarat Manuela Borș.

În partea a doua a reclamației, cei trei consilieri locali afirmă că secretarul general reprezintă, ilegal, diverse persoane în procese aflate pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamț și că s-ar fi folosit de calitatea din primărie pentru a contracara atacurile făcute de diverși consilieri locali la adresa primarului.

„Mai menționăm că doamna secretar reprezintă la Judecătoria Piatra-Neamț persoane din Războieni, în calitate de consilier juridic, ceea ce este împotriva legii. Din informațiile noastre, vă relatăm că majoritatea funcționarilor primăriei sunt supuși unor presiuni mari , iar toate atribuțiile secretarei generale sunt distribuite către funcționari deja aglomerați cu atribuțiile din fișa postului. Considerăm că este un abuz. Secretara o reprezintă pe numita I. Ana-Maria, din comuna Războieni, în procesul pentru exercitarea autorității părintești, ea având totodată și functia publică de conducere a Compartimentului de Asistență Socială și Autoritate Tutelara, din cadrul primăriei, compartiment care a eliberat sub semnătura dumneaei, ancheta socială cu care s-a completat dosarul.  Mai mult de atât, aceasta o folosește pe această tânără și o forțează să comenteze pe rețeaua de socializare Facebook, despre anumiți consilieri locali ai comunei Războieni, pe care secretarul general al comunei Războieni, Borș Manuela, nu îi agreează. Totodată, vă informăm că d-na secretar general nu a dorit să semneze o anchetă socială, a d-nei V. Andreea, din comuna Războieni, pe motiv că aceasta comentează pe rețelele de socializare la adresa Primăriei Războieni”, se mai arată în reclamația depusă la prefectură.

Manuela Borș spune că nu a comis nicio ilegalitate și că și-a sprijinit consătenii care i-au cerut ajutorul în probleme juridice, iar pentru sfaturile oferite nu cere bani.

„Înainte de a fi secretar general la Primăria Războieni am fost consilier juridic mulți ani. În această calitate am sprijinit mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul. Și acum sunt săteni care îmi cer sfatul și-l ofer fără a le cere niciun ban. Oamenii știu foarte bine acest lucru și mă respectă pentru asta. Am ajutat mulți săteni care au avut procese. Nu am semnat nicio anchetă socială în niciunul dintre cele două cazuri la care se face referire. Nu am coordonat campanii denigratoare împotriva niciunui consilier local pe rețelele de socializare. Într-adevăr, am rugat-o pe acea tânără, Ana-Maria, să publice un comentariu la o postare în care se făceau afirmații total neadevărate. În ceea ce o privește pe cealaltă tânără, nu o cunosc și nici nu am fost eu cea care nu i-a semnat ancheta socială”, a conchis Manuela Borș.

Între timp, dat fiind faptul că au fost reclamate posibile fapte penale, Prefectura Neamț a înaintat petiția spre competentă soluționare Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au înregistat un dosar penal, verificările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă.  

D.M.

 

1 comment

  1. Gardianul 9 august, 2021 at 14:45 Răspunde

    Poate aflam si cum a participat aceasta doamna secretar General la concursul organizat la ANFP Bucuresti, (***)
    2.Rezultatul participarii (***)la Bucuresti s-a finalizat/ consumat/ concretizat prin angajarea pe nedeterminata a acestei distinse doamne. Desigur, nimic anormal (***)
    Doamna secretar general, usor usor se afla totul!

    Admin.: Acest comentariu a fost cenzurat, intrucat contine acuzatii neprobate

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.