Apa Serv SA, amendată cu 40.000 de lei pentru poluarea râului Moldova. Dejecțiile se scurg, în continuare, în apă

1
2249

Compania județeană Apa Serv a fost amendată, astăzi, de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț cu 40.000 de lei pentru evacuarea dejecțiilor în râul Moldova, incident înregistrat în zona Bălcescu, din orașul Roman. Totodată, cei de la SGA Neamț au obligat compania județeană să ia măsuri pentru a stopa scurgerea apelor uzate din canalizarea orașului în râul Moldova.

Garda de Mediu și Apele Române s-au autosesizat marți, 3 august, în urma articolului publicat în atacul.ro și a reportajului prezentat la postul de televiziune Roman TV, în care era prezentată situația de pe un câmp din apropierea Romanului, unde apăruse o baltă plină cu dejecții, alimentată prin canalizarea pluvială a orașului. Pentru a nu a ajunge în Moldova, cineva a blocat cu un capac metalic ieșirea din canal spre cursul apei. Astfel, în spatele digului s-a adunat o cantitate uriașă de ape uzate care bălteau pe un câmp agricol.

Ancheta demarată de comisarii Gărzii de Mediu și de inspectorii SGA a stabilit că vinovat de cele întâmplate este compania Apa Serv SA care nu ar fi luat măsuri pentru ca dejecțiile să nu se scurgă în râul Moldova. Pe lângă amenda de 40.000 de lei, compania a fost obligată vidanjeze dejecțiile care bălteau în apropierea râului și să blocheze canalul prin care refulează, în perioada ploilor abundente, dejecțiile din canalizare. Situația este complicată și va putea fi rezolvată doar cu investiții serioase. Canalizarea pluvială a orașului Roman se intersectează cu cea care transportă dejecțiile la stația de epurare de pe malul Siretului. În momentul în care plouă puternic, canalizarea refulează, iar apele uzate ajungând în canalul care se varsă în Moldova. Chiar dacă muncitorii de la Apa Serv vor bloca canalul prin care se scurg dejecțiile, nimeni nu poate garanta că la următoarea ploaie nu vor fi probleme. Există și suspiciunea că deversarea mizeriilor în Moldova este controlată, costurile cu epurarea fiind destul de mari pentru Apa Serv SA, o companie care nu se află într-o situație financiară prea bună. Autoritățile trebuie să stabilească dacă această suspiciune se confirmă.

Cei care cunosc zona ne-au declarat că dejecțiile se scurg  în Moldova de ani buni, fără ca nimeni să intervină, deși situația ar fi bine cunoscută la toate nivelurile.

De exemplu, în urma controlului de săptămâna trecută, celor de la Apa Serv SA li s-a impus să vidanjeze balta de apă uzată de pe câmp. Au tras câteva vidanje, iar în weekend mizeriile au fost lăsate, din nou, să curgă în Moldova. Asta înseamnă că cineva a umblat iar la vana administrată de SGA Neamț.

Cazul se află în atenția Instituției Prefectului și a Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret Bacău. George Lazăr, prefectul de Neamț, a solicitat instituțiilor abilitate în gestionarea unor astfel de situații, să identifice și să sancționeze vinovatul pentru producerea acestui dezastru ecologic.

D.MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. zora.@ 9 august, 2021 at 20:43 Răspunde

    Ce face totusi conducerea „Interimara ” a Administratiei Bazinale de Apa SIRET – Bacau??? de ce nu se implica pentru stoparea poluarii continue ! In alte vremi se raporta pe flux poluarea , stire care ajungea la Administratia Nationala ” Apele Romane” si se instituia o monitorizare permanenta , cu luare de probe de apa uzata, descarcata in emisar raul MOLDOVA . Se faceau schimburi pe zi , analizele zilnice se transmiteau direct la ANAR si la Ministerul Mediului si Apelor !! Dar acum?? Trai nineaca , cine sa se mai intereseze de poluari ?? Tanczos BARNA ??? Prim Ministru CUTU??? De conducerea de la centru a ANAR, ce poti sa pui niste incompetenti pusi politic care nu stiu notiunile de flux , de poluare , de raportari la poluare etc. Toate datele se trasmiteau in regim de urgenta prin DISPECERAT !
    Asa ca ” Interimara” LUCAVESCHI tace chitic si daca nu raspunde pentru neimplicare nici pentru neglijenta in serviciu!!
    Poate totusi va fi trimis Corpul de Control al ministrului Mediului si Apelor!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.