Contabila Primăriei Dragomirești, acuzată că a luat credite pe numele mai multor angajați, va fi cercetată în stare de libertate  

2
2213

Mariana Gendăuanu, contabila Primăriei Dragomirești, va fi cercetată în stare de libertate, dar sub control judiciar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals sub semnătură privată. Decizia a fost luată astăzi de Judecătoria Piatra-Neamț, care a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor. Gendăuanu, despre care atacul.ro a scris AICI, este acuzată că creat un prejudiciu de 350.000 de lei prin contractarea mai multor credite, în numele a 8 persoane, de la o instituție nebancară. Practic, contabila a făcut împrumuturi pe numele unor persoane, inclusiv angajați ai Primăriei Dragomirești, fără știința acestora. Pentru plata ratelor, Mariana Gendăuanu a folosit banii primăriei.

Situația a ieșit la iveală în urma unui control efectuat recent de Camera de Conturi Neamț.

Percheziții la sediul primăriei

În dimineața de 5 august, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliției Neamț, coordonați de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 4 percheziții la sediile a două instituții publice și la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma descinderilor, polițiștii au ridicat mai multe documente. Cercetările preliminare au indicat faptul că, în perioada 2018 – 2020, Gendăuanu a profitat de funcția de contabil deținută în cadrul Primăriei Dragomirești și a ridicat în numele a 8 persoane suma de 350.000 de lei, de la un CAR din Piatra Neamț, suma reprezentând  împrumuturi despre care titularii de contract, respectiv cele 8 persoane, au declarat că nu au cunoștință. Semnăturile acestora ar fi fost falsificate pe actele depuse la dosarele de contractare a împrumuturilor.

Anchetatorii au mai constatat că Gendăuanu, folosindu-se de calitatea sa de contabil, a plătit ratele lunare din bugetul instituției publice. Contabila a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore, iar astăzi a fost prezentată la Judecătoria Piatra-neamț cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins propunerea procurorilor și a dispus cercetarea sub control judiciar. 

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra – Neamţ de luare a măsurii preventive a arestării preventive faţă de inculpata Gendăuanu Mariana, fără antecedente penale, divorţată, studii superioare, economist, cercetată în dosarul nr. 1673/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra – Neamţ, sub aspectul comiterii infracţiunilor de delapidare in forma continuata prev. de art.295 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (47 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata prev. de art.320 alin.2 C.pen,. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (47 acte materiale), uz de fals in forma continuata prev. de art.323 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (47 acte materiale) si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art.322 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (58 acte materiale), totul cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen. În baza art. 227 alin. 2 raportat la art. 211, art. 215 Cod procedură penală, ia faţă de inculpata Gendăuanu Mariana măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 zile, începând cu data de 06.08.2021 şi până la data 04.10.2021, inclusiv. În baza art. 215 alin. (1) Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Gendăuanu Mariana trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la IPJ Neamţ – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare/Poliţia comunei Dumbrava Roşie, jud. Neamţ, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. În baza art. 215 alin. (2) Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpatei Gendăuanu Mariana să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limitele teritoriului judeţului Neamţ, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent sau a judecătorului de drepturi şi libertăţi. În baza art. 215 alin. (3) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatei Gendăuanu Mariana că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Respectarea măsurii şi a obligaţiilor va fi verificată de IPJ Neamţ – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare/Poliţia comunei Dumbrava Roşie, jud. Neamţ. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Gendăuanu Mariana dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză”, se arată în minuta instanței. Decizia poate fi contestată de procuror în termen de 48 de ore de la pronunțare.

În dosar sunt vizate și alte persoane suspectate că au sprijinit-o pe contabilă în activitatea infracțională.

N.R.

Citește și:

Angajați ai Primăriei Dragomirești și-au plătit ratele la CAR cu banii … primăriei. O salariată și-a transferat în cont zeci de mii de euro

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 8 august, 2021 at 21:29 Răspunde

    Pai daca a vazut ca lui Panaite,fostul Primar, ii merge foarte bine,si ca a ajuns ”secretar de stat”,in loc sa-l caute DNA-ul si Politia Economica atunci doamna s-a apucat de”afaceri”avand siguranta ca nu i se va intampla nimic.

    Punem pariu ca nu se va recupera NIMIC?

  2. Dana 10 august, 2021 at 22:55 Răspunde

    Destoinica femeie! Ce sa faca si ea, daca nu-i ajungea leafa? Nu reusea singura sa faca asemenea inselaciuni si delapidari. Curtea de Conturi nu a vizitat aceasta institutie in ultimii ani? Fostul primar nu a stiut nimic in legatura cu aceste fapte? Orice ordin de plata, intr-o institutie publica, este semnat si de primar, care este ordonator de credite. Cine inregistra si opera actele de casa si de banca, nu a observat nimic? Tot ce s-a intamplat acolo ar putea fi opera unui grup infractional. Daca va fi concediata de acolo, doamna cu pricina ar putea fi lesne, preluata de Primaria Dobreni. Ar gasi acolo teren facil pentru astfel de ispravi.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.