Angajați ai Primăriei Dragomirești și-au plătit ratele la CAR cu banii … primăriei. O salariată și-a transferat în cont zeci de mii de euro

3
4447

Unii salariați ai Primăriei Dragomirești și-au bătut efectiv joc de banii comunității, băgând mâinile până în gât în bugetul local, într-un caz existând chiar elemente pentru întocmirea unui dosar penal.

Inspectorii Camerei de Conturi Neamț, în urma verificărilor pe care le-au efectuat, au întocmit, la începutul acestei luni, un raport care scoate în evidență haosul din această unitate administrativ teritorială. Bugetul Primăriei Dragomirești a fost siluit de unii angajați care s-au erijat în stăpâni absoluți ai banului public. Situația descoperită de auditori este de-a dreptul alarmantă și, cu siguranță, poate fi întâlnită și în alte primării..

Spre exemplu, consilierul superior Mariana Gendăuanu a considerat că merită mai mult și, în calitate de angajat la compartimentul financiar-contabil, fiind chiar responsabilă cu efectuarea plăților, și-a plătit ilegal, cu regularitate, în numerar sau prin transfer bancar, suma de 136.110 lei.

Mai mult, Primăria Dragomirești le-a plătit unor persoane și unor angajați ratele la CAR Învățământ Piatra-Neamț. Astfel, auditorii au constatat că au fost făcute plăți ilegale de 232.904 lei către unitatea de creditare sub forma reținerilor salariale pentru achitarea unor împrumuturi contractate sau constituirea de fonduri sociale.

În fapt, în perioada 2018 – 2020, primăria a achitat suma de 66.935 de lei în contul a 4 persoane care nu aveau calitatea de salariat. Cei responsabili cu plățile nu s-au oprit aici, ci au continuat ilegalitățile, virând în contul CAR-ului amintit suma de 165.969 de lei, bani ce au reprezentat datoriile a 6 salariați ai primăriei, care au încasat salariile nete integral, nefiind afectate de rețineri. Practic, Primăria Dragomirești le-a achitat ratele la CAR.

Un alt prejudiciu de 28.758 de lei, descoperit de Camera de Conturi Neamț, a constat în neplata birurilor către stat aferente voucherelor de vacanță și a indemnizațiilor de hrană acordate angajaților.

Suma de 62.323 de lei a reprezentat încă un prejudiciu adus bugetului local de către angajații Primăriei Dragomirești prin deplasări achitate sub forma avansurilor spre decontare pentru care nu există documente justificative.

Auditorii externi au mai constatat că doi consilieri locali au încasat indemnizații de ședință pentru lunile martie și septembrie 2020, cu toate că nu au participat la ședințele din lunile respective. De asemenea, 4 angajați au încasat ilegal, în perioada 2018 – 2020, venituri salariale mai mari decât prevede legea (decât indemnizația lunară a viceprimarului), iar 2 salariați, în perioada 2019 – 2020, au încasat salarii de bază mai mari decât cele aprobate pentru funcția, gradul profesional și gradația de vechime corespunzătoare.

Ilegalități au fost descoperite și la acordarea indemnizațiile pentru concediile de odihnă. Spre exemplu, Camera de Conturi a constatat că, în perioada 2018 – 2020, au fost acordate indemnizații de concediu fără a fi întocmite state de plată aferente, astfel încât să se poată stabili modalitatea de calcul a sumelor acordate drept avansuri pentru concediile de odihnă, reținerea sau nu a birurilor aferente. În unele cazuri, concediile au fost plătite deși angajații au lucrat. Totodată, un angajat aflat în carantină a fost plătit cu 2 zile mai mult decât a fost stabilit în certificatul medical. Aceste erori au însumat un prejudiciu adus bugetului local de 34.788 de lei.

Auditorii externi au scos în evidență, în raportul întocmit recent, modul defectuos în care unii angajați ai Primăriei Dragomirești și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Pentru că nu au constituit, urmărit, încasat și înregistrat în evidențele contabile și financiare 50% din suma obligației de plată datorată pentru primul an de activitate în cazul contractelor de concesiune/închiriere, bugetul local a fost  prejudiciat cu 18.193 de lei.

Cei responsabili nu au stabilit și aprobat taxa specială pentru iluminat public, cauzând un gol în buget de 157.035 de lei.

Auditorii au descoperit, de asemenea, un prejudiciu de 20.559 de lei în cazul contractului încheiat cu Danlin XXL SRL, care a efectuat lucrări de reabilitare a drumului comunal DC31 Unghi – Hlăpești, fiind supraevaluată cantitatea de materiale aferentă parapetului metalic cu 2.714,38 kg.

În iulie 2020, în urma unei rectificări bugetare, a fost propusă suplimentarea, în mod artificial, a veniturilor secțiunii de funcționare cu 97.000 de lei, fără a fi fundamentată și corelată cu posibilitățile reale de încasare a veniturilor estimate a fi realizate.

Evidența contabilă le-a dat de furcă celor care lucrează la acest compartiment, pentru că nu au reușit să o țină conform legislației. Mai mult, au fost descoperite neconcordanțe între datele din evidențele fiscale și cele din registrele agricole și evidențele cadastrale.

Auditorii Camerei de Conturi Neamț au dispus stabilirea întinderii prejudiciilor și recuperarea acestora, impunând măsuri pe care Primăria Dragomirești trebuie să le ducă la îndeplinire până în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, în 15 zile de la data comunicării deciziei Camerei de Conturi Neamț, Primăria Dragomirești poate contesta măsurile decise sau termenul impus. Nerecuperarea prejudiciilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

N.R.

 

 

3 comments

 1. V.Vasile 24 iunie, 2021 at 22:41 Răspunde

  Mai oameni buni , ce am citit, daca este adevarat, este de alba neagra fereasca-ne Cel de Sus , pecinginea se raspandeste mai ceva ca ideile lui Bulai la Cultura, sau a lui Barna cu CI !
  Concluzie , asa va trebuie daca promovati in functii de decizie , prosti , aventurieri , mercenari , smenari . ,,Dragi roman,,i cum ni se adreseaza alta lipitoare , dformiti in continuare sau….

 2. Luca 25 iunie, 2021 at 10:18 Răspunde

  O primărie în care sunt numai incompetenți, numai hoți, o primărie de la care se sifoneaza lunar banii amărâților. Afara cu hoții!!

 3. Dana 27 iunie, 2021 at 12:14 Răspunde

  Acesta este modelul de angajat, favorit in fata superiorilor. Model demn de urmat, pentru ca nu ar putea fi pedepsit niciodata, ba chiar incurajat. Si ce daca au descoperit auditorii Camerei Curtii de Conturi Neamt, delapidarile cu pricina??? Vor inchide ochii, asa cum au facut si in 2018, la Dobreni, fraternizand cu infractorii, verificand doar ce le-a indicat seful entitatii auditate sau seful comisiei de audit. Pentru asta exista Curtea de Conturi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.