Angajații nemțeni sunt și mai săraci
Salariul mediu net pe județ a continuat să scadă în a cincea lună a anului, pe fondul diminuării câștigului mediu net din agricultură, industrie și construcții. Nu același lucru s-a întâmplat în servicii, unde salariul mediu net a înregistrat o ușoară creștere. Angajații din industrie și construcții au fost retribuiți cu o sumă medie netă cu mult sub câștigul salarial mediu net pe județ, fiind cel mai prost plătiți salariați din Neamț.
Câștigul salarial mediu net pe județ a scăzut, în mai, cu 6 lei, ajungând la 2.770 de lei/salariat, după ce, în aprilie, fusese diminuat cu 14 lei. Singura lună bună din acest an a fost martie, când salariul mediu net pe județ a fost de 2.790 de lei/salariat. În ianuarie și februarie, câștigul mediu net pe județ a fost de 2.702 lei/salariat.
Cea mai mare scădere a salariului mediu net a fost înregistrată în agricultură și silvicultură, cu 260 de lei/salariat (câștigul salarial mediu net pe județ în acest domeniu, în mai, fiind de 2.962 de lei/salariat), în timp ce salariul mediu net în industrie și construcții, la nivel județean, a fost diminuat cu 93 de lei (fiind de 2.482 lei net/salariat).
În domeniul serviciilor, câștigul salarial mediu net a fost de 2.933 de lei/salariat, în creștere cu 58 de lei.
Datele statistice arată clar că județul Neamț nu are nicio șansă să se desprindă de polul sărăciei.
Din centralizarea indicatorilor economico-sociali, realizată de Direcția Regională de Statistică Neamț, lipsesc salariile forţelor armate şi personalul asimilat (Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii etc), potrivit instituției nemțene.
Chiar dacă salariul mediu net a fost mai mic, piața locală a forței de muncă a înregistrat mai mulți angajați.
La finele lunii mai, județul Neamț număra 88.204 persoane, mai mare cu 161 de persoane faţă de luna aprilie şi în creștere cu 1.253 de persoane faţă de luna mai 2020. Din totalul salariaţilor, 3.850 de persoane (4,4%) lucrau în agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură şi pescuit, 30.952 de persoane (35,1%) lucrau în industrie şi construcţii, iar 53.402 de persoane (60,5%) își desfășurau activitatea în servicii.
(Sursa foto: www.zf.ro)
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.