Șoc la Poliția Neamț: furt la „sporul de cadavru”. Tentativă de „albire” a principalului suspect. Se caută un țap ispășitor

3
6524

Anul trecut, în luna septembrie, publicația atacul.ro anunța, în exclusivitate, demararea unei anchete la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț cu privire la modul în care, în ultimii ani, a fost acordat sporul pentru cercetare la fața locului sau „sporul de cadavru”, cum îi spun polițiștii. Sporul este de 50% din salariul de funcție, iar în cazul ofițerilor acesta poate ajunge până la 800 – 1.000 de lei lunar. O sumă frumoasă și cu o importanță deosebită, dacă ținem cont că este luată în considerare la calculul pensiei. Controlul a fost cerut de șefii IGPR, care, la vremea respectivă, au trimis o echipă în Neamț. Continuarea cercetărilor a căzut în sarcina lucrătorilor „Control Intern” de la IJP Neamț, care și-au terminat treaba recent. Rezultatul, dacă va fi făcut public, va șifona serios imaginea Poliției Neamț, deoarece s-a constatat că au fost acordate sume considerabile cu titlu de „spor de cadavru” unor persoane care nu-l meritau, pentru că, pur și simplu, acestea nu au participat la acțiunile generatoare ale acestor drepturi (cercetările la fața locului). Principalul vizat este un fost șef de serviciu de la Judiciar, care și-ar fi înscris ilegal, de la sine putere, un număr considerabil de ore petrecute cu cercetarea la fața locului, fără să fi trecut măcar pe acolo. Mai grav este că banii încasați ilegal au fost luați în considerare și la calculul pensiei, ceea ce înseamnă că prejudiciul este substanțial.

În căutarea „Acarului Păun”

Rezultatul controlului, spun sursele atacul.ro, nu avea cum să fie altul, întrucât practica însușirii pe nedrept a „sporului de cadavru ” este sport național în Poliția Română. În Neamț, controlul a scos la iveală potlogăriile unui ofițer apropiat fostei, dar și actualei conduceri a inspectoratului. În acest context, unii caută soluții pentru a-l scoate basma curată pe polițistul care s-a bucurat, ilegal, de fondurile publice pentru a-și umple buzunarele și pentru a-și umfla pensia. Mai grav, cei plătiți să vegheze la respectarea legii sunt în căutarea unui țap ispășitor.

Acesta a fost rapid identificat în persoana unui subofițer de poliție de la Judiciar, care, printre altele, ține evidența orelor prestate de polițiști în cadrul cercetărilor la fața locului (de exemplu, crime, autopsii, morți suspecte etc), de pe urma cărora beneficiau de „sporul de cadavru”. Subofițerul se ocupă de centralizarea informațiilor furnizate de colegii lui, asta însemnând că nu era răspunzător pentru declarațiile polițiștilor privind numărul de ore suplimentare prestate, purtătoare de spor de cadavru. Iar informațiile, evident, veneau cu semnătura șefilor de servicii.

„Sunt polițiști, în special șefi sau apropiați ai acestora, care au fost menționați că au participat la cercetarea la fața locului pentru a beneficia de sporul de 50%. În realitate, acei polițiști, dacă îi întrebi acum, habar nu au unde au fost desfășurate anumite anchete. Ca să nu punem la socoteală faptul că, prin tot felul de documente, numărul de ore de spor de cadavru a fost crescut ilegal. Sunt lucruri cunoscute în sistem, iar dacă se dorește, se poate merge până la capăt, inclusiv cu recuperarea prejudiciului și tăierea unor pensii ce au fost calculate luând în considere și acest spor, pe care unii l-au obținut ilegal”, ne-a declarat un lucrător din IJP Neamț.

De la clanul Duduienilor li se trage

Anul trecut, în august, un scandal de pomină a izbucnit la vârful conducerii Poliției Române, după dezvăluirile apărute în presă privind întâlnirea șefilor din poliție cu membrii din clanul Duduienilor. Înainte de a-și da demisia din funcția de șef al Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu l-a detașat pe comisarul șef Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, la IJP Harghita. În spațiul public au apărut informații că decizia a fost luată din răzbunare, Vasilescu suspectându-l pe Gavriș că a furnizat presei imaginile cu întâlnirea șefilor de Poliție cu Duduienii. Imediat după publicarea imaginilor în presă, Gavriș, fost șef la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, a fost ținta unui atac necruțător venit din partea sindicalistului Coarnă. Acesta l-a acuzat public pe Gavriș că ar fi întocmit documente false pe care le-a folosit pentru a acorda sporul pentru cercetare la fața locului sau „sporul de cadavru”, cum îi spun polițiștii, unor persoane care nu ar fi participat la anchete în locuri „contaminate”. Imediat au demarat verificări la Poliția Capitalei, iar fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a cerut să fie făcute controale și în teritoriu.

În Neamț, a fost verificată nu numai acordarea sporurilor primite de polițiștii judiciariști, pentru că acest spor îl pot primi și lucrătorii de la Ordine Publică, Rutieră etc.  Pentru perioada în care lucrătorul de poliție participă la cercetarea la fața locului se aplică un spor de 50% pentru fiecare oră.

Gavriș, spune sindicalistul Coarnă, ar fi confirmat, prin întocmirea unor foi colective cu date neadevărate, prezența la fața locului unor cercetări în zone contaminate și în zone cu cadavre sau exhumări a mai multor polițiști apropiați care au încasat ilegal sporul de cadavru.

Unii polițiști ar fi beneficiat lunar de sute de ore cărora li s-a aplicat 50%  sporul de cadavru, ceea ce înseamnă sume considerabile la leafă. Mai mult decât atât, ca și în cazul sporului de excelență, și veniturile din sporul de cadavru au fost luate în calcul la stabilirea pensiei celor care au ieșit din sistem.

Sursa foto: www.dreamstime.com/

Daniel MURARU

 

 

3 comments

 1. Ștefan 2 august, 2021 at 10:45 Răspunde

  Ce o mai dăm cotită?E vorba de dl.Benone B. zis și ,,Balena Blonda” ținut în brațe și coordonat de fostul inspector șef Tablan care și-a pontat sporul de cadavru.

 2. Vladimir Putin 2 august, 2021 at 13:42 Răspunde

  3 Doamne si toti 3 si doctori si cu sporuri si cu slanina in butoi si cu sufletu in rai si cu grija de altii ca balena blonda se scarpina de toata lumea. Murdara treaba Bucurestiul oare ce spune!?

 3. Andrei Varga 2 august, 2021 at 18:05 Răspunde

  Practic cine moare zilele astea beneficiază de oferta 3+1 doctori la căpătâi?
  Un legist și trei doctori din IPJ-eu ?
  Totul e sa o faci ” în condiții suspecte” .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.