Fostul director al SH Bistrița, judecat la Paștele Cailor. Șpăgi de milioane de euro din banii Hidroelectrica

1
2060

Procesul de corupție al lui Romică Grigoriu, fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița, care, în prezent, ocupă funcția de inginer șef la Uzina Hidroelectrică „Dimitrie Leonida”, a debutat cu două amânări ceea ce, ca timp, înseamnă aproape jumătate de an. Acestei perioade i se adugă o alta de 17 luni, timp în care dosarul lui Grigoriu&Co s-a aflat în procedura de cameră preliminară. La cum au decurs lucrurile până în prezent, cel mai probabil, audierile martorilor vor începe abia în iarnă, adică la fix doi ani de la trimiterea în judecată a inculpaților. La primul termen din mai, judecătorul a acceptat cererea de amânare depusă de avocatul lui Grigoriu și a stabilit următorul termen pentru data de 12 iulie, când a solicitat amânare avocatul inculpatului Lazăr Vasile. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 1 octombrie.

Înregistrat pe rolul Tribunalului Neamț  în decembrie 2019, dosarul a fost blocat multe luni în procedura de cameră preliminară, însă în acest caz lucrurile au fost mai complicate decât în altele. În primul rând, judecătorii Tribunalului Neamț au eliminat înregistrările SRI de la dosar. În iulie anul trecut, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț a decis înlăturarea de la dosar a tuturor probelor furnizate de către Serviciului Român de Informații (SRI). A fost vorba de toate interceptările de la dosar, obținute de SRI pe baza unor mandate de siguranță națională. Judecătorul a eliminat, implicit, toate procesele verbale de redare în formă scrisă a comunicărilor telefonice purtate de Grigoriu Romică cu ceilalți inculpați și martori și întocmite ca urmare a interceptărilor realizate de către SRI.

Soluția a fost comunicată Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău, cu recomandarea ca procurorul să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Procurorii au menținut dispoziția de trimitere în judecată, iar în octombrie 2020, Tribunalul Neamț a decis că procesul poate să înceapă.

Soluția a fost contestată de Grigoriu și de ceilalți inculpați, însă, în februarie 2021, Curtea de Apel Bacău a decis că procesul poate să înceapă, ceea ce s-a și întâmplat, Tribunalul Neamț acordând primul termen de judecată în mai acest an. Dar la cum a debutat judecata, cu două amânări, sunt semnale că procesul va fi unul de durată, timp în care Grigoriu, care beneficiază de prezumția de nevinovăție, va rămâne cocoțat pe funcția de director la CHE Steajaru.

Interceptările SRI eliminate, pentru că așa a decis CCR

Interceptările SRI de la dosarul lui Grigoriu au fost obținute pe baza unor mandate de siguranță națională și nu au mai putut fi folosite ca probe în instanță, după ce, în luna februarie 2020, judecătorii Curții Constituționale au decis că interceptările efectuate cu tehnica SRI-ului în baza unor mandate de siguranță națională emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, nu mai pot fi folosite ca probe. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul lui Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Este clar că Grigoriu și ceilalți doi inculpați au răsuflat ușurați, însă interceptările SRI nu sunt singurele probe de la dosar.

Milioane de lei șpăgi din banii Hidroelectrica

Romică Grigoriu a fost trimis în judecată la finele anului 2019, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. În același dosar sunt judecați pentru complicitate la luare de mită doi oameni de afaceri, Constantin Vasile Lazăr, din Suceava, și Sorin Grigore, din Piatra-Neamț, acuzați de către procurori că, prin firmele lor, au încasat șpaga de la două societăți comerciale care aveau contracte cu SH Bistrița, condusă, la acea vreme, de Grigoriu. Dacă anchetatorii se mișcau mai repede, procesul de corupție ar fi fost finalizat. Interceptările au fost realizate în perioada 2011-2012, iar dosarul a fost trimis în instanță la începutul acestui an, adică după 9 ani.  

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, schema ilicită folosită pentru a obține mari sume de bani, de ordinul milioanelor de lei, este prezentată în amănunt. Cum contractele și plățile depindeau de semnătura directorului Grigoriu, acesta punea condiții partenerilor SH Bistrița, cerându-le să încheie contracte cu firmele prietenilor săi, Vasile Lazăr și Sorin Grigore. Unele contracte au fost executate parțial, iar altele deloc, afirmă anchetatorii. Cea mai mare lovitură, ce a adus beneficii de 1.718.818 de euro și 2.541.280 de lei, a fost dată cu ajutorul firmei pietreanului Sorin Grigore.

S-a ajuns aici după ce SH Bistrița a încheiat, în septembrie 2010, un contract în valoare de peste 10 milioane de euro cu Asocierea Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și Rombet SA Bacău. Procurorii afirmă că, dacă ar fi fost respectată legislația, oferta tehnică și financiară a asocierii amintite ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de inculpatul Grigoriu.  

Valoarea estimată a proiectului „Acumulare Galbeni – Realizarea etanșării si consolidării DMD pe zona km0-km 3. Lucrări de intervenții” a fost de 73.769.832 lei, fără TVA, iar în urma analizării celor patru oferte depuse, comisia de evaluare, condusă de Grigoriu, a declarat-o câștigătoare pe cea a asocierii Hidroconstrucția – Rombet Bacău, cu o valoare de 58.038.358 lei, fără TVA.

Procurorii DNA mai spun că inculpatul Grigoriu i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante, SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova, să încheie trei contracte de furnizare de bunuri și prestări servicii cu firma din Piatra Neamț a lui Sorin Grigore, valoarea totală a acestora fiind de 5.004.200 euro, fără TVA, și 5.950.232 lei, fără TVA.

„În perioada 2010 – 2011, Grigoriu Constantin Romică, în calitatea sa de director al SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, și-a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu în scopul favorizării SC Hidroconstrucția SA Sucursala Moldova în relațiile contractuale dintre cele două societăți, activități ce s-au concretizat în:

– încheierea între SC HIDROELECTRICA SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița și Asocierea SC Hidroconstrucția SA – SC Rombet SA a contractului de lucrări din data de 09.09.2010 “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” în valoare totală de 58.038.358,35 lei fără TVA;

– executarea necorespunzătoare a acestui contract în perioada ianuarie- iunie 2011;

– încheierea Actului Adițional nr. 1 din data de 14.06.2011 la contractul de lucrări din data de 09.09.2010 , în valoare de 16.921.292 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriul DNA.

În schimbul serviciilor sale, Grigoriu Constantin Romică a pretins  reprezentanților SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova să încheie trei contracte de furnizare bunuri și prestări servicii cu societatea din Piatra-Neamț, controlată de Sorin Grigore.

Astfel, în data de 15.09.2010, între SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și firma lui Grigore a fost încheiat un contract în valoare totală de 5.004.200 euro, fără TVA, prin care a fost achiziționată cantitatea de 3.820 tone palplanșe. Din această sumă, firma lui Sorin Grigore a achitat producătorului palplanșelor 3.285.382,30 euro, iar diferența rezultată de 1.718.817,70 euro a constituit beneficiul firmei din Piatra Neamț.

Un alt contract a fost încheiat în data de 7 februarie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova a închiriat de la firma lui Grigore un „vibroînfingător pe șenile” pentru baterea palplanșelor, achitând suma de 1.325.100 lei. De fapt, spun anchetatorii, SRL-ul lui Sorin Grigore încheiase, în data de 1 februarie, un contract cu o altă societate având același scop (baterea palplanșelor), în temeiul căruia a achitat, în aceeași perioadă, suma totală de 487.076, 21 lei fără TVA, obținând astfel un beneficiu total de 838.023.55 lei. Vorbim de intermedierea unui serviciu de pe urma căruia firma amicului lui Grigoriu a obținut un profit consistent.

Cel de-al treilea contract a fost încheiat în data 14 iunie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova achiziționat de la firma lui Sorin Grigore cantitatea de 902,588 tone tone de palplanșe pentru care a plătit, în perioada iunie – august 2011, suma de 4.625.132,66 lei, fără TVA. Din această sumă, firma lui Grigore a achitat producătorului palplanșelor 2.948.857,61 lei, fără TVA, iar diferența rezultată, de 1.703.257,05 lei, a constituit beneficiul firmei prietenului lui Grigoriu.

„Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC (…..) SRL Piatra Neamț și în baza a trei contracte încheiate de această societate la diferite intervale de timp cu SC (…..) SA – Sucursala Moldova, a pretins și primit suma totală de 1.718.817,70 euro și 2.541.280,60 lei pentru a-și încălca în mod repetat și la diferite intervale de timp atribuțiile de serviciu derivate din calitatea sa de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț.  În mod concret, inculpatul și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la respectarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de președinte al comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” precum și cele de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț referitoare la încheierea de acte juridice, în numele și pe seama Hidroelectrica SA, în limita împuternicirilor acordate; coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții”, se arată în rechizitoriul DNA.

Șpaga de la Construcții Hidrotehnice SA Iași

În cadrul aceleiași investigații, procurorii au stabilit că, în cursul anului 2010, în două ocazii diferite, Grigoriu Constantin Romică le-a solicitat directorului general al SC Construcții Hidrotehnice SA Iași şi unui inginer din cadrul societății, responsabil de lucrările efectuate la Acumularea Hidroenergetică Pașcani, să încheie contracte comerciale cu firmele celor doi, Sorin Grigore și Constantin Lazăr, fără să precizeze cu exactitate obiectul și valoarea acestora. SC Construcții Hidrotehnice SA Iași depindea foarte mult de deciziile lui Grigoriu, întrucât investiția de la Pașcani era gestionată de SH Bistrița.

Lucrările hidrotehnice de la Pașcani au demarat înainte de 1989, iar la Revoluție erau finalizate în proporție de peste 80%. În ultimii 30 de ani, proiectul nu a fost terminat, deși s-au cheltuit sume imense. În anul 1992, între Administrația Națională “Apele Române”, ca titular al investiției, și SC Construcții Hidrotehnice SA Iași a fost încheiat un contract pentru obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava”. Ulteriorîn iunie 2006, obiectivul de investiții a fost preluat de către SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița. Cele două părți au semnat un protocol care prevedea că valoarea lucrărilor ce urmau să fie executate de firma ieșeană era de 291.112.653 lei. 

Reprezentanții firmei ieșene au acceptat propunerea lui Grigoriu și au încheiat contracte cu societățile indicate de acesta. Astfel, între SC Construcții Hidrotehnice SA și firma din Rădăuți au fost încheiate trei contracte de prestări servicii, pentru care, în intervalul iunie 2010 – februarie 2011, Constantin Lazăr a emis nouă facturi fiscale în valoare totală de 4.638.468,92 lei, fără TVA ( 5.519.778,02 lei, cu TVA), ce au fost achitate de firma ieșeană fără ca lucrările să fi fost executate de prestator.

„Plata acestor facturi a fost efectuată de reprezentanții SC (…..) SA Iași întrucât Grigoriu Costantin Romică, în calitatea lui de director general al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița avea în mod concret posibilitatea influențării derulării contractului încheiat cu SC HIDROELECTRICA SA”, se arată în rechizitoriul DNA.

Investigațiile DNA au mai arătat că între SC Construcții Hidrotehnice Iași SA și firma din Piatra-Neamț a lui Sorin Lazăr a fost încheiat, în octombrie 2010, un contract de prestări servicii în baza căruia au fost emise 14 facturi fiscale în valoare totală de 3.028.686 lei, fără TVA, ce au fost achitate de compania din Iași, în perioada noiembrie 2010 – mai 2012, fără ca prestațiile să fie executate în totalitate.

Procurorii au stabilit că o parte dintre facturi, în valoare de 1.880.140 lei, reprezintă servicii neprestate de către firma din Piatra-Neamț.

„Și în acest caz, motivul acceptării la plată a acestor facturi a fost calitatea lui Grigoriu Constantin Romică și atribuțiile sale de serviciu. Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în calitate de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț, pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava” încheiat cu SC (…..) SA Iași – atribuții de serviciu constând în coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții – a pretins și obținut în mod repetat și la diferite intervale de timp de la reprezentanții acestei societăți decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără TVA către SC (…..) SRL Rădăuți, administrată de (…..), pentru lucrări care în realitate nu au fost executate”, se mai arată în rechitoriul DNA.

Sumele obținute de pe urma acestor fapte, așa cum au fost ele prezentate de către procurorii anticorupție, sunt de peste 9 milioane de lei și peste 1,7 milioane de euro.

Daniel MURARU

 

1 comment

  1. Infractoru mov 22 iulie, 2021 at 20:12 Răspunde

    Foarte tare ăsta! Milioanele de euro întotdeauna -s mai bune la uns ușile, ai? Domnu Grigoriu care este nevinovat până la proba contrarie ar trebui sa fie suspendat din funcție, părerea mea. Adică tot la vaca cu lapte l-ați lăsat, îmbuibaților? Este jenant! Mai și scoate capu-n drum?????

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.