De la șef IPJ în sus, toți sunt membri din clanurile politicienilor

1
3662
 

Esențial este că niciun politician „în veață” nu convinge că pune interesul țării mai presus de interesul personal.
Fiecare politician are în spate câte un clan de indivizi care îl sprijină și care a înțeles, din fragedă pruncie, că dacă vrei să ai succes în viață trebuie să fii conectat la țâțele statului. Fie cu afaceri, fie cu o slujbă. Si pentru asta ai nevoie de un politician ca să-ți intermedieze.
Inclusiv avem exemple de polițiști care au înțeles că asta e calea pentru a avansa în carieră. De la adjunct de șef de inspectorat în sus, nu te lipești de scaun sau nu rămâi pe scaun decât dacă ai suport politic.
Magistrații lacomi ai CCR, conduși de fostul procuror comunist Dorneanu (cel care a îndrăznit, acum ceva vreme, să interzică publicarea opiniilor judecătorilor CCR minoritari), resping consecvent orice excepție cu miză mare, ridicată referitor la salariile sau pensiile polițiștilor și militarilor, pentru a-și proteja privilegiile absurde bănesti cu care i-au blagostovit PNL și PSD, începand cu anul 1997.
În timp ce pensia lor specială a devenit o garanție a „independenței” (pentru cine are rabdare să caute și să afle singur, niciun organism oficial european nu a statuat vreodată că magistrații au drept la pensie specială, ci doar la una care să reflecte importanța funcției avute), junta ccr-ista propăvăduiește consecvent că legiuitorul poate jongla în orice fel, atât cu salariile, cât și cu pensiile polițiștilor, militarilor, că nu e nicio problemă de neconstitutionalitate.
Pentru clica constituțională a lui Dorneanu nu contează că polițiștii și militarii sunt salarizați prin norme de trimitere la norme abrogate de 10 ani sau că, de 10 ani, ajung la salariul minim garantat doar cu ajutorul sumelor compensatorii tranzitorii (care, pentru noi, devin veșnice).
Pentru ei nu este nicio discriminare dacă polițiștii sunt salarizați prin raportare la VRS 197, 33 lei, în timp ce politicienii și salariații primariilor, prin raportare la salariul minim pe țară garantat.
Magistrații din secțiile de contencios administrativ sunt cel mult mediocri, slugarnici față de stat când e vorba de drepturile bănesti ale altora (nu la fel se poartă și când își judecă drepturile lor) și dau cu nesimțire „copy-paste” din baza de date cu hotărâri judecătorești, deși misiunea lor e să judece, să faca dreptate raportat la particularitățile fiecărui litigiu. Nu avem magistrați la contencios, ci cel mult niște xeroxuri umane care ne costă foarte scump.
Deși avem, din 2011, definiții legale care-i includ explicit pe polițiști în sfera „angajaților” și care includ raporturile litigioase de serviciu ce privesc drepturi bănești, în sfera conflictelor de muncă, nu am văzut niciun magistrat de contencios care să vrea să „vadă” definițiile în cauză.
Toți aberează găunos că raportul de serviciu al polițistului nu ar fi raport de muncă, că nu trebuie să fim judecați la secțiile specializate în conflicte de muncă și că nu ni se aplică regula (centrală în conflicte de muncă) că sarcina probei este la angajator. Ce pretenții să ai, până la urmă, de la niște xeroxuri pe doua picioare?
La MAI avem, de 30 ani, niște politicieni puși ministri doar ca să își servească clanul. Ca manageri, ca profesioniști, niște nulități. Dacă nulitățile astea ar fi condus niște companii private, neconectate la contracte cu statul, le puneau pe butuci în cel mult trei luni.
Mai avem structuri de suport centrale a căror șefi conduc netulburați ministerul, atât timp cât îi satisfac pe ministru și pe Despescu. Dacă îi scoatem pe cei doi din ecuație, zonele de putere se împart între DGMRU și DGF. Minoiu și Grecu. Greu de spus care e mai parșiv dintre cei doi.
Direcția Generală Juridică este, de cel puțin 10 ani, doar o ceată de sclavi, doar un instrument folosit pentru a obstrucționa progresul juridic în MAI. Pentru a încuraja și proteja practicile nelegale ale managerilor. Toți ar trebui dați afară. Vă dau doar trei motive dintr-o mie. Acceptă complice existența ordinelor nepublicate cu caracter normativ. Nu le-au explicat celor de la resurse că actele juridice unilaterale, prin care se modifică raportul de serviciu, se comunică beneficiarului mai înainte de a fi puse în circuitul juridic, în vederea producerii de efecte jurifice. Nu cunosc o regulă de bază și anume ca, în instanță, în litigiile cu salariații MAI, au datoria să apere cu demnitate doar interesele „legitime” ale instituției. Când legea e încălcată, nu vii și minți, ca reprezentant al instituției, că negrul e alb și albul e negru, citind din copiuțele făcute de DGF.
De la șef IPJ în sus, toți sunt membri din clanurile politicienilor. Cu relații mai la vedere sau mai ascunse, însă toți sunt conectați la cel puțin un politician forțos. Băieții deștepți își fac conexiuni în toate partidele importante, că nu se știe care cum vine la putere.
Clanurile de împuterniciți la conducerea unităților centrale și teritoriale sunt, de fapt, extensii ale clanurilor politicienilor. Fiecare împuternicit a fost pus de unul de deasupra lui și dacă mergi pe fir în sus ajungi la zona politică. De asta nu vedem de ani de zile nicio mișcare decisivă pentru eliminarea împuternicitilor. Sunt buni, sunt supuși, unii sunt chiar proști de-a binelea. Nu contează să fie profesionisti. Contează să fie „de încredere”, dependenți de cel care i-a împuternicit. Cum este Berechet în Capitala. După două împuterniciri consecutive, acum cică ar fi „desemnat”. Ce conteaza legea, când avem un băiat de familie bună, cuminte, respectuos și ascultător?
Având marele noroc să fim contemporani cu personaje ca cei zugraviți mai sus, reforma în societate și, în particular, în poliție rămâne, cel putin pentru viitorul apropiat, doar o „Fata Morgana’.
 
(Sursa foto: www.cartoonstock.com)
 
Emil Pășcuț, președintele SPR „Diamantul”
 

1 comment

  1. Stefan 26 iulie, 2021 at 09:32 Răspunde

    Domnule lider de sindicat, si sefuletii mai mici sunt membri ai clanurilor respective, iar colegii d-vs sunt si ei constituiti in diferite clanuri, pe “specialitati”!Exista si execeptii, insa acestia sunt marginalizati ori pusi pe liber…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.