SGA Neamț are un nou director. Tot interimar

2
3519

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț are, începând cu săptămâna trecută, un nou director în persoana inginerului Teodor Stratu. Acesta i-a luat locul Irinei Gherasim, împuternicită pentru a ocupa această funcție la mijlocul lunii februarie, când Marius Nechita și-a dat demisia.

Chiar dacă este perceput ca fiind omul lui Ion Păvăleanu, fostul director al SGA Neamț, un apropiat al PSD și al ex-deputatului Ioan Munteanu, Stratu are o calitate pe care, la nivel național, mulți șefi de SGA-uri nu o au: este inginer hidrotehnist. Cu alte cuvinte, este specializat în acest domeniu. Stratu lucrează la SGA Neamț din 2011, unde a fost, pe rând, inginer la Stația Hidrologică, inspector de gospodărirea apelor, inginer șef, inspector de gospodărire a apelor, inginer la Biroul Situații de Urgență.

Teodor Stratu, despre care unii afirmă că ar fi chiar rudă cu Păvăleanu, a fost împuternicit la șefia SGA Neamț pentru o perioadă de 2 luni. Sursele atacul.ro afirmă că Stratu va fi director numai două luni, după care în funcție va fi numită o altă persoană, tot din interiorul SGA-ului.

Reprezentanții coaliției aflate la guvernare au promis că funcțiile de director din cadrul administrațiilor bazinale de apă și sistemelor de gospodărire a apelor vor fi ocupate pe bază de concurs. Până în prezent, nu s-a întâmplat acest lucru, atât la ABA Siret Bacău, cât și la SGA Neamț directorii fiind numiți. Evident că discutăm despre oameni agreați de partid.

Funcția de director la SGA Neamț a fost ocupată o perioadă de Marius Nechita, consilier județean PNL și apropiat al lui Mugurel Cozmanciuc, deputat PNL și fost președinte al PNL Neamț. În februarie 2021, Nechita a renunțat la funcție. De fapt, acesta a demisionat din funcția de consilier personal al lui Gelu Puiu, secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, el ajungând în fruntea SGA Neamț prin detașare. Sursele noastre susțin că, în fapt, Gelu Puiu i-ar fi cerut lui Nechita să-și înainteze demisia, iar acesta s-a conformat.

Cum a demisionat din funcția de consilier personal, a picat și detașarea la SGA Neamț.

Consilier județean PNL, Marius Nechita a fost numit în funcția de director la SGA Neamț în martie 2020, înainte cu câteva zile de declararea stării de urgență pe teritoriul României, din motive de pandemie. S-a întâmplat asta, deși nu întrunea condițiile legale, respectiv cel puțin 5 ani de vechime în domeniul gospodăririi apelor. Mai mult decât atât, Nechita, înainte de a ajunge la SGA Neamț, nu lucrase, vreo 4 ani, nicăieri. Tocmai de aceea a fost agreată varianta angajării la cabinetul secretarului de stat Gelu Puiu, pentru a putea fi detașat la SGA Neamț, în funcția de director. Manevra nu ar fi funcționat dacă liberalul Gelu Puiu nu ar fi fost bun prieten cu Mugurel Cozmanciuc, șeful PNL Neamț. Buna relație dintre cei doi este confirmată și de faptul că Roxana Cozmanciuc, soția șefului PNL Neamț, a fost șefa cabinetului secretarului de stat Gelu Puiu. Acesta l-a mai avut consilier personal și pe Laurențiu Ștefan-Rusu, fost șef al SRI Neamț, un apropiat al lui Gheorghe Vlasie, cumătrul inculpatului Ionel Arsene, șeful CJ Neamț. 

La vremea respectivă, nici Gelu Puiu, nici Marius Nechita nu au vrut să comenteze decizia.

La jumătatea lunii iunie, Răzvan Găină a renunțat la funcția de director al ABA Siret Bacău, în locul lui fiind numit, tot cu titlu de interimar, Irina Lucavețchi.

Găină și-a pierdut funcția, după ce șefii de la „Apele Române” nu i-au mai prelungit detașarea pe funcție. Răzvan Găină a fost numit, în ianuarie 2020, în funcția de director interimar al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, instituție în subordinea căreia se află Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, SGA Bacău și SHI Pașcani. Numirea a fost pe criterii strict politice, partidul care l-a susținut fiind PNL, din care face parte și Găină. Pentru a da o aparentă legalitate acestei numiri într-o funcție atât de importantă, Răzvan Găină a ajuns pe scaunul de director al ABA Siret în urma unei detașări. În primă fază, Răzvan Găină a fost angajat pe postul de consilier la cabinetul deputatului PNL de Satu-Mare, Florin Romeo Nicoară. Este evident că la mijloc a fost vorba de o manevră pentru ca, ulterior, Găină să poată fi detașat în funcția de director de la ABA Siret-Bacău. Așadar, Găină a fost pus de funcție la cabinetul lui Nicoară în ianuarie 2020, iar după câteva zile a și venit detașarea la ABA Siret-Bacău. După alegerile din decembrie, Găină a rămas fără locul de muncă de la cabinetul deputatului Nicoară, pentru că acesta n-a mai prins un nou mandat. În aceste condiții, a picat, cum era și normal, și detașarea de la cabinetul deputatului la șefia ABA Siret-Bacău. Lucrurile s-au rezolvat rapid, Găină fiind angajat în funcția de consilier personal al viceprimarului municipiului Bacău, Liviu Miroșeanu. Liberal ca și Găină, Miroșeanu declara presei băcăuane, în decembrie 2020, că l-a angajat pe Găină la cabinetul său, pentru experiența sa în administrație. Numai că Găină a rămas director la ABA Siret-Bacău, ceea ce înseamnă că el a fost angajat consilier al primarului Miroșeanu ca să fie detașat, ulterior, în funcția de director de la ABA Siret-Bacău.

Sursele atacul.ro au confirmat pentru că numirile pe funcții ale lui Găină și Nechita fac obiectul unei anchete a DNA Bacău.

Sursa foto: Google Maps

D.MURARU

2 comments

  1. Liviu 18 iulie, 2021 at 10:07 Răspunde

    O fi el specialist dar asta nu-l absolvă de suspiciunea rezonabila ca a fost numit, la presiunea unor psd-isti, pentru a acoperi golaniile lui Pavaleanu si pentru a ajuta gruparea gineilor sa puna mana pe cat mai multe resurse. Stati sa vedeti ce inlocuitor au gasit pentru preotul Piti…

  2. Maria Sfetcu 18 iulie, 2021 at 17:53 Răspunde

    Ce vreau să spun e că, tot politicul își arată impotența crasă de care dau dovadă. Nici unii și nici ceilalți nu au specialiști obedienți în a-i numi pe funcții. Adevărații “meseriași” în domeniu sunt maziliti și sunt numiți în funcție niște……….
    Oricum, e jale mare peste tot!
    O zi frumoasă tuturor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.