500 de copii și cadre didactice din Păstrăveni, Neamț, au condiții mai bune de studiu

0
2313

E.ON Energie România a finalizat, recent, lucrările la cea de-a doua școală cuprinsă, anul acesta, în programul „Energie în școlile copilăriei”, Școala Gimnazială Păstrăveni, județul Neamț. Astfel, în toate cele aproximativ 30 de clase ale Școlii Păstrăveni, la care se adaugă spațiile tehnice și cele comune a fost înlocuit complet sistemul de iluminat, prin montarea de corpuri noi, având la bază tehnologia LED.  

Începând cu această lună, aproximativ 500 de preșcolari și elevi alături de cadrele didactice ale școlii se vor bucura de condiții de studiu mai bune, unde lumina dată de noul sistem este aproape fidelă celei naturale, atingând 98%  din lumina naturală.

Prin înlocuirea lămpilor de iluminat și suplimentarea lor în clase s-a creat un climat favorabil procesului de învățare, ceea ce pentru noi ca unitate școlară era de multă vreme un deziderat, dar foarte greu de implementat cu forțe proprii.”, a declarat prof. Dorina Chirilă, director al Școlii Gimnaziale Păstrăveni.
Lumina neutră stimulează activitatea mintală, fiind cea mai recomandată pentru spațiile educaționale. În același timp, corpurile de iluminat cu tehnologie LED aduc o economie semnificativă la consumul de electricitate pentru iluminat, ceea ce înseamnă și facturi mai mici la energia electrică. Mai mult, iluminatul cu tuburi LED are și o durată de viaţă mai lungă faţă de sistemele clasice, ceea ce fac ca această investiție să fie una sustenabilă în timp, reducând și costurile de mentenanță ale acestora. Tuburile LED ajung să aibe între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare.

Până în prezent, E.ON a investit peste 3,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu şi eficientizarea consumului de energie în școli. Programul, demarat în 2012, a acoperit 63 de unități școlare din 18 județe, având circa 40.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți. În total au fost montate 32.500 de corpuri de iluminat noi și 80.000 tuburi led.

Unităţile şcolare incluse în proiectul Energie în şcolile copilăriei 2021 sunt:

  • Școala Gimnazială Cârjoaia, jud. Iași
  • Școala Primară Țepoaia, Jud. Bacău
  • Școala Gimnazială Păstrăveni, Grădinița Păstrăveni, Școala Gimnazială nr. 1 Rădeni și Școala Primară nr. 2 Rădeni (arondate Școlii Păstrăveni), jud. Neamț
  • Școala Gimnazială “Dimitrie Gusti”, jud. Suceava
  • Şcoala Gimnazială “Victor Jinga” Sighișoara, jud. Mureș
  • Școala Gimnazială Iernut, jud. Mureș
  • Școala Gimnazială Gheorghe Șincai Florești (include grădinița), jud Cluj
  • Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu” Timișoara, jud. Timiș.

N.R.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.