La Dobreni, lipsa unui pod a stârnit dihonie între cetățeni și primărie

2
1261

Lipsa unui pod care să faciliteze traversarea pârâului Almaș, din comuna Dobreni, îi revoltă pe locuitorii de pe strada Pârâu Almaș. Cetățenii spun că situația devine gravă în momentul în care plouă, iar pârâul se umflă, făcând dificilă trecerea dintr-o parte în alta a străzii. Din această cauză, accesul către și dinspre locuințe este îngreunat. Oamenii arată cu degetul spre Primăria Dobreni, acuzând reprezentanții acesteia de lipsă de implicare și chiar de rea voință.

Pe de altă parte, viceprimarul comunei Dobreni, Vasile Ariton, spune că lipsa fondurilor este primul impediment în calea rezolvării problemei proprietarilor de pe strada Pârâu Almaș.

„Trăim și noi o mare dezamăgire locuind în această comună, strada Pârâu Almaș, și după cum spune și denumirea străzii, aceasta este întreruptă de Pârâul Almaș. Suntem în ingrată situație de a fi izolați ori de câte ori ploua torențial și pârâul iese din matcă. Suntem 11 familii, copii minori, oameni în vârstă, tineri, cu serviciu și copii cu școală și grădiniță în Piatra-Neamț. Există o imensă lipsa de implicare și o incredibilă rea voință în a se realiza un pod pentru o cale de acces către locuință. De ani de zile ne luptăm, în preajma alegerilor se promite marea cu sarea, apoi se așterne liniștea (dinaintea furtunii) și indiferența incredibilă. Ni se pune viața în pericol, cu un pod din bârne care de fiecare dată este luat de ape. Anul trecut, înaintea alegerilor, s-a făcut sosea până în pârâu și după pârâu. Când apa este mare, suntem nevoiți zilnic să trecem către proprietate cu mașinile prin apă, riscând defectarea lor. Acum e mai rău, nu avem cum ajunge la locuință. Este o mare bătaie de joc. Doamne ferește de probleme medicale, de alte urgențe, nu se poate ajunge la casele de după pârâu. Răbdare oamenilor a trecut demult pragul firesc și există o mare bătaie de joc în acestă comună. La cine să ne mai strigăm oare nedreptatea?”, și-au vărsat oful cetățenii.

Viceprimarul comunei Dobreni, Vasile Ariton, a declarat că oamenii exagerează când spun că locuiesc efectiv la proprietățile de peste cursul de apă, de pe strada Pârâu Almaș. Totodată, vicele recunoaște că este nevoie de construirea podului, însă afirmă primăria nu are la dispoziție banii necesari.

„Acolo, într-adevăr, trebuie făcute poduri, dar trebuie și fonduri pentru așa ceva. Însă, domnii care fac reclamații nici nu locuiesc în Dobreni. Stau în Piatra-Neamț, iar acolo au case, moșteniri sau ce mai au ei. Podul acela costă foarte mult. Ei exagerează, spun că au copii la școală, ceea ce nu este adevărat, spun că sunt 11 gospodării acolo, care, de fapt, sunt vreo 5 de toate. Ei vin acolo din când în când și mai pun în grădină. Adresele lor sunt pe oraș. Nu sunt la prima reclamație, au făcut și la Consiliul Județean, la Prefectură … Noi nu ne-am opus construirii unui pod, dar nu avem bani. Dacă ni se dau fonduri, construim podul, nu e o problemă. Acum, să vedem, că fiecare vrea pod la poartă, să vedem la care? Fiecare vrea la el. Podul trebuie făcut conform unui proiect, ajunge la vreo 7 miliarde”, a spus Vasile Ariton.

N.R.

2 comments

  1. MLDPA 14 iulie, 2021 at 11:22 Răspunde

    Adevarul este probabil undeva la mijloc. E plina tara de “aciuiati” cu vilisoare (“anexe agricole gospodaresti”) facute dupa ureche in zone pitoresti, binenteles pe langa cursuri de apa, care vin cu pretentii ca deh, “boss de boss maria sa” si e vina altcuiva numai a lui nu ca nu si-a verificat in acte caile de acces inainte a cumpara si construi. Atipic in cazul de fata e puzderia de “podete pietonale”, nicidecum auto (ca deh, infractiune) desi au 4 metri latime pe structura de beton armat, construite totalmente ilegal pe domeniul public de catre “gospodarii” respectivi, o afacere mereu banoasa pentru toata lumea: beneficiarul e “baiat distept” cu pod propriu si rade de fraierii de sateni (plebea) care se milogeste la un amarat de podet din lemn, Primaria si SGA-ul isi freaca mainile si umfla buzunarele la fiecare inundatie, ca deh, podul ala ilegal provoaca viitura sa erodeze suplimentar malurile si uite asa apar lucrari de “decolmatare”, repararea a albiei (a se citi, furturi masive de balast) facute cu firmele de casa pe sume exorbitante si nu e bai, in cele din urma daca podul bossului e luat de apa, rezolva tot Primaria si SGa-ul si il repara, din banii prostilor de sateni, tot ilegal binenteles. Nea’ Ariton asta ori e naiv ori e (***), sa dea o fuga la Nea’ Rotaru la Alexandru cel Bun sa-l invete ala meserie ca e boier mare si expert in poduri ilegale (numa’ 10), ba mai are si mega administrator un “fost director la Apele Romane!”, geniul Marcoci, un incapabil in a’si administra coerent propriile idei d’apoi “comuna” dar asa e la stat, salariul si functia sunt invers proportionale cu competenta.

    Habar n-am ce e la Dobreni dar e atipic si solutii legale exista, podul se poate construi in parteneriat public (avizele si autorizatiile) privat (documentatia si fondurile) dar “bossimea” fuge de asa idei civilizate ca deh, pe o parte lor “li se cuvine” iar pe cealalta, podul n-ar mai fi “a lor” si vai fereasca sfantul, poate trece plebea pe el.

  2. Dana 14 iulie, 2021 at 14:05 Răspunde

    Dihonia domneste la Dobreni, incepand cu anul de gratie 2016, luna iunie. Si nu se va vindeca curand. Este adevarat ca sant multe probleme de ordin administrativ care-si asteapta rezolvarile. Dar daca, la vremea vremilor, ( si dl Vice Ariton stie la ce ma refer), banul public, provenit din incasari de taxe si impozite, ar fi fost cheltuit cu intelepciune, poate unele probleme stringente (precum cea expusa in material) si-ar fi gasit rezolvarea. Domnia sa a stat nepasator si a tolerat (probabil, nu gratuit), comportamentul abuziv al primaritei Cretu Vasilica. Aceasta a aruncat cu bani in stanga si in dreapta, ochind firmele care i-au dat “binete”, dupa placul inimii ei. Daca ar fi interesat-o cu adevarat neajunsurile localnicilor, nu arunca cu bani catre Popa Valer Intreprindere Individuala. Si nici catre Cabinetul de Avocatura Jitaru Razvan. In ambele situatii au existat oferte financiare serioase, dar pohta inimii primaritei a fost greu de contrat. Dle Vice Ariton, in calitate de presedinte al comisiei de receptie bunuri si servicii, in cadrul UAT Comuna Dobreni, nu ati avut nici un cuvant de spus, nimic de replicat in cele doua cazuri expuse mai sus? Sa ne intelegem, cu banii aruncati catre cei enumerati, nu se rezolva problema podului cu pricina, dar exista un inceput in toate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.