Se strâng semnături pentru referendumul de demitere a primarului comunei Sagna

0
3239

Câțiva locuitori ai comunei Sagna nu-l mai vor pe Gheorghe Iacob primar.  Aceștia au depus, ieri, o petiție pentru strângerea de semnături care să ducă la demiterea, prin referendum, a lui Iacob. Inițiatorul acțiunii îi invită pe cetățenii nemulțumiți de prestația primarului să semneze petiția (https://www.petitieonline.com/331693) pentru a aduna semnăturile necesare demarării referendumului.

Contestatarii lui Iacob au prezentat 10 motive ce ar trebui să ducă la demiterea celui care se află la al șaselea mandat de primar al comunei Sagna.

Prin petiția lansată ieri, contestatarii primarului vor să strângă semnăturile necesare îndeplinirii procedurii prevăzute de Articolul 162 – Încetarea mandatului primarului în urma referendumului, din OUG 57/2019 cu modificările şi completările ulterioare, privind Codul Administrativ. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în Sagna.

„Motivele demiterii primarului Gheorghe Iacob sunt următoarele:

  1. În campania electorală a făcut tot felul de proiecte, de promisiuni (promitea că podul de la Lutca, va fi reabilitat în 5 luni), că totul e posibil, realizabil într-un timp cât mai scurt şi, hop, ajuns în funcţie a uitat. Însă, se vede că cetățenii comunei au fost păcăliți încă o dată.
  2. A furat, sifonat fondurile bugetului local și și-a bătut joc de şansele de dezvoltare pe care le-a avut la îndemână în ultimii ani şi cu toate acestea, nu a făcut nimic pentru cetățenii acestei comune.
  3. Inculpat într-un dosar penal de corupție ce vizează săvârșire a infracțiunilor de conflict de interes, abuz în serviciu, fraudă, prin achiziționarea a mai multor bunuri materiale nejustificate, contracte lucrări publice neexecutate.
  4. Mai în fiecare an, Curtea de Conturi dă bătăi de cap primăriei, efectuând control în 2018 au găsit prejudicii – 198.000 lei și cheltuieli supraevaluate la obiective din comună.
  5. Finalizarea lucrărilor la rețeaua de canalizare și apă, precum și a rețelei de gaz, întârzie de ani de zile, mai mult decât atât, în urma lucrărilor efectuate firma contractată de Primărie nu a făcut reparațiile necesare, străzile au rămas pline de gropi, iar cetățenii au suportat, din nou, consecințele: pe de-o parte, au plătit din buzunarul lor reparațiile pentru autoturismele avariate, iar pe de altă parte, lucrările au fost efectuate, în final, din bugetul local.
  6. Afaceri murdare, primăria preferă să dea bani direct la firme decât să facă licitaţii, astfel încât lucrările pentru realizarea lor să fie atribuite prin încredinţare directă unor firme de casă.
  7. Conducerea primăriei nu aplică legislația cu privire la gestionarea deșeurilor și nu își îndeplinește obligațiile, precum curățenia și întreținerea străzilor, spațiilor verzi etc.
  8. La Primăria Sagna domnește aroganța și nesimțirea. În fruntea comunității găsim un primar proțăpit în scaun, în care nu s-a făcut remarcat prin niciun lucru bun. Deși se află la al șaselea mandat, primarul nu asigură transparența actului decizional și nu răspunde la solicitările cetățenilor, consilierilor (acesta având un comportament arogant, informal și foarte deranjat la întrebări), ceea ce înseamnă încălcarea mai multor legi: Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală.
  9. Prin acțiunile sale, primarul în funcție, aflat la al șaselea mandat, dovedește o lipsă totală de interes față de principii de bază pe care un primar ales ar trebui să le urmeze în exercitarea funcției, precum cunoașterea și respectarea legilor, preocuparea pentru interesele, nevoile și drepturile cetățenilor, pentru dezvoltarea și modernizarea comunei, urmărirea binelui comun prin creșterea nivelului de trai și a calității vieții cetățenilor.
  10. Nesocotirea de către aceasta a intereselor generale ale colectivităţii locale şi a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, în sensul în care, timp de 6 mandate, a determinat împiedicarea și dezvoltarea comunei Sagna”, potrivit petiției.

N.R.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.