Jaful din Sănătate. Milioane de lei încasate ilegal de falși bolnavi de tuberculoză. Sunt implicați părinții unor angajați de la CJAS Neamț

2
2234

Sume impresionante au fost sustrase din bugetul sănătății printr-o metodă folosită de doi pensionari din Neamț ai căror copii, Nicoleta Stan și Florin Neculăeș, au fost colegi la Casa Județeană de Sănătate (CJAS) Neamț. Stan lucrează și acum la CJAS Neamț, în timp ce Neculăeș este consilier la ANAF Neamț. Modul în care bugetul de stat a fost prejudiciat prin încasarea unor sume substanțiale cu titlu de concediu medical (diagnostic tuberculoză) face obiectul unei anchete a DIICOT Neamț și a fost, recent, prezentat de jurnaliștii de la Recorder.

Conform dezvăluirilor celor de la Recorder, părinții celor doi angajați de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț au înființat, separat, patru firme (una – părinții Nicoletei Stan, celelalte trei – părinții lui Neculăeș) în numele cărora au angajat diverse persoane, aceleași în fiecare firmă. La puțin timp după încadrarea în muncă, angajații s-au îmbolnăvit subit de tuberculoză și au intrat în concediu medical.

Două dintre firme (una a tatălui Nicoletei Stan, celalaltă a părinților lui Neculăeș) au funcționat la aceeași adresă din orașul Bălan, Harghita. Alte două societăți ale părinților lui Neculăeș au avut sediul în Hălăucești, județul Iași.

Timp de aproape trei ani, angajații celor patru firme (aceeași la fiecare societate) au ridicat sume considerabile de pe urma concediilor medicale, până când un angajat al CJAS Harghita a constatat că ceva este în neregulă și a reclamat la centru.

Fiecare angajat avea salariul de încadrare aproape de 20.000 de lei, adică aproape de plafonul maxim care poate fi decontat pentru TBC. Ancheta dispusă de șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a dus devoalarea escrocheriei și întocmirea unui dosar penal care se află, încă, în faza de cercetare in REM (împotriva faptei) la DIICOT Neamț, din iulie 2020. 

Analizând metoda folosită pentru a spolia bugetul asigurărilor de sănătate este evident că părinții celor doi angajați ai CJAS Neamț au speculat fisurile din sistem, iar aceste lucruri nu le puteau ști decât de la cineva din interior. Faptul că, în astfel de situații, casele județene de sănătate fac rar verificări, nu face decât să ne gândim că practica este folosită la nivel național, iar prejudiciul poate fi de ordinul zecilor de milioane de euro. Lipsa dialogului dintre instituțiile statului și dezinteresul angajaților au permis comiterea acestui jaf de proporții. Jurnaliștii de la Recorder au descoperit că angajatorii au folosit, pentru a li se deconta concediile medicale angajaților bolnavi închipuiți de tuberculoză, documente falsificate, respectiv certificate medicale pe care au fost aplicate ștampile false. Faptul că angajații celor patru firme, aceiași peste tot, au încasat de la fiecare societate bani pe concedii medicale ridică suspiciuni serioase cu privire la modul în care funcționează instituțiile statului în România. Oare nimeni să nu fi sesizat faptul că cele patru firme avea aceiași angajați?

Povestea seamănă izbitor cu o altă mizerie care a prejudiciat ani la rând bugetul de stat. Este vorba despre rambursările ilegale de TVA de care au beneficiat indivizi bine înfipți în „măruntaiele” puterii. Aceștia au încasat, pe diverse firme, sume colosale cu titlu de TVA rambursat, fără ca niciun angajat al Fiscului să se autosesizeze. Când a început tăvălugul autorităților, angajații Fiscului, care semnaseră pentru rambursările ilegale, au scăpat. Motivul: nu aveau obligația să verifice dacă tranzacțiile din facturi erau reale sau nu.

Cel mai probabil, și în cazul decontărilor ilegale de concedii medicale pentru bolnavii închipuiți de tuberculoză, care au încasat sume substanțiale, nu va răspunde niciun angajat al statului, deși ei ar fi trebuit să fie primii care sesizeze neregulile.

D.MURARU

 

2 comments

 1. Maria Sfetcu 16 iunie, 2021 at 17:51 Răspunde

  Oare madam Soroceanu nu se încadrează și ea în această speță?
  Organele de cercetare penală oare ce așteaptă?
  Chiar că suntem penibili ca și nație! De ce? Înghițim orice “rahat” (acel dulce turcesc) pe care hahalerelor politice ni-l servesc!
  O zi frumoasa tuturor

 2. Unul mirat 17 iunie, 2021 at 11:16 Răspunde

  Dvs. credeti ca de mila angajaților de la Fisc nu s-au luat măsuri? Ia vedeți care au fost firmele care au beneficiat de rambursari ilegale de tva consistente si vedeti ca acestea sunt controlate (sau erau atunci controlate) de persoane “intangibile”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.