Spitalul Neamț nu se va redeschide pentru bolnavii non-Covid mai devreme de două săptămâni. Salvarea vine de la Asociația „Dăruiește Viață”

2
1522

Deși, de la o zi la alta, numărul infectărilor cu Sars-Cov-2 scad (în ultimele 24 de ore, în Neamț, s-a înregistrat un singur caz), Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț rămâne, în continuare, închis pentru bolnavii non-Covid. Asta în situația în care sute de nemțeni, care au nevoie de îngrijire medicală specializată, sunt nevoiți să se mulțumească cu variantele Roman, Târgu Neamț sau Bicaz sau să identifice alte spitale în care să se trateze. Situația este și mai scandaloasă, cu cât numărul celor internați cu Covid-19 în spitalul județean este în scădere. Astăzi, de exemplu, în Spitalul Județean Piatra-Neamț mai sunt internate: 47 de persoane cu Covid-19, 54 de pacienți suspecți, 10 pacienți la Terapie Intensivă. Este de la sine înțeles că cele 116 persoane ar putea fi internate într-o singură secție, situație în care Spitalul Județean Piatra-Neamț, care se află în administrarea Consiliului Județean Neamț, ar fi disponibil pentru persoanele non-Covid. Acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de două săptămâni, pentru că Spitalul Județean nu a identificat încă o soluție pentru bolnavii care trebuie internați în Secția de Terapie Intensivă. Paturile din ATI-ul improvizat ce funcționează la Maternitate, din cauza incendiului devastator din noiembrie, ar urma să deservească bolnavii non-Covid. Asta înseamnă că este nevoie de un ATI Covid-19, pentru care nu există soluții în acest moment.

În aceste condiții, salvarea, spre rușinea autorităților județene (poate aude și inculpatul Ionel de la CJ), vine de la ONG-ul „Dăruiește Viață”, care construiește în curtea spitalului un ATI modular. Secția ar urma să fie funcțională peste aproximativ două săptămâni, moment în care aici ar putea fi internați bolnavii Covid care au nevoie de ATI. Această variantă ar presupune că actuala secție ATI ar rămâne în locul pe care se află provizoriu, respectiv într-un spațiu al Maternității. Numai că cei de la Maternitate vor să li se elibereze spațiul, pentru că așa li s-a promis. Peste toate astea, reparațiile la Secția ATI, care a ars în noiembrie, nu au cum să înceapă, pentru că procurorii încă nu permit accesul la etajul II al spitalului. O soluție la toate aceste probleme ar fi fost Spitalul Modular Lețcani, în care județul Neamț a investit peste 3 milioane de euro. Spitalul, pentru bolnavii Covid-19, nu funcționează nici în prezent, semn că țeapa, care se prefigura încă din perioada achiziției, începe să se vadă din ce în ce mai bine.

„Spitalul nu poate să funcționeze fără ATI, atât în zona Covid-19, cât și în zona non-Covid. Există un ATI, dar mai trebuie unul. Nu riscă nimeni să redeschidă spitalul pentru bolnavi non-Covid fără secție ATI, pentru că nu se poate. Sunt bolnavi care au nevoie de supraveghere specială, care nu poate fi acordată decât în aceste secții. Varianta cu transportatul la ATI de la Spitalul Roman nici nu intră în discuție. Vorbim de situații grave, în care pacienții au nevoie rapid de ajutor. Până când nu va fi rezolvată problema ATI pentru bolnavii Covid-19 și non-Covid, Spitalul Județean nu are cum să se redeschidă. Cel puțin până în prezent, nu au fost identificate soluții. Singura avută în vedere este ATI-ul modular care urmează să fie deschis peste aproximativ două săptămâni”, ne-a declarat un specialist implicat în procedura de redeschidere a Spitalului Județean Piatra-Neamț.

Daniel MURARU

2 comments

  1. Samael 7 iunie, 2021 at 19:32 Răspunde

    O mare prostie! Ar putea sa dea drumul la toate specialitățile nechirurgicale fără ATI dar nu-i duce capul. Managerului (care nu are de unde să știe realitatea pentru că e diferit managementul sanitar de vânzarea de cocioabe prin Canada) i se bagă în cap toate tâmpeniile cu putință. Spitalul e condus de același dWC cu aceleași decizii de doi bani. Poate explica “expertul” din spital cum de sunt zeci de spitale fără ATI in România?

  2. Stefan 8 iunie, 2021 at 08:26 Răspunde

    “Specialistul” de care spuneti bate campii cu nerusinare!Spitalul poate fi deschis si maine , daca se doreste!Circuitele sunt stabilite de luni de zile, iar “Daruieste viata”, chiar daca a avut o initiativa laudabila, nu va face decat sa incurce lucrurile!Imaginati-va cum vor fi trensportati prin curtea spitalului bolnavii care ies din diferite operatii si merg la ATI?!!!De fapt, cei mai multi dintre “eroii” in halate albe nu vor redeschiderea prea curand, fiindca primesc sporuri de 70% fara sa faca mai nimic!Sunt sectii cu 3-4 pacienti internati, la 15-20 de componenti ai echipei medicale!La ora 11.00 nu mai gasiti niciun medic in spital la unele sectii, dar ii gasit la cabinetele private!Daca ar avea creier cei din conducerea spitalului (ceea ce nu e cazul), ar lasa sectia ATI in spital si ar muta UPU in cladirea facuta de “Daruieste viata”!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.