Achiziția spitalului de la Lețcani, o afacere greu de descâlcit. ADI Euronest nu vrea să ofere informații cu privire la costurile aparaturii medicale

0
1862

Achiziția spitalului modular de la Lețcani, investiție care a costat peste 14 milioane de euro, din care 3,3 milioane a fost contribuția județului Neamț, este de notorietate. Spitalul, unde ar trebui să fie tratați bolnavii de Covid-19, este închis pentru că ar prezenta mai multe neconformități pentru remedierea cărora se tot lucrează. Achiziția a fost cel puțin dubioasă, iar interesul autorităților nu a reprezentat o surpriză. Primii care au făcut verificări au fost cei de la Curtea de Conturi, urmați de reprezentanții Corpului de control al Ministerului Sănătății. În total, au fost constatate 31 de nereguli, spun reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Săptămâna trecută, la Lețcani a poposit și Corpul de control al premierului pentru a verifica aspectele semnalate în urma controalelor menționate. Problemele evidențiate până în prezent au fost de ordin tehnic (instalația electrică neconformă, frig în saloane etc), o parte din aparatură fabricată în 2012-2014, lipsa certificatelor de garanție pentru anumite aparate medicale, numărul de paturi mai mic, neconstituirea garanției de bună-execuție etc.

Cât despre achiziția în sine, respectiv valoarea echipamentelor și dispozitivelor medicale care au intrat în dotarea acestui spital, nu s-a pronunțat nimeni până în prezent. Probabil, o va face DNA-ul care a demarat o anchetă în decembrie 2020. Aparatura medicală ce a intrat în dotarea spitalului modular a fost achiziționată de firma din Turcia. Pentru a obține mai multe informații de la această societate, autoritățile române vor avea de așteptat, pentru că România nu are încheiat cu Turcia un tratat de cooperare judiciară în materie penală.

Astfel, procedurile vor fi greoaie și de durată. Un bun cunoscător al acestor probleme ne-a comunicat că și în cazul în care nu există tratat de cooperare cu Turcia, ancheta poate merge mai departe pe canalele existente, respectiv Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, comisii rogatorii etc. Cu alte cuvinte, nu este imposibil de verificat.

Se pare că marile probleme ale acestei achiziții de peste 14 milioane de euro, bani publici de la bugetele județelor Iași și Neamț, nu sunt cele constatate până în prezent, considerate de foarte mulți drept minore, față de ce ar putea exista.

Anchetatorii români, care au demarat deja investigații privind acest contract de milioane de euro, trebuie neapărat să intre în posesia documentelor care arată de unde au fost achiziționate aparatura și echipamentele medicale și la ce prețuri. Există suspiciuni că prețurile aparaturii medicale care a intrat în dotarea spitalului au fost supraevaluate. Este o explicație și pentru suma finală plătită pentru acest spital, sumă considerată de mulți „piperată”.

Prețuri supraevaluate

În data de 20 aprilie, atacul.ro dezvăluia că ventilatoarele de tipul celor care au intrat în dotarea Spitalului Mobil de la Lețcani pot fi achiziționate de la producătorul chinez cu prețuri cuprinse între 6.000 și 10.000 de dolari. Informația este publică pe site-ul producătorului chinez. Informația nu i-a picat bine Alinei Popa, director ADI Euronest, cea care a făcut achiziția și care a ținut să ne atragă atenția: „Ventilatoarele de la Spitalul Mobil Lețcani sunt de cea mai bună calitate și corespund tuturor standardelor europene. Producătorul este Chenwei, iar modelul de la Lețcani este CWH 3010, cu un preț de catalog de min. 30.000 EUR, în funcție de dotări”.

Ceea ce nu știa Alina Popa la acea oră este că același tip de ventilator fusese cumpărat și de Unifarm SA, firmă a statului român care face achiziții pentru îmbunătățirea actului medical din spitalele românești. Unifarm care, în acest moment, face obiectul unor ample anchete pentru achizițiile supraevaluate pe care le-a realizat, în special la începutul pandemiei, a cumpărat și ventilatoare. Deși pe piață există sute de modele de ventilatoare medicale, cei de la Unifarm s-au oprit la ventilatorul chinezesc CWH 3010, adică același tip de ventilator pe care l-au cumpărat și  turcii pentru a dota spitalul mobil de la Lețcani. Care ar fi probabilitatea ca două entități, una de stat din România și o alta privată din Turcia, să cumpere același tip de aparat medical? La asta trebuie să găsească răspuns procurorii, și anume să stabilească dacă nu cumva furnizorul de ventilatoare CWH 3010 nu a fost același cu furnizorul firmei turcești. Pentru cele 200 de ventilatoare CWH 3010, Unifarm a plătit 47 de milioane de lei, adică 235.000 lei/bucată sau 49.000 euro/56.000 dolari.

Curtea de Conturi a constatat, ca și noi, de altfel, că același tip de aparat era vândut la acea vreme cu prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 de dolari. Unifarm a cumpărat ventilatoarele chinezești de la o firmă la care, în trecut, au fost acționari medicul Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD, și Cristi Burci, marele mogul media, trimis recent în judecată alături de Dragnea și alții în afacerea vizitei în SUA a celui din urmă cu ocazia numirii în funcție a fostului președinte Donald Trump. Contractul Unifarm pentru ventilatoarele chinezești a fost încheiat în perioada în care a fost semnat și contractul cu firma turcească pentru furnizarea spitalului mobil.

ADI „Euronest” a … muțit

În data de 24 martie, publicația atacul.ro a solicitat Asociației „Euronest” să pună la dispoziție informații și documente privind achiziția spitalului modular. Am cerut să ni se precizeze care a fost suma totală plătită pentru echipamentele medicale ce au intrat în dotarea spitalului modular de la Lețcani, câte aparate medicale intră în dotarea spitalului, prețul/bucată pentru fiecare în parte etc. O lună mai târziu, Alina Popa, directoarea ADI Euronest promitea că ne va furniza toate informațiile solicitate. Tot atunci ne-a comunicat că ADI Euronest: „a cumpărat un spital integrat, cu toate dotările incluse, deci furnizorul spitalului a achiziționat toate echipamentele și dispozitivele medicale din dotare”.

Cum nu am primit datele solicitate după mai bine de două luni, i-am adus la cunoștință situația Alinei Popa. Deși au trecut trei zile, nu am primit niciun răspuns, semn că subiectul nu este unul pe placul dânsei.

Daniel MURARU

Citește și:

Rețeta jafului de la Unifarm, aplicată și la Lețcani. Atacul.ro și Curtea de Conturi au găsit ventilatoare medicale la prețuri mult mai mici

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.