Lichidarea unui incendiu izbucnit la Izvorul Alb (Bicaz), o adevărată aventură pentru pompieri. Drumul dezastruos a întârziat intervenția salvatorilor

1
2157

Lipsa unui drum care să permită accesul facil în satele Secu și Izvorul Alb, componente ale orașului Bicaz, a dus la pierderi însemnate înregistrate de proprietarii unor case de vacanță din zonă.

Un incendiu izbucnit, ieri după amiază, la una dintre casele de vacanță din satul Secu s-a extins cu repeziciune și a mistuit și casa vecină. Două imobile au fost făcute scrum. O a treia casă a fost atinsă de flăcări, iar pădurea a fost în pericol.

Pompierii, anunțați imediat de localnici, au pornit rapid spre locul incendiului, însă intervenția a fost serios afectată de timpul prețios pierdut pe traseu din cauza căii de acces greoaie. Astfel, salvatorii nu au reușit să intervină în timp util pentru a salva bunurile. 

Drumul până la cele două sate este dezastruos. 15 kilometri pot fi parcurși în minimum o oră, prin pădure, drumul fiind forestier. Legătura dintre sate, care se află în administrarea Primăriei Bicaz, este și mai groaznică. Drumul este catastrofal. Accesul la apă este greoi, se face tot pe o cale aproape imposibil de parcurs cu o autoutilitară ca cea a pompierilor.

Localnicii spun că au așteptat două ore de la efectuarea apelului și până la sosirea pompierilor din Bicaz, timp în care focul s-a extins de la un imobil la altul, și încă o oră până au ajuns și pompierii din Piatra-Neamț, care au reușit să stingă incendiul.

„După apelul la 112 au trecut două ore până au ajuns pompierii din Bicaz, un pompier și șoferul, autospeciala având o capacitate de 2,5 tone de apă. Au salvat a treia cabana, dar au epuizat apa și au mers pe malul lacului să alimenteze cu apă. După aproximativ trei ore au ajuns și două mașini de pompieri de la Piatra-Neamț, care au contribuit decisive la lichidarea incendiul. Au ars total ambele cabane. Una dintre cabane aparținea unui profesor pensionar din Roman, de la ea a început, s-a aprins acoperișul de la panourile solare pe care a plătit 10.000 de lei, acum aproximativ 2,3 săptămâni, apoi, în urma exploziei buteliei, s-a aprins și cealaltă, care era în apropiere”, a declarat un sătean.

Conform celor precizate de lt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, autospecialele pompierilor au ajuns la fața locului mult mai repede.

„Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 14.57, iar prima autospecială care a ajuns la fața locului, la ora 15.55, a fost cea de la SVSU Bicaz. Ulterior, la 16.10, au ajuns și cele două autospeciale ale ISU Neamț. Toate autospecialele s-au deplasat pe drumul forestier de lângă lac”, a declarat locotenentul Irina Popa.

Cei peste 15 kilometri de drum forestier, de la Barajul Bicaz și până la Izvorul Alb, bun mai degrabă pentru sporturi extreme, au întârziat, cu siguranță, câteva zeci de minute intervenția salvatorilor. 

Incendiul a fost lichidat la ora 18.50, intervenția nefiind deloc una ușoară. La un moment dat, pompierii au fost nevoiți să alimenteze autospecialele cu apă din lac, procedură dificilă.

La stingerea incendiului au pus umărul și localnicii.

„Au ajutat și localnicii, dacă nu veneau ardea și a treia, fiindcă mașina de la Bicaz plecase după apă”, a adăugat săteanul.

Oamenii spun că se așteaptă la nenorociri și mai mari din cauza drumului pe care autoritățile nu dau vreun semn că ar dori să-l facă: „Oamenii sunt foarte bătrâni, nu mai are cine să se urce pe case să curețe hornurile, bătrânii nu au lemne bune pentru foc, ard tot felul de resturi de lemn de rășinoase care degajă rășini ce se depun pe hornuri și până se aprind nu trebuie mult, având în vedere și drumul care îngreunează timpul de intervenție și nenorocirea este gata. În ziua alegerilor locale s-a întâmplat o asemenea nenorocire, pompierii militari din Piatra-Neamț nu au putut ajunge la incendiu din cauza drumului. Casa a fost stinsă de localnici, iar proprietarul, dus la spital, la Bicaz, pentru că făcuse un atac de panică. După, a fost dus la azil, unde a fost diagnosticat cu Covid și apoi, la spital unde a murit”, a povestit săteanul.

Din cauza indiferenței autorităților locale se pot întâmpla adevărate tragedii.  Localnicii au obosit să plângă în fața celor care conduc orașul Bicaz și județul, oameni care, spun ei, nu fac decât să le arunce promisiuni în campania electorală, ca mai apoi să facă tot posibilul să îi evite.

N.R.

 

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Sătenii din Secu și Izvorul Alb (Bicaz), trei decenii de batjocură. Cum arată drumul spre cele două localități și „străzile” din și dintre sate

 

Satul Izvorul Alb, aproape izolat de restul lumii: „Suntem la mila Domnului!” „Apele Române” ar putea să-l salveze

 

Satul Izvorul Alb, la mâna „Dumnezeilor” banului public

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. Andrei 18 mai, 2021 at 15:03 Răspunde

    Aha….iti faci “casa de vacanta” (punem pariu ca e “anexa agricola” in acte?) cat mai departe de lume, baricadat frumos acolo de un drum anevoios care te si incanta ca deh, nu te deranjeaza nimeni, iar apoi cand o faci de oaie cu o butelie te plangi ca nu pot ajunge pompierii de parca fusese autostrada pana acolo cand ti-ai construit tu vila. Se vede lacul langa, pe cat punem iar pariu ca puricata in acte, ii lipsesc cateva autorizatii si avize pe putin? Hai sa o lasam mai moale cu “localnicii” ca aici e o diferenta clara intre ei si astia aparuti peste noapte pe malul lacului, stapani peste tot si toate si cu vile de te doare mintea cand te uiti in acte. Se va transforma si Bicazul in Colibita, plin de fecale si ape menajere deversate de toti “oamenii cu stare” si constructiile lor dupa ureche

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.