Satul Izvorul Alb, aproape izolat de restul lumii: „Suntem la mila Domnului!” „Apele Române” ar putea să-l salveze

0
1157

Drama celor 100 de oameni care locuiesc în satul Izvorul Alb – Bicaz nu se mai sfârșește. Riscă să fie izolați complet de restul lumii, deși sunt la câțiva kilometri de civilizație. Cei care i-ar putea scoate din izolarea aproape perfectă în care trăiesc au cu totul alte preocupări în zonă.

Cetățenii satului Izvorul Alb își duc traiul așa cum au fost obișnuiți, cu multe lipsuri care se înmulțesc de la o zi la alta. Ușor, oamenii de aici sunt privați de lucruri esențiale supraviețuirii. Cei mai mulți sunt vârstnici, iar acces rapid la serviciile medicale de urgență nu există.

Drumul care duce de la Secu către Izvorul Alb a fost rupt de viiturile de la începutul verii. Nu era vreo șosea asfaltată, ci un drum de țară, aproape o uliță care asigura accesul localnicilor către civilizație. Din iunie, de când o porțiune din drum a fost înghițită de ape, angajații Primăriei Bicaz încearcă să-l refacă, dar este greu din cauza instabilității solului. Aceasta este și nemulțumirea localnicilor care fac naveta în orașul Bicaz, că drumul nu a fost reparat în totalitate.

„Sunt aproape trei luni de la inundații și s-au realizat undeva la 70 de metri de drum și aceea pentru că o firmă de exploatare forestieră are de transportat lemn. Buldoexcavatorul primăriei, care a costat 98.000 de euro, a fost 2 luni și jumătate la Izvoru Alb, a stat mai mult decât a lucrat și acum a plecat la Bicaz, mecanicul a intrat în concediu de odihnă. Drumul poate fi folosit, dar cu riscul de a ajunge în prăpastie. Nu este un drum sigur”, a spus unul dintre localnici.

„Ambulanța, dacă este nevoie, Doamne ferește, nu are cum să ajungă într-un timp rezonabil. Suntem la mila Domnului, asta e clar. Această zonă parcă este blestemată”, a intervenit un alt localnic.

Așa se circulă acum pe drumul din Izvorul Alb: 

 

„S-au solicitat fonduri substanțiale de investiții, dar care nu s-au alocat”

Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, declară că refacerea drumului este temporară și că singura care ar putea să pună capăt definitiv problemelor în zonă este Administrația Națională „Apele Române”, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Aceasta este instituția care are obligația de a interveni în această situație, care ar trebui să regularizeze albia pârâului Izvorul Alb, lucrări care nu au mai fost efectuate de mai bine de 60 de ani.

„Trebuia să fi văzut cum arăta drumul după data de 23 iunie! Practic, nu mai exista! Nu mai era drumul, iar acum este! Nu mai era drum, nu mai erau poduri, iar acum sunt! Iar banii care au fost alocați pentru execuția acestei lucrări, nici 10% din necesarul de lucrări de executat, nu acoperă și nu acopereau cheltuiala. Am găsit oameni cu suflet mare care au venit alături de noi și împreună am reușit să reîntregim drumul. Nu este asfaltat, este reîntregit. Este adevărat că a fost o perioadă în care nu putea intra nici ambulanța pentru că o porțiune de drum pentru că era inexistentă, iar satul era împărțit în vreo patru zone, nu se putea trece pe principalul pod, construit în urmă cu 60 de ani, peste pârâul Izvorul Alb. Cunosc nemulțumirile și necazurile oamenilor de acolo, dar nimeni nu vrea să rețină că toate aceste probleme au apărut și o să apară în continuare. Este vorba de pârâul Izvorul Alb, care este proprietatea statului roman și în administrarea <<Apelor Române>>. Ar trebui ei să se ocupe de lucrurile astea. Noi am vorbit cu ei, s-au întocmit note conceptuale, au fost depuse la Ministerul Pădurilor și Apelor, s-au solicitat fonduri substanțiale de investiții, dar care nu s-au alocat. Noi, cu forțele noastre proprii, însemnând doi oameni, care sunt angajați pentru activități de acest gen, și un boldoexcavator, am refăcut drumul așa cum s-a putut. Drumul nu va putea fi făcut ca lumea până nu se va face regularizarea pârâului Izvorul Alb, ca să nu mai apară niciun fel de problemă. Pentru că sunt zone cu teren care are stabilitate aproape de zero. Cum apare puțină umiditate, straturile alunecă unele peste altele. În 2006, acolo a mai fost o nenorocire. S-au alocat atunci niște bani, sume frumoase, banii s-au plătit, lucrările nu s-au făcut. Acum se poate circula, nu în condiții de drum național. Deci, se poate circula plecând de la capătul barajului, pe drumul forestier, se intră în satul Secu, se ajunge în Izvoru Alb, și mai sus, se ajunge în Axial. Asta este situația acum. Este o zonă cu totul deosebită, în continuare apar rupturi în drum. Am umplu acolo cu cantități impresionante de balast. Dar, repet, până când nu se va realiza regularizarea pârâului, nu se va rezolva problema. Eu sunt nemulțumit de situația aceasta. Sunt 100 de suflete care locuiesc acolo”, a spus Nicolae Sălăgean.

Au găsit probleme la scurgerea pârâului în lac 

Cei de la „Apele Române” și-au anunțat intenția de a interveni pe cursul pârâului Izvorul Alb, la scurgerea în lac, deși primarul de Bicaz spune că nu știe să existe probleme în zona respectivă.

„La Izvorul Alb nu a intervenit, de-a lungul vremurilor, nimeni. Iar cei de la <<Ape>> au venit și ne-au transmis o adresă prin care ne avertizează că vor interveni pe pârâul Izvorul Alb, dar la vărsarea în lac. Acolo nu sunt nici depuneri, nici case, nu este absolut nimic, probabil ca să consemneze undeva că au intervenit, dar cu o condiție, să depună pe terenurile cetățenilor materialele care ar rezulta din decolmatare”.

O casă se prăvale spre pârâu

Din cauza instabilității terenului, una dintre case o ia ușor la vale, spre pârâu, și dacă nu va interveni nimeni, satul va fi complet izolat, exact ca în urmă cu 14 ani.

„Regularizarea pârâului Izvorul Alb este în sarcina <<Apelor Române>>, pârâul are albia foarte, foarte mult adâncită pentru că puhoaiele au săpat și au distrus și ultimele rămășite ale proiectului de regularizare care a fost făcut acum 60 de ani. Nu mai este nimic, nimic, nimic. Malurile curg mereu. Într-o anumită zonă, pe malul drept este o casă care mai are foarte puțin și va cădea în pârâu. Dacă se va întâmpla acest lucru, ne-a terminat, pentru că iar se blochează pârâul și se va repeta nenorocirea de acum 14 ani. Încercăm să intervenim acolo, dar nu se poate deplasa niciun utilaj în zonă. În privința buldoexcavatorului, utilajul a fost extras de acolo pentru că este nou și trebuie făcută revizia la 1.000 de ore de funcționare. Cu ocazia asta, o săptămână a plecat și mecanicul în concediu, să-și facă și el treburile. După revizie, se va întoarce, pentru că avem foarte mult de lucru în zonă”, a conchis primarul Sălăgean.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.