Satul Izvorul Alb, la mâna „Dumnezeilor” banului public

1
1735

Satul Izvorul Alb în care trăiesc aproape o sută de oameni și care din punct de vedere administrativ ține de orașul Bicaz, va fi izolat de lume dacă autoritățile nu vor interveni de urgență. Accesul către această localitate se face greu, pe un drum rupt de ape și cârpit de primărie, după cum s-a priceput. Problemele nu sunt de ieri, de azi, ci de vreo 14 ani, timp în care autoritățile nu au făcut aproape nimic. Dacă, de fiecare dată când ploile puternice umflă pârâul Izvorul Alb, care distruge tot ce întâlnește în cale, inclusiv drumul, primăria intervine după puteri, reprezentanții altei instituții a statului român, Administrația Națională Apele Române (ANAR), cu responsabilități în ceea ce privește gestionarea cursurilor de apă, nu vor să vadă situația de la Izvorul Alb și, în stilul clasic românesc, încearcă să paseze responsabilitatea. Este evident că tot calvarul pe care sunt nevoiți să-l îndure locuitorii satului Izvorul Alb este cauzat de pârâul cu același nume. În ultimele două decenii, ploile puternice au săpat adânc albia pârâului, iar cursul apei se află cu mult sub nivelul drumului. Semnalul prevestitor de rău a fost dat în 2006, când inundațiile au distrus mai multe case, zeci de persoane au rămas fără un acoperiș, iar satul a fost complet izolat.

 

Atunci au fost alocați bani de la Fondul de Urgență al Guvernului pentru efectuarea unor lucrări hidrotehnice care, spun localnicii, nu au fost executate, deși banii au fost cheltuiți. Câteva gabioane, decontate cu sume imense, au fost luate de prima viitură. S-a vorbit și se vorbește că banii au fost tocați de firmele odraslelor unor politicieni care erau jupâni peste județul Neamț în 2006. Prefect al județului Neamț era, la acea vreme, Toader Mocanu, iar Vlad Marcoci, președinte al Consiliului Județean Neamț.

Timpul a trecut, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar după alți câțiva ani, puhoaiele au măturat din nou tot ce au întâlnit în cale. Lucrurile s-au agravat în timp, astfel încât la ultimele inundații, cele din luna iunie, sătenii din Izvorul Alb au rămas, din nou, izolați după ce puhoiul le-a distrus drumul.

Primăria Bicaz a intervenit și, cu chiu cu vai, a reușit să facă drumul practicabil. Contactat de atacul.ro, primarul Nicolae Sălăgean nu și-a putut ascunde nemulțumirea față de cei de la „Apele Române”, considerând că această instituție ar trebui să intervină să regularizeze albia pârâului care crează atât de multe probleme.

„Cunosc nemulțumirile și necazurile oamenilor de acolo, dar nimeni nu vrea să rețină că toate aceste probleme au apărut și o să apară în continuare. Este vorba de pârâul Izvorul Alb, care este proprietatea statului roman și în administrarea <<Apelor Române>>. Ar trebui ei să se ocupe de lucrurile astea. Noi am vorbit cu ei, s-au întocmit note conceptuale, au fost depuse la Ministerul Pădurilor și Apelor, s-au solicitat fonduri substanțiale de investiții, dar care nu s-au alocat. Drumul nu va putea fi făcut ca lumea până nu se va face regularizarea pârâului Izvorul Alb, ca să nu mai apară niciun fel de problemă. Pentru că sunt zone cu teren care are stabilitate aproape de zero. Cum apare puțină umiditate, straturile alunecă unele peste altele. În 2006, acolo a mai fost o nenorocire. S-au alocat atunci niște bani, sume frumoase, banii s-au plătit, lucrările nu s-au făcut. Regularizarea pârâului Izvorul Alb este în sarcina <<Apelor Române>>, pârâul are albia foarte, foarte mult adâncită pentru că puhoaiele au săpat și au distrus și ultimele rămășite ale proiectului de regularizare care a fost făcut acum 60 de ani. Nu mai este nimic, nimic, nimic. Malurile curg mereu. Într-o anumită zonă, pe malul drept este o casă care mai are foarte puțin și va cădea în pârâu. Dacă se va întâmpla acest lucru, ne-a terminat, pentru că iar se blochează pârâul și se va repeta nenorocirea de acum 14 ani”, a declarat primarul Sălăgean.

SGA Neamț: „Refacerea drumurilor și podurilor nu intră în atribuțiile instituției noastre!”

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț se află în subordinea Administrației Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău care, la rându-i, este în subordinea Administrației Naționale Apele Române. Legal și firesc ar fi ca problemele create de pârâul Izvorul Alb să fie rezolvate cu fonduri de la „Apele Române”. Nu este vorba despre repararea podurilor și drumurilor, așa cum ni se atrage atenția într-un răspuns primit de la SGA Neamț, unde, printre altele, am întrebat dacă există vreo intenție ca în zona afectată să demareze lucrările de regularizare a albiei pârâului Izvorul Alb. Responsabil pentru astfel de lucrări, adică pentru regularizarea albiei, este ANAR, cu reprezentantele din teritoriu – ABA și SGA. Spre știința lui Marius Nechita, șeful SGA Neamț, drumurile și podurile de la Izvorul Alb au fost distruse ca urmare a puhoaielor de pe pârâul Izvorul Alb. Dacă albia acestuia ar fi fost regularizată, drumul și podurile nu ar mai fi avut de suferit.

 

La fel, casa din imagine nu ar sta să cadă în hău dacă ANAR ar fi avut grijă să investească în lucrări hidrotehnice.

 

Numai că aceste lucrări trebuiau făcute cu mult timp în urmă, pentru că acum, din cauza faptului că albia s-a adâncit foarte tare, lucrările hidrotehnice vor fi mai complexe și mult mai costisitoare.

Faptul că în raportul Comisiei Județene pentru Situații de Urgență, întocmit în urma inundațiilor din iunie 2020, comisia de inventariere și evaluare a pagubelor nu sunt menționate eroziuni de mal sau albii colmatate nu înseamnă că este așa. Realitatea de la fața locului arată, după cum se vede și din fotografii, altfel decât ce au constatat cei din Comisia Județeană.

SGA-ul recunoaște că sunt probleme la Izvorul Alb și că, în 2018, au fost făcute primele demersuri privind regularizarea albiei pârâului Izvorul Alb, dar că, din cauza lipsei de fonduri, nu s-a făcut nimic. Bani au fost, dar pentru alte lucrări, fondurile publice fiind cheltuite după criterii cunoscute numai de către cei de la ANAR și de baronii care-i conduc.

Nu prezintă pentru niciun politician interes zona Izvorul Alb, pentru că de aici nu pot obține decât o mână de voturi, așa că tratarea la diverse a subiectului este de înțeles din acest punct de vedere. Surprinde, însă, lipsa de viziune a celor care coordonează banii pentru calamități. Izvorul Alb se află într-o zonă cu un imens potențial turistic, satul fiind situat între muntele Ceahlău și lacul Izvorul Muntelui. Să nu-i vezi potențialul, dar să țipi că vrei să dezvolți turismul în județ, înseamnă ipocrizie. Și nu este vorba doar despre un singur candidat, ci despre toți cei care au ca temă de campanie dezvoltarea turismului în județul Neamț.

N.R.

Citește și:

Satul Izvorul Alb, aproape izolat de restul lumii: „Suntem la mila Domnului!” „Apele Române” ar putea să-l salveze

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.