Magistrații au dispus începerea judecății în dosarul mitei de 1 milion de euro de la Apele Române. Intermediarul șpăgii, suspendat din funcția de la Ministerul Mediului

1
3337

 

Dosarul mitei de 1 milion de euro de la „Apele Române”, în care sunt vizate șase persoane, printre care Victor Sandu, fostul director al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Gabriel Chivăran, fost director în Ministerul Mediului, omul de afaceri Ciufudean și iubita sa (Valeria Bondrea) și doi amici ai primului (Dudulescu și Vlad), este la un pas de începerea judecății. Dosarul se află în procedură de cameră preliminară, iar de curând, judecătorii Tribunalului Bacău au constatat legalitatea sesizării instanței de către procurorii anticorupție. Decizia nu este definitivă, inculpații contestând-o deja la Curtea de Apel Bacău. Cel mai probabil, contestațiile vor fi respinse, iar procesul va începe în curând, cei șase urmând să fie judecați pentru fapte de corupție într-un dosar în care se vorbește de o șpagă de 1 milion de euro, bani pe care i-ar fi încasat Victor Sandu.

„Respinge cererile şi excepţiile formulate de fiecare dintre inculpaţii SANDU Victor, CIUFUDEAN Sorin Emanoil, BONDREA Valeria, CHIVĂRAN Gabriel, DUDULESCU Constantin, VLAD Bogdan, prin apărători. (…)În baza art.346 alin.(2) C.pr.pen., constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.59/P/2020 din data de 30.09.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii : 1. SANDU Victor, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000, 2. CIUFUDEAN Sorin Emanoil, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin.(1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000, 3. BONDREA Valeria, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, prev. de art. 48 alin.(1) Cod penal raportat la art. 290 alin.(1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000, 4. CHIVĂRAN Gabriel, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48 alin.(1) Cod penal raportat la 289 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000, 5. DUDULESCU Constantin, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin.(1), alin.(2) lit. d) Cod penal, 6. VLAD Bogdan, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin.(1), alin.(2) lit. d) Cod penal., precum şi a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe SANDU Victor, CIUFUDEAN Sorin Emanoil, BONDREA Valeria, CHIVĂRAN Gabriel, DUDULESCU Constantin, VLAD Bogdan . În baza art.346 alin.(7) Cod procedură penală, funcţia de judecată în cauză va fi efectuată de către acelaşi complet de judecată C5. II. În baza art. 250 alin.(1),(4) C.proc.pen., respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul SANDU Victor împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii sechestrului asigurator dispus conform ordonanţei procurorului din data de 16.09.2020. III. În baza art. 250 alin.(1),(4) C.proc.pen., respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul CHIVĂRAN Gabriel împotriva ordonanţelor procurorului din data de 16.09.2020 şi 17.09.2020 prin care au fost instituite măsurile asiguratorii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare în ceea ce priveşte dispoziţiile cuprinse la pct.I. şi definitivă în ceea ce priveşte dispoziţiile cuprinse la pct. II şi III. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 28 aprilie 2021”, se arată în decizia Tribunalului Bacău.

În dosarul cu cap de afiș Chivăran și Sandu este judecat și omul de afaceri din Bistrița-Năsăud, Sorin Ciufudean, cel care este acuzat de procurorii DNA că i-ar fi oferit, prin intermediul lui Vlad Marcoci, 500.000 de lei deputatului Mugurel Cozmanciuc. Banii i-ar fi dat pentru ca deputatul să intervină pe lângă amicul său Costel Alexe, ministru al Mediului la acea vreme, în vederea numirii în fruntea ANAR a unei persoane agreate de omul de afaceri. De altfel, informațiile noastre arată că dosarul în care este judecat Cozmanciuc a fost disjuns dintr-o altă anchetă a DNA-ului ce viza nereguli la „Apele Române”. Cu alte cuvinte, unii, vizați în alte dosare, au căzut „pe tehnică” în timp ce negociau funcții pe bani la ANAR.

Gabriel Chivăran, cel care, spun procurorii anticorupție, l-ar fi ajutat pe Victor Sandu (FOTO), fost director al Administrației Naționale „Apele Române” să încaseze o șpagă de 1 milion de euro de la un om de afaceri din Bistrița-Năsăud, a fost suspendat din funcția de consilier pe care o ocupă în cadrul Ministerului Mediului. Informația a fost confirmată pentru atacul.ro de Biroul de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

„Domnul Gabriel Chivăran, având funcția publică de execuție de consilier la Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție, în prezent, are raportul de serviciu suspendat de drept începând cu data de 02.10.2020 în baza Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1823/07.10.2020, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești” se arată în răspunsul Biroului de presă al Ministerului Mediului.

Chivăran a fost suspendat exact în ziua în care procurorii anticorupție l-au trimis în judecată, alături de Victor Sandu și alți patru inculpați, pentru complicitate la luare de mită. În perioada cât l-ar fi ajutat pe Victor Sandu să încaseze de la omul de afaceri Sorin Ciufudean, o mai veche cunoștință a cititorilor atacul.ro, șpaga de 1 milion de euro, Chivăran (FOTO) era director al Direcției Investiții, Achiziții și Logistică din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, funcție din care a fost schimbat în iulie 2020, când a fost numit consilier la Direcția Corp Control.

În 5 octombrie 2020, Serviciul Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție l-a trimis în judecată pe Victor Sandu, fostul director al Administrației Naționale Apele Române (ANAR) din perioada guvernării PSD-ALDE, sub acuzația de luare de mită. Procurorii afirmă că Sandu ar fi cerut și ar fi primit, în mai multe tranșe, banii de la Sorin Ciufudean, administrator și asociat al firmei Industrial Construct Ardeal SRL, firmă parteneră în mai multe proiecte cu SC Aqua Parc SRL Roznov.

Până să ajungă la Sandu, banii au circulat prin două societăți comerciale controlate de Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, apropiați ai lui Gabriel Chivăran, directorul din Ministerul Mediului.

Industrial Construct Ardeal SRL a achitat celor două societăți cei aproape un milion de euro în contul unor servicii care, în realitate, nu au fost executate. Acuzat de complicitate la luare de mită, Chivăran va fi judecat alături Victor Sandu, Sorin Ciufudean, Valeria Bondrea, cel de-al doilea asociat al Industrial Ardeal Construct SRL (complicitate la dare de mită), Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, ambii administratori sau acționari la firmele familiei Chivăran.

Gabriel Chivăran este de loc din Vălenii de Munte, județul Prahova. În 2016, a candidat din partea PNL la Primăria Vălenii de Munte și a pierdut rușinos în fața candidatului PSD. Un an mai târziu, în octombrie 2017, Chivăran s-a angajat la Ministerul Mediului, în funcția de consilier la Direcția Corp Corp Control, Intergitate și Anticorupție, o direcție extrem de importantă care gestionează fondurile în minister, dar și în ANAR. Anul acesta, în ianuarie, liberalii l-au schimbat din funcție pe Chivăran, fiind „ajutați” și de ancheta DNA-ului.

Amicii lui Chivăran, Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, au fost trimiși și ei în judecată pentru mărturie mincinoasă, întrucât, spun procurorii, fiind audiați în calitate de martor în dosar, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările soluționării dosarului.

Constantin Dudulescu este administratorul firmei Dixiana Store SRL, asociat (4%) alături de Cătălin Mihai Chivăran, fiul lui Gabriel Chivăran.

Vlad Bogdan este asociat (50%), alături de Liliana Chivăran, soția lui Gabriel Chivăran, în firma Voiaj Interregio Expo SRL, o firmă de comerț, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 6.150.859 lei și un profit de 168.851 lei. Totodată, Vlad Bogdan este și administrator al firmei de transport Chivăran Com SRL, care a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 8 milioane de lei. Foarte probabil, șpaga lui Sandu de la Sorin Ciufudean să fi fost disimulată în contracte fictive încheiate cu societățile controlate de Chivăran.

Sandu și Ciufudean au stat o perioadă destul de lungă în arest preventiv, ulterior fiind plasați sub control judiciar.

Daniel MURARU

 

1 comment

  1. Liviu 12 mai, 2021 at 20:51 Răspunde

    Găină cât mai este lasat sa distrugă apele române? Zilele astea mai pregateste un tun , vrea sa scoata la licitatie mai multe loturi de balatiere unde…castigatorii se stiu deja.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.