Bucuria hoților. Avalanșă de pensionări la Poliția Neamț

15
8068

Zvonurile că actuala guvernare va schimba criteriile de pensionare a polițiștilor circulă printre oamenii legii de mai bine de un an și se regăsesc în numărul mare al lucrătorilor care au părăsit sistemul în ultima perioadă. Informațiile noastre arată că polițiștii care îndeplinesc, în acest moment, condițiile pentru a ieși la pensie, deși mai pot rămâne în sistem câțiva ani, preferă să se pensioneze de teamă că guvernul va schimba regulile jocului. Există îngrijorarea că va crește atât vârsta de pensionare, cât și calcul pensiei, fapt care i-ar dezavantaja. Așa se face că numai în acest an, până la finele lunii aprilie, din Inspectoratul Județean de Poliție Neamț au plecat la pensie 20 de polițiști (4 ofițeri și 16 subofițeri), media fiind de 5/lună. În ritmul acesta, la sfârșitul anului, numărul polițiștilor nemțeni care își vor pune cascheta în cui ar putea ajunge la 60. Totuși, mai puțini decât în anii 2016 și 2017, când s-au înregistrat adevărate recorduri. În 2016, s-au pensionat 82 de polițiști nemțeni, dintre care 26 de ofițeri și 56 de subofițeri. În 2017, numărul celor care au părăsit sistemul a fost de 78 (22 ofițeri și 56 de subofițeri). 2018 a fost anul cu cele mai puține pensionări din ultimii 6 ani, când doar 12 lucrători au părăsit sistemul (2 ofițeri și 10 subofițeri). În 2019, numărul celor care s-au pensionat a crescut la 28 (1 ofițer și 21 de subofițeri), iar în 2020, numărul polițiștilor nemțeni care au ieșit la pensie a fost de 54 (13 ofițeri și 41 de subofițeri).

Așa cum lesne se observă, cele mai multe pensionări s-au înregistrat în anii din perioada alegerilor, atunci când au circulat diferite informații cu privire la pensiile lucrătorilor din Poliție. Anii 2016 și 2017 au fost „prolifice” din acest punct de vedere și din cauza modului de calculare a pensiilor. Mulți dintre cei care s-au pensionat în acea perioadă au primit pensii mai mari decât salariile. Sporurile și calculul raportat la venitul brut i-au avantajat pe cei mai mulți dintre ei.

Datele statistice indică faptul că situația este îngrijorătoare, iar decidenții se prefac că nu o văd. Numai statele cu apucături mafiote nu au nevoie de un corp de poliție puternic, tocmai de aceea dă de gândit politica guvernului în gestionarea acestei situații.

Că slăbirea structurii polițienești nu este glumă o demonstrează tot statistica. Astfel, în acest moment, deficitul de polițiști existent la nivelul Poliției Neamț este de 19,32%. Vorbim despre un deficit pe funcțiile de ofițeri de poliție de 22,64%, iar pe funcțiile de agenți de poliție de 18,39%. Cum numărul tinerilor polițiști, angajați în ultima perioadă, nu a reușit să acopere numărul celor care au părăsit sistemul, înseamnă că, în curând, o să fim nevoiți să ne apărăm singuri de hoți. Chiar dacă din punct de vedere al numărului polițiștilor problema s-ar rezolva, ar rămâne cea a experienței, pentru că un tânăr polițist are de învățat ani buni până să ajungă la nivelul unui lucrător cu state vechi în sistem.

Situația, valabilă la nivelul întregii țări, a fost reclamată de șefii inspectoratelor de poliție, unii mai vocali, alții mai puțin. Cert este că șefii Poliției Române cunosc foarte bine ce se întâmplă, dar nu au luat nicio măsură, iar în acest timp, tot mai mulți polițiști cu experiență preferă să plece.

Sindicaliștii din Poliție: „Situația este gravă!”

Mult mai vocali decât șefii de inspectorate în problema valului de pensionări din Poliție sunt sindicaliștii. Aceștia afirmă că situația este gravă și că au tras numeroase semnale de alarmă pentru a nu se ajunge aici.

„Noi am atras, de multă vreme, semnale cu privire la criza de personal cu care se confruntă Poliția Română și situația este din ce în ce mai gravă. S-a ajuns aici din cauza poftei de reformă – ca program de management politic – direct proporțională cu lipsa totală de experiența practică, operativă, a celor puși să “gândească” o reorganizare a poliției. Unul dintre punctele de cotitură a fost crearea secțiilor de poliție rurală, peste posturile de poliție, în fapt ajungându-se la completarea schemei cu alți 14 șefi, oameni scoși din “producție”. În locul lor nu s-a adus nimic! Apoi, dacă la Serviciul de Investigații Criminale, la 24 de oameni aveam un singur șef, acum avem 3 șefi la aceiași oameni (cu două structuri nou create, una cu șef la pachet). Și, în general, în structurile operative bate vântul, pentru că e mult de muncă, este răspundere, sunt riscuri, program dificil, dar și cele mai proaste condiții de salarizare. Acestea au fost primele goluri create în sistem, fără să aducă nimic în completare la personalul de execuție. S-au născut structuri noi, gen compartiment de infracțiuni informatice (foarte necesar), au venit apoi mofturile lui Vela, cu poliția animalelor și poliția școlară, care au rupt din puținul  ramas, ca să completeze acolo funcțiile bine remunerate. Toate sacrificând din operativ. Peste acestea intervin cele două valuri de pensionari”, a declarat Vitalei Josanu, vicepreședinte al Sindicatului „Diamantul”.

Sindicalistul afirmă că, de fapt, inconsecvența politicienilor și nesiguranța zilei de mâine au declanșat reacții și în rândul polițiștilor.

„Să nu uităm că ceva similar s-a întâmplat foarte recent și în rândul magistraților: s-a anunțat că vor umbla la pensiile lor, imediat s-au trezit cu o avalanță de cereri de pensionare!”, a continuat sindicalistul.

Comisarul Josanu mai spune că, din informațiile pe care le are, jumătate dintre polițiștii de la SIC Vaslui se poate pensiona oricând.

„Situația la nivel național este gravă. Știam că la Vaslui, jumătate din personalul de investigații criminale are pensia în buzunar, cum se spune. Altfel spus, în orice moment, i-ai pierdut din sistem. La IPJ Neamț încă nu suntem la jumătatea anului și deja avem jumătate de pensionari din anii de maximă criză. Și sunt foarte mulți polițiști care stau cu ochii pe intențiile politice de modificare a condițiilor de pensionare. Mulți au deja vechimea de 25 de ani în MAI, dar nu au vârsta pentru a ieși cu toate drepturile 100%. Evident, fiecare cântărește în dreptul său și dacă va fi dezavantajat, l-am pierdut! Apoi, sunt polițiști cu capacitate limitată de muncă, o condiție care poate deschide calea unei pensionari anticipate pe caz medical. Am mai spus-o cândva: noi nu am negociat cu statul, am venit și ne-am pus pe tapet cariera și viitorul, în condițiile pe care statul le-a oferit. Acest contract nu se poate schimba la jumătate de drum, unilateral, că așa vrea domnul Cîțu. O serie de angajamente se referă și la condițiile de pensionare, iar polițiștii devin militari în rezervă și sunt supuși regulamentelor militare în caz de primejdie. Nu pleacă la odihnă, așa cum pleacă ceilalți. Dacă vor să schimbe ceva, dar să evite deprofesionalizarea și golirea sistemului de oameni, să o facă, dar cu generațiile care se recrutează acum. Să vedem câți mai vin”, a declarat Vitalie Josanu.

Acesta a mai ținut să menționeze că întreg sistemul geme de împuterniciri pe funcții de conducere și că din această cauză multe posturi sunt blocate, ceea ce nu poate decât să dăuneze activității.

„Împuternicitul blochează două funcții, pentru că locul de unde a plecat este blocat, până la revenirea lui pe funcție. La IJP Neamț sunt multe astfel de situații. De exemplu, cazul Osoianu. El e împuternicit, în locul lui, pe funcție de șef la economic e numit împuternicit un om venit de pe funcție de execuție. Locul acestuia este blocat, iar munca se împarte la toți polițiștii din serviciul respectiv. Astfel de situații sunt foarte multe la nivel național”, a conchis sindicalistul.

La rândul său, Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului „Europol”, afirmă că polițiștii aleg să se pensioneze mai repede și din cauză că munca nu le mai este apreciată.

„Polițiștii cu experiență aleg să plece din sistem, pentru că nu mai sunt apreciați, pentru că sunt preferați polițiștii slugarnici, obedienți, pupincuriști care ajung în funcții cheie, inclusiv de conducere. Politicienii României duc o politică intenționată de distrugere a Poliției Române prin deprofesionalizare, decimare a resurselor umane tocmai pentru ca interesele lor infracționale și de grup să poată fi duse la îndeplinire fără opreliști. Sistemul a devenit un sistem mafiot în care șefii impostori hărțuiesc polițiștii, îi intimidează, îi amenință, etc. Poliția Română trebuie întoarsă cu capul jos și scuturată pâna cad toate lichelele numite politic”, a declarat Ioan Cănărău.

(Sursa foto: profinanceblog.com/)

Daniel MURARU

 

15 comments

 1. FLORIN 11 mai, 2021 at 12:55 Răspunde

  Slugi au fost intotdeauna cei de la Politie,nea Canarau bate campii rau de tot.
  Pe langa slugi ei au dovedit ca sunt:corupti,lipsiti de demintate si incompetenti.

  Acum 12 ani cand Soric facea camatarie si prajea mici cu interlopu Mararu in curtea COMUNA nu am vazut nici un fel de ”profesionalism” din partea ”veteranilor ”de azi care ies la ”pensia de serviciu”nesimtita la 40 de ani total nemeritata si care reprezinta o bataie de joc la adresa noastra care trebuia sa lucram pana la 70 de ani ca sa platim acesti nesimtiti care si-au batut joc de aceasta tara si au slugarit aproape pe toata lumea ,de la interlopi la politicieni.

  Aceste pensii intitulate GOGOMAN ”de serviciu” sunt un MEGA FURT al banilor publici.

  Faptul ca la 40 de ani ies la PENSIE!!!! folosindu-se de o lege IMORALA data de hotii din Parlament ne arata ce oameni de NIMIC sunt.

  • rasvan 11 mai, 2021 at 13:32 Răspunde

   in primul rand se iese la pensie la minim 47 ani……..in al doilea rand, de ce nu v-ati angajat in politie pentru a beneficia de asa zisele avantaje?…..

  • Peres Troika 11 mai, 2021 at 23:53 Răspunde

   Florinache, indiferent cât de jalnică a fost prestația lui Șoric ce a determinat plecarea lui la pensie, cu deficitul de imagine adus instituției, omul a ieșit cu penalizare, dar tre’ să ții cont că nu a fost chiar Acaraul Păun. A fost polițist de carieră, a avut misiuni în străinătate, a fost la cârma unui IPJ… cu tot ce înseamă astea. Nu-l ridic în slăvi, chiar îl “condamn” că nu a avut acele 5 minute în care să fi fost dejtept, în loc să fie jmecher pe sticlă.
   Dacă ai sta 8 ore într-o zi în orice post la Poliție sau în altă instituție, ți-ai da demisia în primele două ore! Cu tot cu pauza de țigară și cafea inclusă!

 2. Peres Troika 11 mai, 2021 at 23:43 Răspunde

  Florin e un comentac jalnic, poate a primit cu ocazia asta berea “de rigoare”…
  Vârsta de pensionare a oricărui polițist este de 60 de ani, din care se scade desigur sporul în funcție de locul in care a fost polițist. Dacă intri la 35 sau 40 de ani în Poliție, ieși “bătrân” la pensie…
  În schimb, dacă faci carieră din meseria asta, una care a ajuns ca oricare altele, te bucuri de drepturile conferite de lege, cu plusurile sau minusurile pe care le implică.
  Trăiește toată lumea cu impresia că e vreo șmecherie specială în Poliție până e tâlhărit pe stradă, i se sparge casa sau altele de genul… Doar în cazul ăsta, doar cei ce au nevoie ori li se rezolvă favorabil o situație legală, înțeleg cât valorează munca unui polițist, fie el agent sau ofițer.
  În Justiție, în Parlament sau în alte instituții de stat nu se bagă nimeni la comentat, aruncă toți cu “vorbe” sau “pietre”, pentru că aici pot “chiti” mai ușor.
  În orice domeniu sunt rebuturi, pe care fiecare sistem le “înghite”, le “acoperă”…
  În orice democrație, oricât de avansată ar fi, un anumit nivel de corupție este inevitabil, factorul uman fiind imprevizibil.
  Voie bună și pensie lungă în orice profesie ați muncit fiecare dintre voi…

  • FLORIN 12 mai, 2021 at 07:56 Răspunde

   Politia este atat de incompetenta incat a devenit toxica pentru cetateni.
   Este inutila,nu livreaza nimic iar privilegiile de care se bucura multumita mafiei politice pe care o protejeaza sunt aberante in raport cu rezultatele”muncii lor”.
   Stai linistit ca nu rezolva nimic.ZERO valoare,nu mai bate campii.Numai ”autori necunoscuti”.Si asta spun din experienta proprie.
   Jumatate din ”efectivele”acestei institutii prezente sub forma unor specimene de sex feminin sunt total inutile.Alta bataie de joc la adresa noastra.
   Cat priveste ”talhariile”pe strada…cum le zici nu e nici o problema daca desfiintam MAI-ul,putem apela usor la firme private de securitate care nici nu viseaza la salariile colosale din Politie sau pensiile de”serviciu” si pe care le regasim fizic PESTE TOT in oras in comparatie cu parazitii din MAI care se ascund prin parcari sau aiurea sa treaca timpul.
   Si da,la fel incompetenti si corupti sunt cei de la Parchet/DIICOT/SRI/Tribunale care formeaza statul paralel securisto-mafiot si care prin santaj la adresa clasei politice corupte au privilegii care nu mai exista niciunde in lumea civilizata.
   Asta se intampla intr-o tara de PROSTI care nu ies in strada impotriva acestor institutii esuate de incompetenta si coruptie care produc de 30 de ani numai diversiuni pentru a-si pastra privilegiile aberante.
   Ei ies in strada impotriva”mastilor” spre deliciul securistilor care rad de ei de pe plajele din Maldive platite de sclavii prosti si fara pretentii.

  • Andrei Varga 12 mai, 2021 at 16:23 Răspunde

   Postac jalnic și mincinos donsoara chestor Alexe a ieșit la 60 de ani ?
   Chestor la 30 și pensionară la 42 !!!
   42 de ani .Și reangajată secretar de stat cu două sute de milioane !!!
   Tu crezi că toată lumea e proastă ?

 3. George 12 mai, 2021 at 08:28 Răspunde

  Păi poliția, parchetul și justiția apară hoții, domn Muraru. Dacă erau cinstiți și profesioniști și nu fugeau după bani, averi și funcții, nu ajungeau hoții să ne conducă. Și ce pensii nesimțite primesc. Mi-a ramas în minte Tomică din Bicaz cu 10000 de lei pensie. 10000 de lei, ați auzit?????? Normal că se înghesuie la pensie că iată ce-i așteaptă! Sictir mafioților.

 4. vasile 12 mai, 2021 at 10:49 Răspunde

  Nu mai aparati militienii ca au mult mult prea multe avantaje fata de cat de putin se implica in apararea legii si cetateanului

 5. bil 15 mai, 2021 at 13:21 Răspunde

  Asa este si in MApN. Legea pensiilor militare din 2015 a lui G,Oprea este contra sigurantei nationale, lege voit sa slabeasca institutiile de forta care nu mai au forta. Politia Piatra Neamt aproape ca nu mai vrea sa primeasca plangeri, nu au oameni.
  La Barlad, pompierii au esuat si au ars 7 case in loc de maxim una cum a fost de 50 de ani.
  Tradare nationala a lichelelor romanesti antiUE, antiRomania, proRusia.

 6. Mareicica 20 mai, 2021 at 13:57 Răspunde

  Sa plece dracului ca sunt primii corupti ai judetului. Mai ales analfabetii lipiti de catre primarii penali ca sa-i apere pe ei. Plecarea lor la pensie dar pe principiul contributivitatii impartit la 4 ( ei au consumat, n-au contribuit de fapt) ar fi o gura de oxigen pentru buget si , va garantez , o scadere a coruptiei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.