Directoarea Școlii „Nicu Albu” și-a dat demisia. Magistrații au condamnat-o definitiv pentru fraudă cu fonduri europene

0
4252

Condamnată pentru fraudă cu fonduri europene, profesoara Daniela Domnica, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicu Albu”, din Piatra Neamț, și-a dat demisia din funcție. Azi dimineață, profesoara a trimis Inspectoratului Județean Școlar Neamț cererea de demisie din funcție, fără a invoca un motiv anume. Oricum, spun sursele noastre, Daniela Domnica urma să fie demisă din funcție după ce a fost condamnată definitiv pentru fraude cu fonduri europene.

Daniela Domnica și soțul său, Vasile Domnica, fost secretar la Primăria Grumăzești, au rămas cu condamnările pronunțate de Tribunalul Neamț în dosarul în care au fost judecați pentru fruade cu fonduri europene. Magistrații Curții de Apel Bacău, unde s-a judecat apelul declarat de către cei doi inculpați, au înlăturat doar dispoziția de obligare a inculpatului Vasile Domnica de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pentru o perioadă de 60 de zile. În rest, dispozițiile sentinței Tribunalului Neamț au fost menținute.

„Admite apelul formulat de apelantul-inculpat Domnica Vasile împotriva sentinţei penale nr.130/P/26.11.2020, pronunţată în dosarul nr.578/103/2019 al Tribunalului Neamţ. Desfiinţează sentinţa penală apelată în parte. Reţine cauza spre rejudecare şi în fond. Înlătură dispoziţia de obligare a apelantului-inculpat Domnica Vasile la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei com. Răuceşti sau al Bibliotecii Judeţene ”G.T. Kirileanu”, mun. Piatra Neamţ, jud. Neamţ. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.275 alin.3 c.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul apelantului-inculpat Domnica Vasile rămân în sarcina acestuia. II. În baza art.421 pct.1 lit.b c.pr.pen. respinge apelul formulat de apelantul-inculpat Domnica Daniela împotriva aceeiaşi sentinţe penale, ca nefondat. În baza art.275 alin.2 c.pr.pen. obligă inculpata Domnica Daniela la plata a 200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

În aceste condiții, soții Domnica au rămas cu condamnările pronunțate de către magistrații nemțeni în noiembrie 2020:

Daniela Domnica – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei;

Vasile Domnica – 2 ani închisoare pentru complicitate la infracțiunea comisă de către soția sa. Pedepsele sunt cu suspendare, instanța stabilind un termen de supraveghere de 2 ani.

În același dosar, Tănase Gheorghe Valentin a fost condamnat, de Tribunalul Neamț, la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea comisă de Daniela Domnica. Tănase va trebui să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

În cazul inculpatului Vasile Cosău, instanța nemțeană a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Tănase și Cosău nu au atacat decizia Tribunalului Neamț.

Cei trei infractori (Daniela Domnica, Vasile Domnica și Gheorghe Valentin Tănase) vor trebui să plătească, în solidar, părții civile – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti – suma de 379.932,16 lei, cu dobânzi şi penalităţi. În acest sens, a fost pus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatei Daniela Domnica – un teren în suprafaţă de 1.125 mp, situat în intravilanul comunei Răuceşti, şi o construcţie – pensiune agroturistică în Răucești, până la concurenţa sumei de 379.932,16 lei.

Cumnatul unuia dintre fiii ex-deputatului Munteanu a pus umărul la fraudarea bugetului european

Daniela Domnica a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în aprilie 2019, fiind acuzată de procurorii DNA de comiterea unor fapte de corupție. Alături de ea, au fost deferiți justiției: Vasile Domnica, fost secretar al comunei Grumăzești, fost administrator public la Primăria Români, și oamenii de afaceri Vasile Cosău și Gheorghe Valentin Tănase. Ultimul este administrator și asociat unic al societății Pro Invest SRL, firmă controlată de către Andrei Munteanu, fiul ex-deputatului PSD Ioan Munteanu. De altfel, Gheorghe Valentin Tănase este cumnatul lui Dorin Andrei Munteanu, care i-a cesionat părțile sociale de la Pro Invest SRL pe la finele anului 2014. Problemele penale ale soților Domnica și ale celor cei doi oameni de afaceri au fost cauzate de  modul în care s-a făcut decontarea lucrărilor la o pensiune construită cu fonduri europene. Daniela Domnica a accesat fonduri europene pentru a ridica pensiunea „Casa Dana” (foto), situată lângă sediul primăriei din comuna Răucești, proiectul derulându-se în perioada 2012 – 2015.

Cercetările procurorilor anticorupție au arătat că Daniela Domnica a folosit, în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 379.932 lei. În activitatea infracțională, spun procurorii, a fost ajutată de soț și de cei doi oameni de afaceri care i-ar fi pus la dispoziție documentele folosite pentru a obține fraudulos suma de bani menționată.

Comunicatul DNA din aprilie 2019:

 1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
  DOMNICA DANIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, DOMNICA VASILE, COSĂU VASILE și TĂNASE GHEORGHE VALENTIN, pentru săvârșirea infracțiunii de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2012 – 2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Înființare Pensiune Agroturistică ….”, inculpata Domnica Daniela a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 379.932 lei.
  O parte din aceste documente (oferte de lucrări, situații de lucrări, facturi fiscale, procese-verbale de conformitate, etc.) i-au fost puse la dispoziție de către ceilalți trei inculpați.
  De precizat este faptul că, deși lucrările efective de construire a pensiunii erau începute încă din luna august 2014, la data de 14 ianuarie 2015, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare, inculpata Domnica Daniela a depus la A.F.I.R. dosarul privind organizarea procedurilor de achiziție publică pentru atribuirea contractului de ”execuție lucrări de construcție”, care cuprindea ofertele formale (inexacte) emise de societățile administrate de inculpații Cosău Vasile și Tănase Gheorghe Valentin.
  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 379.932 lei. 
  În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Domnica Daniela. 

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.