Fecalele deversate în Cuejdi, problemă grea. Nici Avocatul Poporului nu a reușit să o rezolve

4
1245

De ani buni, în zona albiei râului Cuejdi, care traversează cartierul Dărmănești din Piatra Neamț, pute puternic a fecale. Sursa mirosului este bine cunoscută, însă nimeni nu a mișcat un deget pentru a remedia problema și a-i trage la răspundere pe vinovați. În fiecare zi, în albia pârâului Cuejdi sunt deversate cantități mari de ape menajere colectate de la blocuri și gospodării din cartierul Dărmănești. Dejecțiile ajung în cursul de apă pe canalizarea pluvială, pe care ar trebui să se scurgă apa de ploaie colectată în cartier în urma precipitațiilor. Numai că, în perioade de secetă, se observă cum pe rețeaua de canalizare pluvială curge în Cuejdi apă menajeră, urât mirositoare, iar cei care obișnuiesc se se plimbe pe malul Cuejdiului știu asta.

Într-o astfel de situație, întrebarea care se pune, firesc, este cum poate fi rezolvată această mare problemă, pentru că numai în țările bananiere vezi cum este deversat rahatul în cursurile de apă. Toate autoritățile cu atribuții în domeniul gospodăririi apelor și mediu cunosc situația, însă se prefac că nu. Periodic, fac ședințe, vin cu declarații, dar concret nimic.

Săptămâna trecută, primarul Carabelea a coborât în canalul Cuejdi, însoțit de reprezentanții „Apelor Române”, Agenției pentru Protecția Mediului, ai Gărzii de Mediu Neamț, Poliției Locale Piatra-Neamț, pentru a analiza la fața locului situația. Cu toții au văzut și mirosit jegul adus în Cuejdi prin rețeaua pluvială a orașului.

 

„Canalele de deversare a apei pluviale în râul Cuiejdi sunt folosite într-un mod iresponsabil și grav pentru a deversa apa menajeră de diverși locuitori și ”antreprenori” din zonă. Astfel, într-un timp cât se poate de scurt, vom bloca aceste canale. Mai întâi vom înștiința persoanele vizate despre obligația de a lua măsuri. Această situație există de prea multă vreme și nu mai este de acceptat. Imaginile vorbesc de la sine”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Edilului pietrean s-a abținut în a dezvolta subiectul și s-a ferit să amintească că Apa Serv SA, compania județeană care oferă servicii de canalizare, încasează sume importante pentru dejecțiile deversate în albia râului Cuejdi, dejecții care, în mod normal, ar trebui să ajungă în stația de epurare a orașului, pentru tratare, și nu în râu.

Control, în 2016, în urma unei sesizări la Avocatul Poporului

În luna martie 2016, Biroul Teritorial Bacău a Avocatului Poporului era sesizat cu privire la poluarea râului Cuejdi cu dejecții, gunoaie etc. Reclamația a ajuns la Administrația Națională „Apele Române”, care a trimis la fața locului o echipă de control de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Împreună cu reprezentanți ai firmei Publiserv, societatea Consiliului Local Piatra-Neamț, specialiștii de la „Apele Române” au analizat situația poluării râului Cuejdi. Concluziile, cuprinse într-un proces-verbal cu un exemplar care se află și la Publiserv, indică situația dramatică a râului Cuejdi, poluat puternic atât de gunoaie, cât și de dejecții.

În acest context, primarul Carabelea ar trebui să ceară respectivul proces-verbal, întocmit în urmă cu 5 ani, în care sunt evidențiate clar cauzele.

Astfel, în document se arată că rețelele de apă uzată menajer mai multor blocuri și gospodării din Dărmănești au fost branșate ilegal la canalizarea pluvială a orașului, iar dejecțiile, în loc să ajungă în stația de epurare, ajung în Cuejdi. Vorbim despre legături directe ale rețelelor de apă menajeră la canalizarea pluvială. Situația a fost întâlnită la câteva imobile construite înainte de 1989, dar la mult mai multe construite după Revoluție.  

„Se cunosc date suficiente despre acest adevărat fenomen. Vinovați sunt constructorii care au branșat imobilele la rețeaua pluvială, dar și cei care au închis ochii, respectiv membrii comisiilor de recepție. Orice bloc care deversează apa menajeră în canalizarea pluvial poate fi identificat. Numai voință să fie. Nu este atât de complicat să intri în subsolul unui bloc și să vezi unde duce rețeaua de apă menajeră. Sunt și alte metode prin care pot fi identificate aceste ilegalități. Problema este binecunoscută și la Apele Române, dar și la nivelul Primăriei Piatra-Neamț”, ne-a declarat un specialist în protecția mediului.

Primarul Carabelea, un apărător al mediului înconjurător, ar trebui să cunoască toate aceste aspecte. Dacă nu, să solicite date de la ABA Siret-Bacău, SGA Neamț, Publiserv SRL sau de la Avocatul Poporului care, cu siguranță, a trimis o copie a raportului de control și la Primăria Piatra-Neamț.

(Sursa foto: Facebook/Andrei Carabelea)

Daniel MURARU

Citește și:

Piatra-Neamț, stațiunea turistică de interes național în care miroase a fecale

 

 

4 comments

 1. rotarasu 12 martie, 2021 at 09:24 Răspunde

  Ce o fi facut ani de zile ” premiantul” de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt !?? pe care pinalti l-a promovat si director la C.J. APA SERV S.A.Piatra Neamt! in perioada cand se derulau lucrarile de investitii la Statia de Epurare ape uzate Piatra Neamt iar ulterior a venit DUGHIR la conducerea C.J. APA SERV S.A. Piatra Neamt

 2. Stefan 12 martie, 2021 at 09:24 Răspunde

  Daca s-au facut aceste bransamente ilegale, este caz penal!Atat pentru cei care au facut bransamentul, cat si pentru cei care au acceptat!Este o rusine si o sfidare la adresa cetatenilor corecti, care au dat sume importante pentru bransarea la canalizare!

 3. Liviu 12 martie, 2021 at 11:39 Răspunde

  Toate aceste bransari ilegale sunt realizate cu stiinta (si chiar muncitorii) de la Apaserv. Nu putea un locatar sa se branseze la pluviala fara sa fie consiliat de un specialist de la Apaserv. E o co.plicitate intre Apaserv si apele romane. Ceea ce se intampla acolo e o poluare a parăului Cuiejdi iar cei de la ape ar trebui sa someze Apaserv sa remedieze. E o situatie penala.

 4. FLORIN 12 martie, 2021 at 12:59 Răspunde

  Unde e penalul Chitic si (***) plin de (***) Gavrilescu care au RAHATIT acest oras ca sa ne explice de ce au incasat salariile ale colosale timp de 6 ani si pentru ce ?

  S-au ascuns la incompetentii corupti de la PSD si ”planuiesc” sa blocheze orice actiune de epurare si modernizare in acest oras care PUTE de mizeria pe care au lasat-o in urma.

  Inca odata se dovedeste ca RAHATUL tot la RAHAT trage.

  Traiasca alianta coruptilor si a incompetentilor PSD-PMP plina de KAKATI cu OCHI pe salarii colosale.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.