Județul Neamț, falimentar!

2
1048

 

Județul Neamț este incapabil să se întrețină din veniturile proprii, astfel că partea cea mai grea rămâne să fie suportată de bugetul de stat, prin cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea  adăugată distribuite pentru echilibrarea bugetelor locale.

Practic, județul cheltuie mai mult decât produce. Iar când vorbim de cheltuielile județului, cei mai mulți bani nu sunt îndreptați spre investiții, ci spre buzunarele funcționarilor.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi a României, recent publicat, ponderea veniturilor încasate de primăriile județului este deținută de sumele repartizate de la bugetul de stat.

Situația, în anul 2019, se prezenta astfel: 262,65 milioane de lei (20%) reprezentau cote și sume defalcate din impozitul pe venit, 603,52 milioane de lei (46,56%) reprezentau sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în timp ce veniturile realizate din impozite, taxe, contribuții și alte venituri, în sumă de 207,37 milioane de lei, reprezentau o pondere de 16% în totalul veniturilor.

 

 

În anul la care auditorul face referire, cele mai importante venituri proprii din impozite, taxe și alte venituri încasate de primăriile județului au fost:

– veniturile din impozite și taxe pe proprietate – în sumă de 94,47 milioane de lei, reprezentând 45,5% din veniturile proprii realizate;

– veniturile din vânzări de bunuri și servicii –  în sumă de 43,62 milioane de lei, reprezentând 21% din veniturile proprii realizate;

– taxele pentru utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități – în sumă de 34,84 milioane de lei, reprezentând 16,8% din veniturile proprii realizate.

Taxele și impozitele plătite sunt insuficiente

Potrivit documentului, Consiliul Județean Neamț a înregistrat, în 2019, un grad de autofinanțare de numai 22,7%, cu venituri proprii de 70,9 milioane de lei și cheltuieli de 312,85 milioane de lei.

 

În aceeași situație sunt și comunele Boghicea, cu un grad de autofinanțare de 19,9%, Farcașa, cu 16,4%, și Poienari, cu 15,2%.

Au fost și localități în care gradul de acoperire a cheltuielilor din veniturile proprii au fost ridicate. Este vorba despre municipiul Piatra-Neamț, cu 72,6%, și comuna Săvinești, cu 81,5%.

„ În concluzie, aportul propriu al comunităților locale la acoperirea necesarului de fonduri nu se situează încă la nivelul resurselor locale posibil a se realiza printr-o administrare eficientă a patrimoniului propriu, funcționarea administrației teritoriale locale fiind susținută, în continuare, într-un procent semnificativ, prin sumele alocate de la bugetul de stat prin redistribuire, pentru echilibrarea bugetelor locale”, potrivit raportului publicat recent de Curtea de Conturi a României privitor la județul Neamț.

Investițiile, la coadă

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate de primăriile din județ este rezervată cheltuielilor de personal și celor cu bunurile și serviciile.

Paradoxal, însă, aceste cheltuieli nu conduc la o dezvoltare a comunităților, ci poate doar la o intrare în normalitate (drumuri asfaltate, iluminat public etc), dar nu în toate cazurile.

În 2019, după cum ne arată raportul auditorului, cheltuielile au crescut cu 9% și s-au situat la valoarea de 1,26 de miliarde de lei. Din această sumă, 389,16 milioane de lei au însumat cheltuielile de personal, 275,98 de milioane de lei – cheltuielile cu bunuri și servicii, 70,42 milioane de lei – asistența socială, 84,78 milioane de lei – cheltuiala cu proiectele finanțate din fonduri externe și 273,88 milioane de lei au reprezentat cheltuielile de capital (investițiile, care au și scăzut cu 22%).

Nemțenii pot avea motive serioase de îngrijorare, deoarece autoritățile locale nu dau prea mulți bani pe sănătatea și siguranța lor. Altele le sunt prioritățile conducătorilor primăriilor.

Raportul Curții de Conturi arată pe ce s-au dus banii publici în anul 2019, fiind și cele mai noi date oferite publicității:

 • Autorități publice și acțiuni externe – 251,37 milioane de lei, reprezentând un procent de 19,8% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Ordine publică și siguranță națională – 31,049 milioane de lei, reprezentând un procent de 2,4% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Învățământ – 100, 83 milioane de lei, reprezentând un procent de 8% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Sănătate – 52,046 milioane de lei, reprezentând un procent de 4,1% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Cultură, recreere și religie – 108,22 milioane de lei, reprezentând un procent de 8,5% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Asigurări și asistență socială – 248,68 milioane de lei, reprezentând un procent de 19,6% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Locuințe, servicii și dezvoltare publică – 111,80 milioane de lei, reprezentând un procent de 8,8% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Protecția mediului – 45,90 milioane de lei, reprezentând un procent de 3,6% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate;
 • Transporturi – 281,48 milioane de lei, reprezentând un procent de 22,1% din volumul cheltuielilor (plăților) efectuate.

(Sursa foto deschidere: pe-harta.ro)

N.R.

 

 

 

2 comments

 1. FLORIN 4 martie, 2021 at 15:39 Răspunde

  La nivel de tara este aceeasi situatie.
  Salarii colosale date unor hoti,analfabeti si incompetenti in toate structurile acestui stat esuat mafiot .
  Pensii speciale si de serviciu aberante date la 40 de ani.
  Pensionari anticipate la 50 de ani.
  Recuperare TVA,cea mai mica din Europa.
  Investitii ZERO pentru ca nu are cine sa le aduca,suntem condusi numai de hoti,analfabeti si incompetenti .
  Deficit comercial de 20 de miliarde euro/anual.
  Infrastructura zero,spitale zero,educatie zero,in schimb avem o datorie externa de130 de miliarde de euro.Toti FURATI de PSD/PDL si statul securisto mafiot.Nu s-a facut NIMIC cu acesti bani.
  Urmeaza incapacitatea de plata la nivel de tara care este iminenta,taierea cu 50% a salariilor parazitilor si marirea taxelor este inevitabila.

 2. Dreptate sociala 4 martie, 2021 at 21:39 Răspunde

  Asta mi a placut…taierea cu 50% a salariilor PARAZIȚILOR..incepem cu politia desigur, locala si nationala!!!
  Salariile medicilor…DUMNEZEIESTI DE MARI!
  ANAF, PRIMARIE, CJ….AFARA 50% DIN PARAZITI

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.