Pe ce se mai duc banii la Apa Serv. Cheltuieli uriașe cu dosarele de executare silită

2
669

La compania județeană Apa Serv SA, banii se fac greu, dar sunt cheltuiți foarte repede, iar în unele cazuri, ilegal. Așa cum am văzut, pierderile foarte mari de apă și lipsa performanței nu au fost un impediment pentru acordarea de indemnizații și premii cu ocazia implementării unor proiecte, ori în cazul unor sindicaliști care au negociat clauzele unui act adițional la contractul colectiv de muncă. Aceste ilegalități au fost constatate, în anul 2018, de inspectorii Camerei de Conturi Neamț.

Pe lista neregulilor de la Apa Serv SA, în privința banilor cheltuiți fără respectarea legii, se numără și cheltuielile de executare silită a drepturilor salariale cuvenite în baza unor hotărâri judecătorești. Auditorul a constat, în timpul verificărilor cheltuielilor cu personalul, că Apa Serv SA a efectuat, în 2018, plata dispusă din hotărârile judecătorești reprezentând „drepturi de personal ale membrilor de sindicat actualizate cu dobânzile legale, hotărârile primei instanțe fiind executorii de drept”, potrivit raportului întocmit de Camera de Conturi Neamț.

Din verificarea, prin sondaj, a plăților efectuate în luna noiembrie 2018, aferente unui număr de 21 de dosare de executare silită deschise de executorul judecătoresc „s-a constatat că lipsesc de la dosar documentele privind data comunicării sentinței civile de către prima instanță. Astfel, nu se cunoaște dacă entitatea a avut posibilitatea să pună de îndată în aplicare sentințele judecărărești, fără a ajunge în faza de executare silită, pentru care a trebuit să plătească onorariu expert, onorariu executor judecăroresc, onorariu avocat executare silită, cheltuieli de executare silită etc”, mai arată documentul.

Auditorul a constatat, consultând centralizatorul plăților aferente dosarelor de executare silită a drepturilor salariale plătite de companie, în perioada noiembrie 2017 – decembrie 2018, că Apa Serv SA : „a înregistrat în evidența contabilă cheltuiala cu onorariilor și a plătit aferent dosarelor de executare silită suma totală de 4.558.126,59 de lei, din care onorariul executorilor judecătorești este în sumă de 440.669,80 lei, ceea ce reprezintă un onorariu mai mare decât cel maxim prevăzut de Ordinul Ministerului Justiției nr. 2.550/C din 14 noiembrie 2006, privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești, care stabilește un procent maxim de 10% din creanța supusă executării silite, pentru sume de până la 50.000 de lei. Nu în toate cazurile executorii judecătorești au emis factiri cu TVA pentru TVA-ul calculat în încheierile emise de companie. Astfel, CJ Apa Serv SA a aplătit în mod nejustificat ca onorariu contravaloarea TVA-ului nefacturat de trei executori judecătorești. În mod corect, suma de 271.388,96 lei, plătită de companie în întregime ca onorariu, trebuia să fie compusă din 228.057,94, onorariu și 43.331 lei, TVA. Valoarea abaterii este de 613.529 lei, reprezentând totalul cheltuielilor efectuate cu executarea silită, din care suma de 43.331 lei, reprezentând TVA, a fost înregistrată și achitată în mod eronat ca onorariu executor judecătoresc”, mai arată auditorul în raport.

Reprezentanții Apa Serv SA au formulat obiecțiuni, susținând că toate plățile au fost făcute conform prevederilor legale. De cealaltă parte, inspectorii Camerei de Conturi Neamț au precizat că susținerile nu sunt temeinice: „întrucât entitatea, deși este plătitoare de TVA, prin neemiterea facturilor fiscale de către executorii judecătorești a înregistrat toată suma, care cuprindea și TVA, pe cheltuieli, iar în acest mod, onorariile pretinse de executorii judecătorești au fost în cuantum mai mare decât limita maximă admisă de lege”.  

N.R.

2 comments

  1. Costi 19 februarie, 2021 at 10:01 Răspunde

    Au contracte cu ezecutori pe sprinceana de la care primesc parandarat. La Dimbrava Rosie neau executat penru 21 de lei iar ezecitorul nea mai loat 200.

  2. Maria Sfetcu 19 februarie, 2021 at 19:13 Răspunde

    Cum naiba să nu plătească? Hai să ne uităm cine sunt persoanele de la juridic! La vremea respectivă, șefă poza o fostă asistentă medicală. Așa de bine sunt pregătiți că au pierdut procesele pe bandă rulantă. La modul în care nea preșul de cejeu Arsene a pus la conducerea companiei niște neprofesioniști obedienți politic, se vad rezultatele: pierderi de peste 60%, datorii, prețuri mari la servicii! Și încă nu se vede luminița de la capătul tunelului, fiindcă acum are echipă șmecheră la consiliul județean, doi vice-preș după chipul și asemănarea sa!
    O seară frumoasă tuturor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.