Alegerea vicepreședinților CJ Neamț se joacă până în ultima secundă. Surpriza care poate da calculele PSD-ului peste cap

3
732

 

Au trecut aproape 6 luni de la alegerile locale, iar Consiliul Județean Neamț nu are încă vicepreședinți aleși. Nu că ar fi o mare pagubă, ba dimpotrivă, dacă ne raportăm la economiile făcute de bugetul județului. Numai salariile celor doi vicepreședinți, cu tot cu dări la stat, se ridică, într-o lună, la aproximativ 40.000 de lei. Dacă mai punem la socoteală și celelalte cheltuieli (secretare, consilieri, carburant, reparații auto) rezultă că, în cele 6 luni, Consiliul Județean Neamț a făcut o economie de aproximativ 100.000 de euro, o sumă considerabilă. Numai că lucrurile nu pot rămâne așa, în organigrama CJ-ului fiind incluse și cele două posturi de vicepreședinți, funcții ce vor fi ocupate de doi consilieri județeni în urma votului legislativului. Este foarte probabil ca, astăzi, la ședința de la ora 15.30, cei doi vicepreședinți să fie aleși. Ședința a fost convocată de Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, semn că acesta se bazează pe o majoritate care ar trebui să-i asigure voturile necesare pentru alegerea celor doi vicepreședinți agreați de el și de alianța PSD-ALDE- PPUSL-PMP, respectiv pe Ion Asaftei și Dragoș Chitic. Pentru Arsene, al cărui comportament de vătaf pe propria feudă s-a accentuat, depășind limita bunului simț în ultima perioadă, alegerea celor doi vicepreședinți este foarte importantă. Ca și în legislativul trecut, Arsene vrea oameni pe care să se poată baza, mai ales că trebuie să știe ce se întâmplă în lipsa sa, deoarece își petrece o mare perioadă din timp la București.

În ciclul legislativ ce tocmai s-a încheiat, vicele Asaftei a fost cel care i-a ținut locul lui Arsene cât cel din urmă a lipsit. Tot Asaftei a fost președinte interimar al CJ în perioada în care Arsene a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Cum Asaftei și-a dovedit obediența, Arsene îl vrea încă o tură în funcția de vicepreședinte.

Cealaltă propunere este Dragoș Chitic (PMP), fost primar al orașului Piatra-Neamț, fost pedelist, fost liberal. A părăsit PNL-ul cu puțin timp înainte de alegerile locale, pe motiv că nu a mai fost lăsat să candideze la primărie din partea liberalilor. Acum, Chitic este la un pas de a conduce județul cu pesedistul Arsene. Și Arsene, și Chitic au probleme penale, ambii fiind judecați, în dosare separate, pentru fapte corupție.

Concluzia: Arsene vrea oameni loiali, de încredere, supuși, nu persoane pe care să nu le poată controla.

Majoritatea, extrem de fragilă

De partea cealaltă, alianța de dreapta speră că propunerile Florin Hopșa (PNL) și Florin Zaharia (USR) pentru funcțiile de vicepreședinte vor fi validate de aleșii județeni. Și o tabără, și cealaltă au purtat negocieri în ultima vreme cu scopul de a-și atrage voturile ce le-ar putea asigura victoria. Toate calculele pleacă de la configurația actuală a legislativului Consiliului Județean Neamț – 34 de consilieri județeni, plus președintele, care are drept de vot. „Stânga” lui Arsene se bazează pe 10 consilieri (PSD) + 2 consilieri PPUSL (Dulamă și Vacariu) + 1 ALDE (Asaftei) + 3 consilieri PMP (Chitic, Cazan și Hîrțan) + votul lui Arsene.

În total sunt 17 voturi, ceea ce înseamnă că „stânga” ar mai avea nevoie de un singur vot pentru a-și impune vicepreședinții.

Alianța de dreapta se bazează, sau ar trebui să se bazeze, pe cele 11 voturi ale PNL-ului, 4 voturi ale USR Plus și cele 3 ale Pro România. Fără trădări, cele 18 voturi ar fi suficiente pentru ca „Dreapta” să-i impună pe cei doi vicepreședinți, Hopșa și Zaharia. Numai că, așa cum s-a văzut la ședința din 12 ianuarie, când a fost prima tentativă de alegere a vicepreședinților, lucrurile nu sunt atât de simple. Cei 11 liberali și cei 4 useriști au părăsit sala, fiind urmați, surprinzător, de cei doi consilieri de la PPUSL, Dulamă și Vacariu.

În sală au rămas 18 consilieri, inclusiv cei 3 de la Pro România, suficient cât să fie aleși cei doi vicepreședinți (Chitic și Asaftei), așa că s-a trecut la vot.

Un singur vot nul, care ar fi aparținut consilierului Pro România Cătălin Chiței, a împiedicat alegerea vicepreședinților. Însă, ceilalți doi consilieri de la Pro România, Ciubotaru și Vornicu, au votat propunerile lui Arsene.

Calculele pentru astăzi

De la ședința din 12 ianuarie, cele două tabere au purtat negocieri pentru a-și asigura numărul de voturi suficient celor doi vicepreședinții. Laurențiu Dulamă, care, la ședința din 12 ianuarie, l-a lăsat pe Arsene cu buza umflată, a fost una dintre țintele pesediștilor. Se pare că votul acestuia, la pachet cu cel al colegului Vacariu, a fost asigurat prin promisiunea unei funcții în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, instituție aflată în subordinea CJ-ului condus de Arsene. În schimbul votului pentru alegerea lui Chitic și Asaftei, Dulamă ar urma să fie recompensat cu funcția de director general adjunct la DGASPC. În aceste condiții, alianța de stânga ar avea nevoie de doar un singur vot, pe care, evident, l-ar putea obține mult mai ușor din tabăra Pro România, Ciubotaru și Vornicu votând cu Arsene și  la ședința din 12 ianuarie.

Mădălina Ciubotaru a votat cu propunerile „stângii”, fiind nemulțumită de faptul că liberalii nu-i ajută tatăl să fie ales viceprimar la Roznov. Conducerea PNL Neamț nu prea are ce face în acest sens, pentru că liberalii roznoveni nu-l vor sub nicio formă pe Ionel Ciubotaru în echipa de conducere a primăriei.

Așadar, votul Mădălinei Ciubotaru ar putea să încline balanța spre stânga (Asaftei și Chitic) sau spre dreapta (Hopșa și Zaharia). Depinde și de ofertele pe care le-a primit din partea ambelor tabere.

Șansa „dreptei” o reprezintă clar atragerea celor trei voturi de la Pro România, care, împreună cu cele 11 ale PNL și 4 USR Plus, ar fi suficiente pentru alegerea vicepreședinților.

Pentru asta, „dreapta” ar trebui să facă concesii celor de la Pro România, iar un scenariu plauzibil ar suna astfel: USR și Zaharia renunță la candidatură, iar locul va fi luat de Cătălin Chiței de la Pro România. Chiței, care are funcție în partid și o relație bună cu Ciubotaru, ar putea să o convingă pe aceasta să voteze pentru el și Hopșa ca vicepreședinți.

Altfel, Ionel și oamenii săi vor conduce încă 4 ani Consiliul Județean Neamț, nederanjați de nimeni. În schimb, Chiței și Hopșa ar putea să aducă un suflu nou în Consiliul Județean Neamț, în special în ceea ce privește transparența cheltuirii banului public. Din acest punct de vedere, dar și de dragul diversității în Consiliul Județean Neamț, varianta Hopșa – Chiței ar fi mai potrivită decât varianta Chitic – Asaftei.

O informație de ultimă oră arată că nu este exclus ca Hopșa și Chiței să primească voturi inclusiv de la cei de pe „stânga”, datele noastre arătând că sunt consilieri care nu-l mai vor în ruptul capului pe Asaftei, încă o dată, vicepreședinte.

Votul de astăzi, de la 15.30, va stabili, cel mai probabil, care dintre cele două cupluri îl vor seconda pe Arsene în acest mandat.

Daniel MURARU

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Stefan 18 februarie, 2021 at 12:26 Răspunde

    Dupa cum stiti, noii vice presedinti sunt d-na Madalina Ciubotaru si dl. Dragos Chitic!Adica, la vremuri noi, tot noi!E adevarat ca nici Hopsa ori Chitei nu erau mai brej, avand in vedere cine ii manevreaza…

  2. Cristian Tudor Popescu 18 februarie, 2021 at 12:32 Răspunde

    Se pare ca dreapta mai sta un pic pe dreapta. Galbenii de la pnl si rosii bolsevici de la usr sunt o gramada de inteligenti fara coada si fara cap. Cine doamne ma iarta va adus si pe voi in politica?

  3. Liviu 18 februarie, 2021 at 17:51 Răspunde

    Nu cred ca exista o echipa mai nociva decat cea aleasa. Vicepresedintii judetului sunt un puscariabili si o individa de (***). Nu putea sa aiba sosetica o echipa mai potrivita. Dar stiti care mi se pare cel mai șifonat in toata afacerea? Marele strateg Harbuz. Consilierii lui au facut ce au vrut ignorandu-l in toate privintele. Sa fii sef de partid si sa te sfideze iar el sa nu le retraga sprijinul si sa isi negocieze functii si avantaje fara ca Harbuz sa poata ridica un deget, inseamna ca doctorasul e doar un figurant. Asa a fost mereu, a afisat un aer superior fata de oricine, a sfidat pe oricine nu e de nasul lui dar daca-l scuturi nu face doi bani. Arsene a facut ce a vrut cu oamenii lui. Singurul pe care l-a ajutat a fost Lehadus, cel care-i cara sacosele si-i pupa mana zilnic. Citesc undeva ca doctorasul a renuntat la demisie si ramane coordonatorul PRO. Doctore, du-te acasa ca te umileste sosetica la greu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.