Un jurist al Primăriei Piatra-Neamț a fost pus la plată de magistrați. A încasat, pe PF, bani de la Poliția Locală

1
1041

După aproape 5 ani de când auditorii Camerei de Conturi Neamț au constatat că Eduard Dragoș Ștefan, consilier juridic în cadrul Serviciului Administrație Publică Juridic al Primăriei Piatra-Neamț, a încasat fără drept o sumă considerabilă de la Poliția Locală Piatra-Neamț, s-a pronunțat și instanța.

Procesul a început în februarie 2017, când Poliția Locală a contestat raportul Curții de Conturi. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău care a decis, la finele lunii trecute, respingerea acțiunii Poliției Locale Neamț, ceea ce înseamnă că deciziile auditorilor, de recuperare a prejudiciilor constatate, vor trebui puse în aplicare. 

De la Dragoș Ștefan, care lucrează în continuare ca și consilier juridic la Primăria Piatra-Neamț, Poliția Locală va trebui să recupereze peste 80.000 de lei. Așa a decis Curtea de Conturi prin Decizia 24/14.09.2016, respectiv recuperarea prejudiciului estimat în sumă de 82.080 lei (62.000 lei + 20.080 lei) reprezentând plata serviciilor de consultanță achitate în intervalul iulie 2013-iunie 2016.

Auditorii au ajuns la această concluzie după ce au constatat că Poliția Locală Piatra-Neamț a încheiat  un contract de prestări servicii cu PFA Ștefan Dragoș Eduard. La data controlului, Poliția Locală Piatra-Neamț avea prevăzut și aprobat prin organigramă și Statul de funcții, în cadrul Biroului Administrație și Contabilitate, compartimentul Juridic și Resurse umane, două posturi, dintre care unul de consilier juridic. În perioada 2012 – 2016, postul de consilier juridic nu a fost ocupat, întrucât instituția nu a organizat concurs pentru ocuparea acestuia. În 2012, conducerea Primăriei Piatra-Neamț știa că Poliția Locală nu are jurist. Tocmai de aceea, în septembrie 2012, fostul primar Gheorghe Ștefan a venit cu un proiect de hotărâre care avea rolul să suplinească lipsa juristului la Poliția Locală. Astfel, Pinalti a propus, iar Consiliul Local a acceptat să fie împuternicit consilierul juridic Dragoș Ștefan, angajat în cadrul Aparatului permanent al Consiliului Local, să reprezinte în instanță și să acorde consiliere juridică Poliției Locale. Aleșii au fost de acord, numai că în Hotărârea Consiliului Local 285/2012 nu se menționează nicăieri că Ștefan Dragoș urma să fie remunerat pe PFA pentru serviciile sale la Poliția Locală. În HCL 285/2012 se spune sec că Dragoș Ștefan a acceptat să îndeplinească suplimentar și activitatea de asigurare a asistenței juridice din cadrul Poliției Locale, până când postul de consilier juridic va fi ocupat de o persoană de specialitate. Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că nu s-a organizat concurs. De asemenea, în HCL nu se face referire la încheierea unui contract de consultanță juridică. În urma controlului, din 2016, a Curții de Conturi a ieșit la iveală și contractul încheiat de Poliția Locală cu PFA Ștefan Dragoș Eduard, adică consilierul juridic propus de Pinalti și acceptat, în septembrie 2012, de aleșii locali pentru a asigura servicii juridice Poliției Locale. De fapt, Dragoș Ștefan avea, în cadrul Poliției Locale, dublă calitate: acorda consultanță juridică ca atribuție de serviciu, conform HCL 285/2012 a Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț, și presta servicii prin PFA în baza unui contract. Auditorii au constatat că plata serviciilor către PFA s-a efectuat în baza unor documente care arătau că prestatorul a acordat consultanță juridică și administrativă salariaților din structura Poliției Locale în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le au stabilite în fișa postului sau în baza regulamentului de organizare și funcționare al poliției. Adică, vorbim de așa zise activități desfășurate de către PFA (pe hârtie), dar pentru care Poliția Locală are personal angajat. Astfel, pentru activitățile de relații cu publicul și răspunsuri la petiții, Poliția Locală are angajat personal care să îndeplinească aceste atribuții. La fel stau lucrurile și în cazul activității de urmărire a proceselor verbale de constatare, de secretariat și relații cu publicul etc.

Conform HCL 285/2012, consilierul juridic Dragoș Ștefan a suplinit postul vacant de specialitate juridică din cadrul Poliției Locale, drept pentru care contractul de prestări servicii încheiat de instituție cu PFA Ștefan Dragoș Eduard pentru achiziționarea unor servicii de consultanță juridică contravine prevederilor legale. OUG nr.26/2012, la art. I (1) se spune clar: ”Autoritățile și institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridica nu pot achiziționa servicii juridice de consultanta, de asistență și/sau de reprezentare.” 

Clar ca lumina zilei. Auditorii publici au estimat că prejudiciul creat Poliției Locale este în valoare de de 82.080 lei (62.000 lei pagubă efectivă și 20.080 lei majorări de întârziere calculate pentru perioada iulie 2013-2016). Decizia Camerei de Conturi Neamț, din septembrie 2016, a fost atacată în instanță, atât de Primăria Piatra Neamț, dar și de Poliția Locală Piatra Neamț. După mai bine de patru ani de procese, judecătorii au stabilit că prejudiciile constatate de Curtea de Conturi trebuie recuperate.

Daniel MURARU

 

 

 

1 comment

  1. Dana 15 februarie, 2021 at 12:50 Răspunde

    Acolo unde constatarile auditorilor Camerei Curtii de Conturi Neamt devin certitudini bine documentate, bazate pe inscrisuri la vedere, nu dosite, sub diverse pretexte, nu pot exista interpretari si contestari. Cand se obliga la plata unor sume de bani, persoane devenite ilicite prin voia grupurilor infractionale, pe baza unor denunturi mincinoase si a unor presupuse documente tinute ascunse, cei care detin probe in apararea lor si mai au un dram de curaj, trebuie sa-si caute dreptatea. Indiferent de timpul petrecut prin instante. Un caz oarecum similar, de achizitionare servicii de asistenta juridica, cu toate ca institutia publica avea personal calificat in domeniul juridic, este cel de la Primaria Dobreni, feuda familiei Cretu. Faptele in acest caz, au fost constatate de aceeasi institutie de audit, in anul 2018. In prezent, actiunea se deruleaza in dosarul 14358/279/2019, aflat pe rolul Judecatoriei P Neamt. Deosebirea este ca juristul care face obiectul cauzei a fost adus, hranit cu bani publici nemeritati, insasi de Primarita Vasilica Cretu, fiindu-i si prieten de familie. Daca judecam dupa solutia pronuntata de catre Curte de Apel Bacau, in dosarul nr 4545/279/2017, impotriva juristului aciuit la Dobreni, situatia acestuia este una ingrijoratoare. Pe numele aceluiasi personaj, proptit cu ajutor interesat, la Dobreni, se mai deruleaza inca o cauza in dosarul nr 14358/279/2019, urmare a verificarilor de audit, din anul 2018, pe feuda Dobreni. Unde mai punem ca, la un moment dat acolose angajase, chipurile prin concurs, si o avocata, in acelasi timp membra in Baroul Neamt. Cum la Dobreni se poate orice, de ce nu si-ar trage ei, cenusa fiecare pe turta lui? Hai cu fapta ilicita!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.