Respins la angajare în spital, pentru că este super-calificat și nu au bani să-l plătească

2
5425

Octavioan H., din comuna Alexandru cel Bun, absolvent de facultate, în specializarea Asistență medicală generală, nu este primit la concursuri pentru ocuparea unui post de asistent medical, pe motiv că nu întrunește condițiile de participare. Adică, are studii universitare și nu postliceale. Cu alte cuvinte, un tânăr bine pregătit, cu studii universitare, nu poate ocupa un post de asistent medical deoarece angajatorul cere ca viitorii asistenți să fie absolvenți de școală postliceală medicală. Situația este una de-a dreptul șocantă, mai ales că decidenții se plâng că tinerii medici și asistenți medicali părăsesc România pentru a profesa în străinătate. Probabil, acest pas o să-l facă și Octavian H. care, în ultima perioadă, nu a fost primit la concursurile organizate de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru că nu are studii postliceale de asistent medical. Este super-calificat pentru postul pentru care s-a înscris la concurs. Ultima încercare a făcut-o recent, când și-a depus dosarul pentru a participa la concursul organizat de Spitalul Județean Piatra-Neamț pentru ocuparea a două posturi de asistent medical debutant, specialitatea medicină generală. Ca și celelalte situații, dosarul i-a fost respins pe motiv că nu are studii postliceale.

Situația este de neînțeles atâta timp cât în România se organizează cursuri universitare pentru asistenți medicali, însă aceștia, după ce termină școala, nu au unde să se angajeze tocmai din cauză că sunt prea pregătiți.

Unitățile medicale ar trebui să facă demersuri la minister pentru ca legea să fie modificată. Pentru că situația, penibilă de-a dreptul, este cauzată de o scăpare legislativă pe care nimeni nu se grăbește să o remedieze. Deși, în pandemie, România are nevoie mai mare ca niciodată de cadre medicale bine pregătite.

Unitățile medicale își argumentează respingerea dosarelor candidaților cu studii universitare pentru posturile de asistenți medicali prin aceea că nu există buget pentru plata acestora. Asistenții medicali, absolvenții de studii superioare, sunt plătiți mai mult decât absolvenții de școli postliceale, iar posturile sunt bugetate pentru cei din ultima categorie. Normal ar fi ca și asistenții medicali cu studii superioare să fie primiți la concursuri, iar cei mai buni să câștige. Spitalele ar putea scoate separat la concurs posturi de asistenți medicale cu studii superioare în domeniu. Acest lucru ar putea fi făcut doar prin modificarea HG 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice. Modificarea ar trebui să permită participarea la concursuri a tuturor celor care sunt calificați pentru posturile respective, indiferent de nivelul de studii.

Dacă decidenții nu vor lua măsuri pentru a repara această nedreptate, România va pierde o forță de muncă calificată în domeniu, dar și sume consistente investite pentru formarea acestor tineri.

Daniel MURARU

 

2 comments

  1. Daniela 12 februarie, 2021 at 17:52 Răspunde

    Pregatirea tanarului care s-a inscris la concurs, nu are nici o legatura cu faptul ca a fost respins. Baiul a fost altul. Omul nu a venit cu “recomandare pe linie de partid” si cred eu ca, nici cont dolofan in banca nu are. Sau daca a strans omul ceva bani albi pentru zile negre, nu i-ar cheltui pe “concursul” la care s-a inscris. Mai bine sa-si vada de drum, posturi vacante si concursuri sunt in multe zone ale tarii, in domeniul medical. Oamenii destepti se retrag la timp din calea hotilor. Altfel, ajung “iliciti” peste noapte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.