De ce ocolește Corpul de Control al premierului SGA Neamț

1
1593

Oripilat în urma dezvăluirilor din curtea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, acolo unde directorul Petru Avram, un autentic „animal politic” liberal, a angajat o fostă chelneriță la dispecerat, premierul Florin Cîțu a anunțat că va trimite Corpul de Control la Iași, ca să ancheteze pentru a vedea cum de s-a ajuns în această situație. Premierul nici nu avea altă soluție, atâta timp cât cazul a provocat un adevărat cutremur la nivel național.

Numai că Florin Cîțu ar trebui să trimită Corpul de Control și la ABA Siret-Bacău, acolo unde s-au făcut multe angajări pe pile, dar și la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, acolo unde liberalii, colegii de partid ai lui Cîțu, au numit în funcția de director un penelist care nu are nicio treabă cu domeniul „Apelor”. Fiind vorba despre o numire, Marius Nechita (foto), căci despre el este vorba, nu a susținut niciun concurs pentru a ocupa această funcție. Există informații că, de fapt, liberalul ar fi fost detașat aici de la o instituție publică, unde a stat doar câteva zile astfel încât să poată ajunge legal, prin detașare, în scaunul de șef de la SGA Neamț. Și asta pentru că sunt interzise detașările de la privat la stat. Bine, în cazul lui Nechita, nici varianta detașării de la privat la stat nu ar fi funcționat, pentru că nu lucra nicăieri. În CV-ul care a putut fi accesat o perioadă pe site-ul „Apelor Române”, Nechita nu a menționat că ar fi lucrat într-o instituție publică înainte de a ajunge șef la SGA Neamț. L-am contactat în cursul zilei de astăzi și l-am rugat să clarifice acest aspect, adică să spună dacă a fost detașat la SGA Neamț dintr-o instituție publică. Evident, a refuzat să răspundă.

Așadar, premierul Cîțu, dacă ar vrea, într-adevăr, să vadă ce se întâmplă la „Apele Române”, ar trebui să-și trimită Corpul de Control la toate ABA-urile și SGA-urile din țară. Poate așa am afla și noi cum de a fost posibil ca o persoană fără niciun fel de experiență în domeniul „Apelor”, ca Marius Nechita, dar cu carnet PNL, să fie numită într-o astfel de poziție.

Numirea lui Nechita în fruntea SGA nu a fost una gălăgioasă, pentru că fostul director, Ioan Păvăleanu, se pregătea de pensie, iar acum nu mai este în sistem.

Înainte de a fi numit șef la SGA Neamț, timp de patru ani, singurul venit al lui Nechita a fost indemnizația de consilier județean. Asta a fost „experiența” care l-a recomandat pentru această funcție importantă.

La finele lunii noiembrie, atacul.ro a aflat că Nechita urma să fie demis din funcție. Motivul: nu îndeplinea condițiile legale pentru a ocupa această funcție, respectiv o vechime de minimum 5 ani în gospodărirea apelor. Nu a mai fost luată această decizie, unul dintre motive fiind și acela „de a nu da satisfacție celor de la atacul.ro”. Ar fi spus-o un lider PNL, care a ținut cu dinții ca Nechita, fără minimă experiență în domeniul „Apelor”, să rămână în această funcție. De parcă în această poveste era vorba de oferirea de satisfacții și nu de respectarea legii.

Nechita este șef la SGA Neamț din martie 2020, din perioada stării de urgență cauzată de pandemie, când a fost numit în locul lui Ioan Păvăleanu, un pesedist cu o vastă experiență în domeniu.

Daniel MURARU

Citeste si:

Director nou la SGA Neamț. Trăiește doar din indemnizația de la CJ

Peneliști pe urmele lui Arsene. Nechita de la „Ape” a donat partidului bani pe care nu-i avea

Începe curățenia la „Apele Române”. Nechita, liberalul de la șefia SGA Neamț, pe făraș

Bulai și demisia lui Nechita de la SGA. Politicienii, dezinteresați de dezastrul ecologic

1 comment

  1. Dragos 4 februarie, 2021 at 10:35 Răspunde

    În cazul în care Nechita a fost numit ilegal, acesta ar trebui destituit din funcția pe care o ocupa fraudulos, apoi ar trebui recuperați banii pe care i-a încasat drept salariu de la Apele Române. Probabil acești bani i-a primit fără a-și îndeplini obligațiile, conform fisei postului, având în vedere faptul ca habar nu avea cu ce se ocupă instituția Apele Române.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.