DOCUMENT. Cum încasează contabilii din Poliție spor de wekeend

3
3459

Cu un deficit bugetar uriaș, în plină pandemie de Covid-19, premierul Cîțu face apel către decidenții din zona bugetară să cheltuiască chibzuit banul public. Numai că semnalele premierului par a fi tratate la diverse. De exemplu, în multe primării din Neamț se fac angajări, se înființează noi posturi, fenomenul fiind prezent în special acolo unde au fost aleși noi primari din rândurile liberalilor. La alte primării, prima grijă a consilierilor locali a fost să-și mărească indemnizațiile de ședință la maximul prevăzut de lege – 10% din indemizația primarului. În alte instituții publice, banul public este cheltuit, în continuare, haotic într-un total dispreț față de situația financiară dezastruoasă în care se află țara. Se fac achiziții inutile, studii, pe bani grei, pentru proiecte care, cel mai proabil, nu vor fi realizate niciodată.

Situația pare a fi valabilă și în curtea Poliției Române, acolo unde, de o lungă perioadă, se acordă tot felul de sporuri fără să existe niciun control serios. Despre sporul pentru lucrări de excepție și misiuni speciale sau sporul de excelență, așa cum e cunoscut de polițiști, acordat pe criterii numai de unii știute și în niciun caz pentru misiuni speciale sau lucrări de excelență, atacul.ro a scris în nenumărate rânduri. Deși instituția a fost prejudiciată cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro, nimeni nu a mișcat un deget pentru a stopa acest fenomen.

O altă metodă prin care unii își umflă salariile pe nedrept este aceea a acordării sporului de weekend. Acest spor se acordă, în mod firesc, celor care lucrează în structuri operative, respectiv celor de la ordine publică, circulație, judiciar, criminalistică etc. Numai că aceste sporuri au ajuns, ca și în cazul sporului de excelență, să fie acordat și lucrătorilor din serviciile suport. Documentul, în posesia căruia am intrat cu ajutorul sindicaliștilor de la SPR „Diamantul”, arată că și polițiștii contabili pot fi plătiți suplimentar pentru orele prestate în weekend. Asta ar însemna că lucrătorii de la contabilitate au multe de făcut, iar cele cinci zile normale de muncă nu le sunt suficiente. În aceste condiții, unii mai vin la muncă și în weekend, iar pentru munca prestată sunt plătiți generos. Vorbim de un spor de 75%, plus libere. În cazul în care, în termen de 60 de zile, persoana nu și-a luat liberul, sporul crește la 175%.

În fluturașul de salariu al unui polițist nemțean (foto) se vede clar cum documentul a fost emis într-o zi de 9 februarie 2019, adică într-o duminică. Fluturașul dovedește că lucrătorul de la contabilitate a lucrat duminica, ceea ce înseamnă automat acordarea sporului de weekend. Comisarul Vitalie Josanu, vicepreședintele sindicatului SPR „Diamantul”, afirmă că cei din Corpul de control ar MAI ar trebui să verifice și cum sunt acordate sporurile în Poliția Neamț

 

 

 

„Asta înseamnă că unii, ca să primească spor de weekend domnii de la Financiar, își făceau de treabă. Puneau imprimanta în priză exact în zi de sâmbătă și duminică! Cei mai mulți dintre ei, de la structurile suport, fug de munca operativă, dar le face cu ochiul banul operativilor. Câștigurile nu sunt deloc mici: 75%, plus liber sau 175% fără liber. Dar, atenție, nu se decontează dacă ai fost la serviciu fără dispoziția inspectorului șef, ori un document justificativ în spate, motivat tot de șef. Asta înseamnă că fluturașii de salariu au fost scoși duminica, cu acceptul inspectorului șef . Cei din Corpul de Control ar avea motive de descindere și la IPJ Neamț, unde noi am semnalat de vreo doi ani suspiciuni de acordare nejustificata a sporurilor de weekend pentru neoperativ, pornind chiar de la acest fluturaș. S-au mobilizat mai târziu și nu din proprie inițiativa deși, evident știau despre această situație. Problema este simplă, și anume că polițistul operativ are un program aiurea, ore de weekend, risc, stres etc, iar toate acestea sunt răsplătite cu sporuri și deci un venit ceva mai mare, venit la care jinduiesc și neoperativii, adică polițiști doar cu numele. Serviciile prestate de către aceștia ar trebui externalizate și ocupate de personal civil. S-a ajuns ca, într-un inspectorat, contabilul șef să fie al doilea în statul de funcții, adică al doilea polițist al județului. Poliția nu se poate compara cu o unitate economică unde directorul economic este la mare cinste. Acești neoperativi au ocupat ierarhiile MAI și decid în ceea ce ține de munca polițiștilor. Mai nou, personalul neoperativ de la structurile de evidență, cazier, ia spor de judiciar, un spor specific doar celor care lucrează în dosare penale”, ne-a declarat Vitalie Josanu.

Modul în care sunt acordate aceste sporuri ar trebui verificat cu atenție, întrucât, în ultimii ani, au existat semnale clare că de aceste beneficii salariale se bucură și mulți care nu merită. Așadar, dacă premierul Cîțu vrea să oprească risipa de bani publici ar trebui să se îndrepte și spre aceste structuri de forță ale statului român. Dacă este vorba de Poliția Română, nu înseamnă că nu poate fi verificat modul în care sunt cheltuite fondurile publice, mai ales că există suficiente elemente care arată că, în unele cazuri, anumite aspecte îmbracă chiar haina penală.

Sursa foto: dreamstime.com

Daniel MURARU

Citește și:

Cloaca din Poliția Română. Premiat cu spor de excelență, în timp ce subalternii șpăguiau șoferii cu nesimțire

Șmecheriile cu sporul de excelență, devoalate în instanță. Serviciul Secret al Poliției, îngenuncheat de mai mulți ofițeri ieșiți din sistem

Șef de Poliție premiat cu spor de excelență, subordonați arestați pentru șpagă. „Aici este toată șefimea complice!”

 

3 comments

 1. jigodel 2 februarie, 2021 at 14:19 Răspunde

  Doar minciuni … asta e politist si sindicalist? Asta cum poate sa sustina minciunile astea si sa vrea sa se declare aparator al legii si al drepturilor stabilite in lege?
  Oricine din ministerul de interne stie dupa cazul de la Jandarmerie ca astfel de activitati se pot desfasura de orice angajat (ce sa faci daca legea nu e discriminatorie cum ar vrea p .. olitistul asta), dar doar in baza dispozitiilor sefilor ierarhici, ai unitatii, in conditii justificate, obiective (este procedura clar stabilita in ordinul 4 din 2015). Asa ca domnule sindicalist nu mai incerca sa arunci cu r … autate in stanga si in dreapta ci incearca sa fii tu mai bun in ceea ce faci, ca dreptul asta este unul care se acorda nediscriminatoriu tuturor angajaților aflati in situatii similare legale, indiferent ca este la financiar, resurse sau ordine publica. Ai auzir de Codul muncii, de Constitutie, ai fost pe la cursurile care trebuie?

 2. Ionica cel prost 2 februarie, 2021 at 16:48 Răspunde

  Razboiul doctorilor din ipj neamt continua……..josanu este suparat ca nu este comisar sef nu are fonctie dar are doctorat……….frumos balamuc a adunat aceasta institutie politizata pina la greata de toti trepadusii tuturor partidelor………

 3. Garcea 2 februarie, 2021 at 17:17 Răspunde

  Acest Vitea,sindicalistul “onest”,ori nu a aflat ca exista DNA ori ii este frica de faptul ca…” altii fura mai mult ca el” !Apropo,daca tot esti asa de corect,scoate teza de doctorat sa te laudam ca nu-i
  plagiata !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.