Cloaca din Poliția Română. Premiat cu spor de excelență, în timp ce subalternii șpăguiau șoferii cu nesimțire

6
5805

Poliția Română nu merge în direcția bună, iar asta se întâmplă de o perioadă foarte îndelungată, indiferent de puterea politică care a fost la guvernare. Este evident că principalii vinovați pentru situația în care a ajuns Poliția Română, o instituție în care corupția și clientelismul alcătuiesc ghidul în activitate, sunt Ministerul de Interne și conducerea IGPR-ului. Fără dorința pentru îndreptarea situației, Poliția Română va fi condusă, în continuare, după principii care nu au nicio legătură cu siguranță și încredere pentru cetățeni, ci mai degrabă cu interesele găștilor care o coordonează. Cum la vârf situația nu este una bună, lucrurile nu au cum să stea bine nici în teritoriu, unde, în cele mai multe inspectorate județene de poliție, dictează tot politicul. Roșu sau galben, în funcție de cum votează poporul.  

Gestionarea a ceea ce înseamnă spor pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale, ori „spor de excelență”, așa cum este cunoscut de polițiștii din toată țara, arată nivelul de jos la care s-a ajuns în Poliția Română. Acest spor ar trebui să fie acordat polițiștilor care s-au remarcat în muncă, iar acordarea lui să se facă la vedere, numele „premiaților” să nu fie ascunse. Nu se întâmplă așa, pentru că șefii din IGPR au venit cu un ordin care a clasificat drept „secret de serviciu” această informație. O aberație mai mare ca asta nu poate fi decât secretizarea salariilor polițiștilor, însă acest este un alt subiect.

Atacul.ro a arătat, de-a lungul timpului, cum și cine a intrat în posesia acestui spor de excelență, care este oferit după anumite criterii. Sporul se acordă pentru o perioadă de 6 luni și reprezintă între 20 și 50% din salariul de bază, de la câteva sute de lei, în cazul subofițerilor, la câteva mii, în cazul ofițerilor cu funcții de conducere. În primul rând, acordarea lui se face pe baza unei note de fundamentare. Este un document justificativ în care sunt menționate „faptele de arme” ale polițistului premiat. De multe ori, faptele de glorie reprezintă date din bilanț, în situația unor șefi, sau afirmații de genul „este un bun polițist, un bun familist”. Este evident că aceste motive nu ar trebui să ducă la premierea pentru excelență a polițiștilor, însă cum nimeni nu s-a sesizat până în prezent, „premiile” merg mai departe la fel, pe același făgaș croit în ultimii ani. Trebuie spus că există și polițiști care primesc acest spor de excelență pe merit, însă sunt și foarte mulți care îl încasează fără să se fi remarcat cu nimic.

Pentru a vedea cât de îmbâcsit este sistemul polițienesc din România, atacul.ro prezintă în exclusivitate nota de fundamentare care a stat la baza acordării unui spor de excelență în valoare de 50% pentru comisarul șef Radu Berejan, fostul șef al Poliției Municipiului Piatra Neamț.

Așa cum lesne se vede în document, Berejan nu s-a remarcat cu nicio lucrare excepțională, cu nicio misiune specială, cu absolut nimic în afară de activitățile curente pe care era obligat să le desfășoare ca șef de poliție și pentru care își lua leafa.

Propunerea de premiere a fost făcută la finele lunii iunie 2016, în condițiile în care la Biroul Rutier se șpăguia pe rupte (vezi AICI comunicatul DNA ). În intervalul aprilie – mai 2016, aparatura video/audio montată de procurorii DNA în autospeciala radar a Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Piatra-Neamț, a înregistrat 13 polițiști și 53 de conducători auto care au săvârșit infracțiuni de luare și dare de mită. Polițiștii cereau bani de la șoferi ca să-i ierte de amenzi, după ce-i prindeau că încalcă legislația rutieră.  

Situația dezastruoasă de la Biroul Rutier nu l-a împiedicat pe Berejan să primească sporul de excelență timp de 6 luni, adică un plus de peste 1.500 de lei/lună. Sporul a fost luat și în calcul la stabilirea pensiei, ofițerul ieșind din sistem în vara anului 2017, la câteva luni după ce subordonații săi de la Rutieră au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

Nota de fundamentare (document nesecret) care a stat la baza acordării sporului de excelență de 50% pentru Radu Berejan:

Nimeni, dar absolut nimeni din IGPR sau IJP Neamț nu a considerat că trebuie întreprinse demersuri pentru a-i retrage ofițerului sporul de excelență, ca urmare a scandalului de corupție izbucnit în instituția pe care o conducea. „Premiul” îi fusese acordat pentru activitatea din primul semestru al anului 2016, adică exact în perioada în care cei 13 polițiști de la Rutieră au fost filmați/înregistrați cum luau șpăgi de la participanții la trafic prinși săvârșind abateri pedepsite de Codul Rutier. Numai în România se poate întâmpla ca un șef de Poliție să fie premiat și nu sancționat pentru faptele subalternilor. Cei 13 agenți rutieri lucrau în cadrul Poliției Municipiului Piatra-Neamț, instituție condusă de Radu Berejan, nu la o altă poliție municipală sau la vreun SRL.  

Sursa foto: dreamstime.com

Daniel MURARU

 

 

 

6 comments

 1. FLORIN 8 septembrie, 2020 at 07:36 Răspunde

  Politia Romana trebuie desfiintata.
  DIICOT-ul trebuie desfiintat.
  SRI-ul trebuie desfiintat.
  PARCHETUL trebuie desfiintat.
  Dupa cum vedeti toate aceste institutii toxice pentru siguranta cetateanului, esuate,incompetente si praf de coruptie care formeaza caracatita statului mafioto-interlop sunt in topul celor mai bine platite, cu salarii colosale si pensii halucinante cum nu mai exista in nici o tara din lumea asta in contextul in care ROMANIA este cea mai corupta,furata si inapoiata tara probabil din lume.
  Cine sa reformeze acest stat mafiot,aceasta caracatita de prosti si corupti care au pus mana pe aceasta tara si, prin instrumentele legale pe care le au si le folosesc numai cu scopul de a fura,a face smenuri,trafic de influenta,etc?Pentru ca pot si nu are cine sa-i opreasca….
  Nu avem nici o alta institutie pentru a aplica o corectie severa acestui stat mafiot.Cu cine sa reformezi acest stat mafiot?Nu ai….pentru ca asa a fost gandit acest stat mafiot,ca o caracatita trans-institutionala.
  Clasa politica este subordonata acestui stat mafiot ,nu exista sa ajungi in politica daca esti integru,toti sunt corupti,santajabili si executa ordinele statului mafiot.Asta e si motivul pentru care nu se reformeaza acest stat mafioto interlop condus numai de prosti si incompetenti.
  Lumea trebuie sa iasa in strada pentru o noua revolutie pentru a desfiinta aceasta clica de securisti prosti si tradatori care au distrus aceasta tara si au furat-o pana la os.
  Alta cale nu exista.

 2. Stefan 8 septembrie, 2020 at 08:26 Răspunde

  Și nu e singurul caz din IPJ Neamț.Vezi Roznov.Sef de poliție la Roznov care ia salariu de excelență pe munca și spinarea subalternilor.E ăla care nu a pățit nimic după chiria încasată ilegal, după ,,bai Ionuț” a criminalului de la Roznov și după agresiunea sexuala de la Roznov.Bun polițist!Competent!Si chiar polițist la Roznov care ia salariu de excelență (pentru a-și crește pensia) după ce a avut dosar penal pentru furt de curent electric.Asta se întâmplă când ai șefi care se lasă pupați in dos.Unii muncesc și alții câștiga!

 3. Stefan 8 septembrie, 2020 at 09:19 Răspunde

  Solutia este desfiintarea acestor sporuri de “excelenta” sau neluarea lor in calcul la stabilirea pensiei speciale.Sigur, unii politisti trebuie recompensati pentru rezultate deosebite, dar asta se poate face printr-un premiu acordat o singura data si/sau prin avansare in grad.Nu vad niciun motiv pentru care sporuri de genul asta sa se acorde sefilor!Ei beneficiaza de alte sporuri, tocmai pentru ca “manageriaza” activitatea celorlalti!De acord cu afirmatia ca politia face , in poportie de peste 80%, orice altceva decat ar trebui sa faca.Nici vorba de preventie, de cautarea si sanctionarea adevaratilor infractori, nicio preocupare pentru siguranta cetateanului si stoparea traficului de persoane si droguri.Singure preocupari reale ale d-lor politisti sunt:pensia de serviciu, concediile exotice, casele de vacanta si pricopsirea copiilor si nevestelor…

 4. Mihăilescu razvan 8 septembrie, 2020 at 11:05 Răspunde

  Nu mai merita muncit aici în tara pt. M. A. I.,Angajati din primarii, judecători, procurori, consilii județene, dga un rahat, dna o invenție de tocat bani, anaf antifrauda=rahat antimuste, și mai sunt destui inventați care iau bani deanpulea de la buget

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.