Șmecheriile cu sporul de excelență, devoalate în instanță. Serviciul Secret al Poliției, îngenuncheat de mai mulți ofițeri ieșiți din sistem

4
8068

Poliția Română și alte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor se află într-o situație dificilă, după o proastă decizie ce a fost luată în perioada crizei care a lovit România în anul 2009.

La acea vreme, mai marii MAI-ului au hotărât „înghețarea” salariilor tuturor angajaților din structurile subordonate. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2010, cuantumul sporului de excelență s-a menținut și acordat doar personalului care beneficia de dreptul respectiv la data de 31 decembrie 2009. Adică, toți polițiștii care luau spor de excelență la finele anului 2009 au continuat să-l primească și după această dată, nu pentru că s-au remarcat în muncă, ci pentru că așa i-a prins criza, cu spor de excelență.

Așa se face că la nivelul IGPR-ului mai toți angajații au rămas cu salarii ce includeau diverse sporuri, inclusiv cel de excelență. Situații similare s-au înregistrat și în teritoriu, spre disperarea polițiștilor care nu avuseseră norocul să-i prindă criza cu spor de 50% din salariul de bază. A fost o discriminare evidentă despre care s-a discutat mult timp, mai ales că, o perioadă, acest spor de excelență nu s-a mai acordat. Așa au apărut frustrările. Situația a fost valabilă inclusiv pentru cei care au activat în cadrul Direcției Generale pentru Protecție Internă (DGIPI). Unii nu s-au obișnuit cu ideea că au fost neîndreptățiți, așa că, după ce au ieșit la pensie, au dat în judecată MAI-ul și DGIPI. Sunt zeci de foști ofițeri identificați de atacul.ro, care s-au adresat instanței și au câștigat. Trei dintre ei au fost ofițeri în cadrul SIPI Neamț. Aceștia, ca și ceilalți, au acționat în instanță Direcția Generală de Informații și Protecție Internă pentru că nu au primit sporul de excelență de 50%, așa cum alți colegi de-ai lor l-au primit fără a se afirme în niciun fel.  Au câștigat, iar sentințele fiind definitive.

„Începând cu data de 01.01.2010, cuantumul sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale s ‑ a menținut și acordat doar personalului care beneficia de dreptul respectiv la 31.12.2009 și care își desfășura activitatea în aceleași condiții care au stat la baza acordării sporului, cuantumul acestuia fiind introdus în suma compensatorie cu caracter tranzitoriu, în aplicarea Legii ‑ cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și O.U.G. nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcții a unor categorii de personal din sectorul bugetar și stabilirea salariilor acestora, precum și alte măsuri în domeniul bugetar. (…) Cu toate acestea, conform susținerilor pârâtei din întâmpinare, în anii 2010, 2011, 2012 și 2013, cuantumul aferent sporului pentru lucrări de excelență a fost acordat fără efectuarea unei analize cu privire la activitatea personalului beneficiar al acestui drept, în sensul de a se stabili dacă acesta își desfășoară activitatea în aceleași condiții cu cele care au stat la baza acordării sporului sau dacă execută lucrări sau misiuni speciale, prin includerea sa în suma compensatorie cu caracter tranzitoriu. Se observă faptul că începând cu anul 2010 autoritatea a inclus în salariul funcției de bază sumele compensatorii reprezentând sporul de excelență doar pentru funcționarii care s ‑ au bucurat de acest beneficiu în luna decembrie 2009, acesta fiind singurul element verificat de pârâtă, fără a se mai examina caracterul deosebit al activității prestate, neoferind nicio justificare obiectivă pentru aplicarea tratamentului diferențiat pentru restul personalului. (…)Dar, întrucât la data de 31.12.2009 au existat în cadrul instituției pârâte persoane încadrate pe funcții similare cu a reclamanților care beneficiau la acel moment de sporul pentru lucrări de excepție, spor inclus ulterior în salariul de baza al acestora, rezultă că, drepturile salariale ale reclamanților trebuie să fie calculate în același cuantum cu cel al personalului cu același grad profesional și aceeași tranșă de vechime în muncă care au avut inclus în salariul de baza și acest spor , acesta pentru asigurarea unui tratament juridic echitabil și nediscriminatoriu între categoriile de personal din sectorul bugetar care desfășoară muncă de valoare egală. Prin includerea sporului de excelență ca sumă compensatorie în salariul de bază potrivit dispozițiilor art. 6 alin. 1 din O.U.G. nr. 1/2010, acesta și ‑ a pierdut scopul și rațiunile acordării, astfel că, începând cu anul 2011, ceea ce s ‑ a acordat acestei din urmă categorii de cadre militare nu a fost spor de excelență, ci o sumă compensatorie care acoperea diferența dintre salariul ce s ‑ ar fi stabilit conform legii 330/2009 si salariul mai mare aflat în plată, pentru a nu se ajunge la situația diminuării salariului începând cu data de 01.01.2011.”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Magistrații au stabilit ca cei trei foști lucrători de la SIPI Neamț să primească drepturile salariale ce li se cuvin, cu dobânzi și sporuri incluse. Asta înseamnă că și pensiile le vor fi recalculate ținându-se cont și de sporul de 50% care va fi inclus în leafă prin decizie a instanței de judecată.

 

Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a Ministerului Afacerilor Interne şi respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu acest pârât, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru perioada 09.04.2015-03.06.2016 şi respinge aceste pretenţii, ca prescrise. Admite acţiunea. Obligă pârâta la acordarea drepturilor salariale ce li se cuvin reclamanților defalcate pe fiecare lună, prin calcularea soldei funcţiei de bază şi a sporurilor pentru perioada 04.06.2016 – 15.12.2016, potrivit art. 1 alin. 5 ind. 1 din O.U.G. nr. 83/2014, în forma aprobată cu modificări prin Legea nr. 71/2015, la nivelul maxim de salarizare pentru funcţia similară, respectiv acordarea sporului de 50% pentru lucrări de excepție, sume ce urmează a fi actualizate cu rata inflației, defalcate pe fiecare lună, de la data scadenței fiecăreia şi până la plata efectivă a sumelor datorate şi cu dobânda legală aferentă drepturilor bănești, de la data scadentei şi până la data plăţii efective”, se arată în decizia Tribunalului Neamț, din 20 mai 2020. Recursul a fost respins recent de Curtea de Apel Bacău, așa că foștii polițiști urmează să li se recalculeze pensiile și să-și primească drepturile salariale stabilite de către instanță.

Situația creată are la bază o serie de abuzuri ale conducerii ministerului de la finele anilor 2000, care a înțeles să-i trateze, salarial vorbind, cu unități de măsură diferite pe polițiști. Numai că, așa cum s-a văzut, polițiștii care s-au adresat instanței de judecată au câștigat, pentru că au fost nedreptățiți. Cum informația circulă rapid, cu siguranță că tot mai mulți polițiști vor acționa MAI-ul în judecată, cu șanse reale de câștig. Asta nu poate să însemne decât o presiune imensă pe bugetul MAI-ului. Bineînțeles, cei care au luat aceste măsuri discriminatorii nu vor fi deranjați de nimeni, urmând să se bucure în continuare de pensiile lor nesimțite.

Sporul pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale, căruia polițiștii îi spun „spor de excelență”, este o sursă nesecată de nemulțumiri în rândul oamenilor legii. Aceștia afirmă că sporul, care este oferit pentru o perioadă de 6 luni și poate ajunge până la 50% din salariul de bază, nu este acordat pe criterii oneste. Concret, polițiștii nemulțumiți spun că, în majoritatea cazurilor, premiul este oferit fără ca beneficiarul să se fi remarcat realizând vreo lucrare de excepție sau vreo misiune specială. Atacul.ro a dezvăluit că mulți polițiști, înainte de a se pensiona, au primit spor de excelență de 50% din salariul de bază, care a fost luat în calcul la pensie. Datele noastre arată că acest spor încasat de un ofițer înseamnă net, la pensie, chiar și 2.000 de lei. Cu alte cuvinte, încă o pensie bună a unui om care ar muncit 40 de ani, fără întrerupere.

Daniel MURARU

 

4 comments

 1. dora 2 octombrie, 2020 at 18:33 Răspunde

  Un proverb nescris care circula de zeci de ani printre ofiterii structurilor secrete spune ca : …” sa nu te astepti de ei la recunostinta ca nu le pasa …decat de ie cat sunt in serviciu … ca dupa aia……”

 2. FLORIN 3 octombrie, 2020 at 07:39 Răspunde

  Dupa cum arata tara asta acesti oameni nu merita nici pensii.Oamenii astea sunt si au fost platiti absolut DEGEABA fiind un paravan pentru toate hotiile din aceasta tara.
  Ca sa ai tupeul si nesimtirea sa ceri ”pensii speciale”pentru o viata profesionala in care s-au ascuns prin birouri,smenuri,trafic de influenta,slugarnicie si lasitate maxima este o mizerie absoluta.
  Unde erau specimenele astea cand orasul era condus de Mararu iar Soric era partenerul lui de camatarie in vazul tuturor?
  Unde erau caricaturile de la DIICOT?De ce acest serviciu inutil absolut compromis si corupt inca mai exista?
  Unde erau caricaturile de la DGA Neamt?
  Unde erau caricaturile de la SRI?
  Unde erau caricaturile de la gogomania aia de serviciu”protectie interna”?

  Toate aceste servicii GOGOMANE trebuie desfiintate.Sunt INUTILE si nu reprezinta interesele cetatenilor care le platesc salariile.

  Lumea trebuie sa iasa in strada pentru desfiintarea acestor pensii de serviciu/speciale si a acestor institutii praf de coruptie platite degeaba cu salarii IMENSE.Acest FURT al banilor publici trebuie STOPAT.
  NU este nici un motiv pentru a plati aceste aberante de privilegii unor institutii care au distrus aceasta tara.
  Marea majoritate a acestor specimene ar trebui sa fie in PUSCARIE nu sa-si incaseze ”pensiile speciale”.

 3. Codul Penal 4 octombrie, 2020 at 06:08 Răspunde

  Niste nemernici ,tupeiști și incompetenți cu pretenții de Dumnezei,care nu au făcut decât să apere hoții si nemernicii ,acum au pretenții la sporuri și pensii nesimțite CA EI,se angajează pe pile ,dorm pe ei ,ies la pensie că nerozii ,rușine să le fie!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.