Posturi de poliție fără wc-uri
Mai multe posturi de poliție rurală din județul Neamț nu dispun de wc-uri, în timp ce altele au grupuri sanitare în curte, care sunt, însă, insalubre. Această situație îi pune în dificultate pe polițiștii care lucrează la aceste posturi de poliție, în special noaptea, când primăriile și magazinele din apropiere sunt închise. Problema este cunoscută în mediul polițienesc, iar conducerea Poliției Neamț caută cea mai bună soluție pentru rezolvarea ei.
Sindicaliștii din cadrul Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” au tras un semnal de alarmă cu privire la aceasta situație jenantă, solicitând rezolvarea urgentă.
„Suntem sesizați de polițiștii de la posturile de poliție rurală cu privire la condițiile insalubre, infecte și chiar lipsa grupurilor sanitare la posturile de poliție. Este o situație jenantă și sub limita demnității umane, mai ales pentru colegele noastre, care sunt nevoite să caute grupuri sanitare în sediul primăriilor sau în unitățile private, ceea ce nu este întotdeauna posibil în timpul programul de noapte”, a afirmat Vitalie Josanu, vicepreședintele Sindicatului „Diamantul”.
Până la construirea și amenajarea unor grupuri sanitare adecvate, sindicaliștii cer montarea unor toalete ecologice. Vitalie Josanu i-a atras atenția și ministrului de Interne cu privire la situația penibilă în care se află polițiștii din mediul rural: „Pleacă-te, rogu-te, din înaltul funcției dumitale guvernamentale și dă ordin, dă ceva ca să aibă și polițiștii din cele 7 (ȘAPTE!) posturi de politie de la IPJ Neamț câte un closet, unde să se bucure de o minimă discreție la nevoie. Nu cerem WC, e prea mult pentru niște șefi care nu au înțeles importanța elementară a unui grup sanitar, vrem măcar un closet, o cabina ecologică … Credem că dumneata, care le știi pe toate, ai cunoștință și care sunt acele posturi. Dacă e nevoie, la cerere, ți le dezvăluim noi. Suntem nevoiți sa venim cu o solicitare către dumneavoastră, văzându-ne ignorați de conducerea IPJ Neamț, adânc preocupata de nevoile oamenilor”.
De fapt, numărul posturilor de poliție care nu au grupuri sanitare ar fi mult mai mare, fiind cel puțin nouă posturi fără WC-uri: Poieni, Negrești, Alexandru cel Bun, Gârcina, Tarcău (foto), Dămuc, Urecheni, Păstrăveni, Petricani.
Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție încearcă să găsească o soluție, însă există piedici serioase. În primul rând, foarte multe posturi de poliție din județ nu au cadastrul făcut. Așadar, există o problemă juridică cu aceste spații, situație cunoscută inclusiv de cei de la minister. Cum ridicarea oricărei construcții trebuie să aibă în spate o serie de documente, inclusiv cadastrul, Poliția Neamț nu are cum, legal vorbind, să demareze nicio astfel de lucrare. Posturile de poliție sunt administrate de IJP Neamț, ele fiind în proprietatea Ministerului Afacerilor de Interne. Cadastrarea acestor spații poate fi efectuată doar de cadastriștii Ministerului, puțini la număr. În țară, foarte puține clădiri ale MAI au cadastrul făcut, așa că specialiștii în măsurători ai ministerului sunt suprasolicitați.
De asemenea, multe localități din județ nu au canalizare, ceea ce înseamnă că trebuie identificate alte soluții, cea mai la îndemână fiind fosele. Însă nici fosele nu pot fi amplasate fără o documentație prealabilă, care trebuie să conțină și cadastrul, document pe care, așa cum spuneam, puține posturi de poliție din Neamț îl dețin.
O altă variantă analizată a fost amplasarea de toalete ecologice din material plastic. Pe lângă faptul că sunt destul de scumpe, iar golirea rezervoarelor implică costuri suplimentare, s-a dovedit că aceste toalete sunt foarte puțin folosite de polițiști, dar și de cetățeni în județele în care au fost montate.
Comisarul șef Paul Tablan, inspectorul șef al IJP Neamț, afirmă că angajații Serviciului Logistic au luat în calcul mai multe variante pentru a rezolva această problemă. Spre exemplu, acum analizează posibilitatea transformării fostelor camere de armament, acolo unde ele există, în grupuri sanitare. Numai că și aceste lucrări pot demara doar după ce va fi rezolvată problema cadastrului.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Daca tot se plang ca au viata de KKO,sa puna mana de la mana si,din spaga sa cumpere WC_uri !
Oricum in programul de guvernare se pare ca sunt prevazuti pampersi.Sunt mai ieftini !Doctorii de la IPJ Neamt impreuna cu sefii de sindicat,nu au dreptul sa primeasca daca nu sesizeaza ministrul.
Puneti mana pe lopata! Autogospodarire.