Liberalii umflă sistemul public cu pile, cunoștințe și relații. Cîțu, vești bune pentru bugetari: salarii înghețate și fără restructurări

3
941

Mult trâmbițata reorganizare a sistemului public, promisă în campania electorală de cei care conduc acum România, s-a dovedit a fi doar un fâs electoral.  Cei de la PNL și USR Plus au uitat rapid promisiunile pe care le-au făcut cu privire la eficientizarea instituțiilor publice, la repararea inechităților create mediului privat și pensionarilor și au început să guverneze în stil pesedist.

Premierul Cîțu a avut grijă să-i liniștească pe cei din sistemul public, dând asigurări că guvernul pe care îl conduce nu a luat în calcul restructurarea aparatului public în anul care vine. Cîțu i-a „pedepsit” pe bugetari, anunțându-i că salariile le vor fi înghețate în 2021. Atâta vreme cât un un șofer de primărie câștigă 5.000 de lei, iar un secretar,  9.000 de lei, anunțul lui Cîțu nu are cum să tulbure psihicul angajaților de la stat. Mai ales că voucherele de vacanță, indemnizațiile de hrană, sporurile se vor acorda și în 2021. Plafonarea salariilor la nivelul acestei luni nu are cum să-i sperie. Iar toate aceste se întâmplă în condițiile în care România se împrumută masiv de pe piețele internaționale,  cu dobânzi uriașe, spre disperarea celor care înțeleg cum funcționează economia și care au crezut că noul guvern va veni cu o nouă gândire și cu măsuri concrete de redresare economică. Nu este așa, iar Cîțu și guvernul lui vor continua să îndatoreze țara, finanțând sistemul public, un aspirator de pile, relații și șpăgi. Pandemia de Covid-19 a lovit puternic doar în mediul privat. Statul nu pare a simți nici măcar o replică a cutremurului produs de noul virus.

Este clar! Liberalii au același nărav ca și social democrații, care au umplut instituțiile publice cu băgători de seamă și tăietori de frunze la câini. În loc să înceapă curățenia și să restructureze sistemul public, liberalii își introduc în sistem pilele și relațiile lor. Așa că, pe lângă atârnătorii PSD-ului, liberalii i-au adus și pe ai lor, angajându-i pe posturi bine plătite. Unii primari au înființat noi funcții pentru a face loc și oamenilor de la PNL. Căci sunt cei care au pus umărul și buzunarul la bătaie în campania electorală. 

PNL-ul demonstrează că sistemul bugetar este capabil să „înghită” și mai mulți salariați care provin, fără niciun dubiu, din diferite cercuri de interese.

Un exemplu cât se poate de elocvent este cel al Primăriei București, condusă de independentul cu susținere liberală Nicușor Dan. Înainte de alegeri, Nicușor promitea că, dacă va fi ales, va scăpa primăria de mafia lui Firea. Din primărie au plecat doar trei oameni, în schimb, după instalarea în funcția de primar, a angajat 15 persoane, pe motiv că avea nevoie și legea-i permite.

PNL – USR Plus nu au „curățat” sistemul public de plusul de salariați angajați pe pile, relații, șpăgi, ci au dat startul campaniei de angajări făcute fix după același model pesedist pe care îl criticau. Membrilor de partid, apropiaților, cunoștințelor, prietenilor, rudelor celor ajunși în funcții publice li s-a făcut loc în marea familie bugetară. Încadrările pe posturi nu au nicio legătură cu profesionalismul, cu competența, ci doar cu apartenența politică. A se vedea numirile politice făcute la instituțiile deconcentrate.

„Am spus că imediat după instalarea noului guvern vom face curățenie! Că vom da afară pesediștii care au transformat serviciile deconcentrate în adevărate cazemate de partid!”,  spunea deputatul Florin Roman, anul trecut.

Florin Cîțu a fost și el lovit de amnezie. Anul trecut amenința: „Cei care sunt neprofesioniști, leneșii, cei promovați în funcții pe criterii politice, acolo sigur se va umbla. Asta nu înseamnă disponibilizări, înseamnă o reparare a situației, pentru că au fost populate foarte multe funcții cu politruci”.

Și Orban a uitat toate cele promise în sensul eficientizării instituțiilor prin digitalizare. Între timp, au apărut salariați în instituții care nici hârtii nu mai au de plimbat. Pentru că sunt foarte mulți, iar hârtii mai puține. Responsabilitățile au căzut în sarcina unui grup restrâns de angajați, singurii care muncesc.

Noile măsuri anunțate de premierul Cîțu, care ocolesc, și de această dată, bugetarii, încurajează și mai mult migrația angajaților către sistemul public. 

Statul a rămas raiul salariaților: retribuții foarte mari, muncă puțină sau deloc. Sunt angajați pentru care serviciul e doar locul  în care își beau cafeaua și de unde, lunar, li se virează pe carduri sume de ordinul miilor de lei. Sunt instituții în care un salariat încasează banii, iar altul emite chitanța. În cele mai multe, statul degeaba este activitatea de bază. Cât de eficienți sunt se vede cu ochiul liber. 

Angajările vor continua, indiferent de situație, în timp ce salariații din mediul privat nu sunt siguri că ziua de mâine le va mai oferi o pâine pe masă. Sau privilegiul de a munci, chiar și pentru bani foarte puțini.

Liberalii au uitat prea repede cine i-a ajutat să ajungă la guvernare. Nu bugetarii i-au votat, ci cei care au sperat că vor face dreptate, vor elimina inechitățile dintre stat și privat, vor elimina pensiile speciale, vor goli sistemul public de frecătorii de mentă pe bani mulți. Nimic din toate acestea nu au făcut și nici nu au de gând să facă, iar cei din USR Plus se complac și tac, dezamăgindu-și și ei electoratul. 

(Sursa foto: dreamstime.com)

Daniel MURARU

3 comments

 1. Jigodii 30 decembrie, 2020 at 21:36 Răspunde

  Foarte bine punctat și mulțumesc că v-ați îndreptat atenția asupra noastră. Pe noi nu ne mai menajează nimeni. Am ajuns bătaia de joc a statului. Plătim taxe și impozite ca să ținem toate nimicurile și putorile care nu au făcut nimic toată viața lor și s-au încadrat perfect la stat.
  Greață totală

 2. FLORIN 31 decembrie, 2020 at 07:11 Răspunde

  PNL/USR cea mai mare TEAPA din istoria electorala recenta.

  MINCINOSUL Catu,viitorul Ponta 2 ne-a anuntat ca marea ”reforma ”este ”plafonarea”veniturilor COLOSALE a parazitilor de la stat,dar stati,nu pentru toata lumea,fiind excluse institutiile securisto mafiote,care beneficiau de salarii aberante si pensii”speciale”halucinante la 40 de ani,ei vor primi si mai multi bani,hahahahahaa.

  Asta e ”reforma”latrailori corupti si mincinosi din PNL/USR ,RAMANE LA FEL,prostilor care ne-ati votat.

  Neaparat sa va duceti sa votati din nou peste 4 ani,ca,votul conteaza,hahahahahaaaa

  Daca cineva isi facea iluzii ca aceste partide populate numai cu oameni corupti si santajabili de statul securisto mafiot pot face vreo reforma in aceasta tara,poftim,are dovada inutilitatii votului in aceasta tara.

  Scopul acestor alegeri a fost FURTUL banilor de la UE care vor veni.Nu a fost despre nici o REFORMA.
  Aceste partide sunt controlate 100% de securistii prosti care au distrus aceasta tara si care nu vor renunta in veci la salariile colosale si pensiile speciale halucinante la 40 de ani.Programul de guvernare a PNL/USR urmeaza agenda statul mafiot fanariot.

 3. Stefan 2 ianuarie, 2021 at 09:08 Răspunde

  Domnule Muraru, poate nu credeti, dar multi bugetari au votat cu # PNL (PDL) si USR.In Romania, noua clasa de mijloc este formata , in mare parte, din aristrocratia bugetara (militie, securitate, justitie, administratie, sistem medical, companii de stat, etc.) si din privilegiatii sistemului privat (IT, banci, energie, etc).Micii intreprinzatori nu exista pentru guvernanti decat in declaratii sau cand li se arunca cate un “os” de la marele festin bugetar!Aceasta masa bugetara stie foarte bine ca nu se va atinge nimeni de privilegiile ei fiindca, pe de o parte , pune presiune pe politicieni prin dosare si/sau proteste iar, pe de alta parte, este impanata de pilele politicienilor si de “organe”..

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.