Procesul inculpatului Arsene, blocat de o nouă cerere de recuzare. A doua din acest an

4
900

 

Procesul în care inculpatul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru corupție a fost amânat din nou la termenul de ieri, 17 decembrie. De această dată, amânarea a survenit ca urmare a formulării unei cereri de recuzare, iar următorul termen a fost fixat pentru data de 28 ianuarie 2021. Până atunci, o altă instanță se va pronunța cu privire la noua cerere de recuzare, deocamdată nefiind stabilit niciun termen în acest sens. La termenul din 30 iulie, avocații lui Arsene au cerut recuzarea judecătoarei Daniela Donighevici Rusu, dar cererea a fost respinsă.

Pe 17 decembrie a fost ultimul termen, din acest an, al procesului inculpatului Arsene, un an în care instanța a acordat amânări peste amânări. Câteva au fost cauzate și de situația de urgență generată de pandemia de Covid-19, însă cele mai multe au fost opera inculpatului sau apărătorilor acestuia. Informațiile de pe portalul instanței de judecată, așa puține cum sunt, arată că, în câteva rânduri, procesul a fost amânat din cauză că inculpatul sau apărătorii săi au lipsit.

Termen: 17.12.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Având în vedere cererea de recuzare formulată, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 28.01.2021”

 Termen: 26.11.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Faţă de cererea apărătorului ales al inculpatului de amânare a cauzei, acordă termen la data de 17.12.2020, ora 9:00”

Termen: 29.10.2020

Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Pentru reluarea procedurii de citare cu martorul audiat în cursul urmăririi penale, amână cauza şi acordă termen la data de 26.11.2020

Termen: 24.09.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Având în vedere lipsa apărătorilor aleşi ai inculpatului, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 29.10.2020, ora 9:00”

Termen: 27.08.2020

Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: În vederea audierii martorilor din lucrări, amână cauza pentru data de 24.09.2020”

Termen: 30.07.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Având în vedere cererea de recuzarea doamnei judecător Rusu Donighevici Daniela, amână cauza pentru data de 27.08.2020”

Termen: 25.06.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Având în vedere cererea de amânare a cauzei, acordă termen la data de 30.07.2020, ora 9:00”

Termen: 20.05.2020

„Tip solutie: Repus pe rol
pe rol. Fixează termen de judecată pentru data de 25.06.2020, ora 09:00 

Termen: 30.04.2020

„Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Suspendat de drept”

Termen 26.03.2020:

„Solutia pe scurt: Având în vedere starea de urgenţă decretată de Pre?edintele României, constată suspendarea de drept a cauzei. Termen 30.04.2020”

Termen 27.02.2020:

„Solutia pe scurt: în vederea audierii martorilor, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 26.03.2020”

Termen 20.01.2020:

„Solutia pe scurt: Având în vedere lipsa inculpatului şi a apărătorilor de la termenul de judecată, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 27.02.2020”Ajuns la al 19-lea termen de judecată la Tribunalul Bacău, la care se adaugă alte 8 termene, câte au fost la Tribunalul Neamț înainte de strămutarea dosarului, procesul de corupție al lui Arsene se judecă cu ușile închise.

Tribunalul Neamț a ținut ușile deschise în acest proces

Dosarul în care Ionel Arsene este acuzat de DNA de fapte de corupție s-a judecat inițial la Tribunalul Neamț, primul termen al procesului fiind fixat pentru 28 august 2018. Apărătorii lui Arsene au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău, în 21 martie 2019, a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Acesta și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, lucrurile s-au schimbat radical. În primul rând, procesul a fost strămutat, decizia fiind luată la Curtea de Apel Bacău. Ulterior, magistrații Tribunalului Bacău au fost rapid de acord și ca procesul să se judece cu ușile închise, astfel că jurnaliștii nu au mai putut participa la ședințele de judecată. Instanța băcăuană a admis cererea apărătorilor lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a Justiției ar fi împiedicată. Așa se face că, de la termenul din aprilie 2019, primul de la strămutarea dosarului la Bacău, ședințele de judecată se desfășoară în „secret”. Pot participa la proces doar inculpatul, avocații, procurorul DNA și martorii din dosar.

Arsene a fost denunțat la DNA de Pinalti

Ionel Arsene este judecat pentru trei fapte de trafic de influență, într-un singur dosar care se află pe rolul Tribunalului Bacău. Într-una dintre cauze, denunțător a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț. Pinalti a făcut denunț împotriva lui Arsene la DNA, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de influență. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie –  septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a sumei anterior menționată, demersuri rămase, însă, fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai.

Doru Avram a fost directorul Rotercom Prestige SRL, firma familiei lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. De asemenea, Arsene nu are voie să se apropie de Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai. Primii doi sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar ultimul acționar al aceleiași firme. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de Transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte. Senatorul nemțean Eugen Nazare Țapu, coleg de partid cu Mihai Lupu, era, în anul 2012, membru în Consiliul de Administrație al societății Construcții Hidrotehnice SA Iași, o firmă implicată în ultimul timp în foarte multe scandaluri de corupție.

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpatul Arsene a cerut recuzarea judecătorului. Ce a decis instanța

Procesul de corupție al inculpatului Arsene, mai mult amânat decât judecat. S-a respectat trendul și la ultimul termen de judecată

 

4 comments

  1. Danuț 18 decembrie, 2020 at 19:36 Răspunde

    Probabil amână cu speranța că va termina Flory dreptul la Petre Andrei, în Dărmănești, unde s-au făcut ‘telectuale toate fufele psd, și o să-l judece ea.

  2. Despre fraieri, despre baieti smecheri 19 decembrie, 2020 at 11:21 Răspunde

    Ce nu poate cumpara Arsene Ionel, cu parale furate de la noi, fraierii care alergam repejor sa ne platim taxele si impozitele, baiat descurcaret dupa cum se stie? Uite ca mai sunt si exceptii. Ne putand sa o strivesca cu bocancii pe dna judecator Daniela Donighevici Rusu, a sperat sa gaseasca o cale de o inlatura din completul de judecata. Nu i-a reusit schema, pentru ca, poate nu a batut la usa care trebuie. Proaspata colega de partid, primarita Cretu Vasilica, ar putea sa-l invete oricand, niscaiva scheme in acest sens. Daca nu cumva, sta la cotitura si asteapta sa-l striveasca chiar ea pe Arsene Ionel. Sa vedem daca mai apuca, la ce cartoteca are chiar ea. Bag de seama ca, au de furca si unul si altul, cu prenumele Daniela. Vin vremuri grele si intunecate pentru multi.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.