Foștii și actualii salariați ai Ga-Pro-Co Chemicals, obligați să restituie salariile

0
1053

Foștii și actualii salariați ai Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvinești se află într-o situație fără precedent. Ei trebuie să restituie salariile pe care le-au încasat de la lichidatorul judiciar în urma solicitării pe care Sierra Quadrant SPRL a înaintat-o instanței.

Practic, după ce a făcut plățile în conturile actualilor și foștilor angajați, lichidatorul, în baza unei sentințe judecătorești, i-a notificat pe toți, înștiințându-i că trebuie să returneze banii. Este vorba de peste 4 milioane de lei.

Ovidiu  Neacșu, reprezentantul lichidatorului Sierra Quadrant SPRL, a declarat că instanța i-a anulat raportul asupra fondurilor obținute din lichidarea firmei Ga-Pro-Co Chemicals, în baza căruia a făcut plățile, și că este nevoit să recupereze banii plătiți drept salarii restante de la angajați și foști angajați.

În cererea de anulare a plăților efectuate către salariații Ga-Pro-Co Chemicals SA, depusă la Tribunalul Neamț,  Sierra Quadrant SPRL precizează că pentru a recupera banii are nevoie de titlu executoriu.

Instanța mi-a anulat raportul asupra fondurilor prin care am plătit salariații. Instanța nu a fost de acord cu noi și trebuie să le luăm banii înapoi. Instanța nici nu ne-a spus cum ar trebui să împărțim banii. Și acum trebuie să adunăm banii de pe unde i-am dat. Am dat salariații în judecată și o să-i executăm silit. Este vorba despre salariații care au rămas în companie și cei care au lucrat acolo, de foștii angajați. Suma pe care trebuie s-o înapoieze e mare, e foarte mare. Raportul asupra fondurilor a prevăzut două plăți: una către salariați și una către administratorul judiciar. Banii trebuie aduși înapoi, pentru că prin hotărârea judecătorească s-a decis anularea raportului asupra fondurilor, dar nici nu ne-a spus să procedăm în vreun fel. Dacă instanța nu a spus nimic? Oamenii au fost notificați cu toții. Este o chestiune naturală în cadrul unei proceduri de faliment”, a spus Ovidiu Neacșu.

Salariații trebuiau plătiți integral sau în același procent

În fapt, Tribunalul Neamț a constatat nulitatea absolută a Raportului nr.1 asupra fondurilor obținute din lichidarea societății Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvinești, întocmit de Sierra Quadrant SPRL, din mai multe considerente.

Lichidatorul menționa în raport, cu privire la încasările făcute în urmă vânzării activelor către North Chemicals Complex SRL, că singurele plăți efectuate au fost cele privind creanțele salariale și cheltuielile de procedură. Practic, lichidatorul a încasat o primă rată de 8.145.000 de lei pe care a împărțit-o astfel: onorariu de 2,5 milioane de lei,  cheltuieli administrative de 10.179 de lei, contribuția la fondul de lichidare de 162.900 de lei, expertul contabil – 15.000 de lei și cheltuieli salariale pentru conservarea și administrarea patrimoniului societății în valoare de 4.077.031 de lei. Totodată, în raport este menționată și constituirea unui provizion de 1,3 milioane de lei.

Potrivit sentinței, lichidatorul a plătit integral sumele restante datorate actualilor salariați, în timp ce foștilor angajați le-a plătit doar o parte din sumă (30%). Instanța a învederat faptul că lichidatorul judiciar trebuia să achite integral sumele datorate tuturor oamenilor, fie că este vorba despre foști sau actuali angajați, dacă suma totală deținută de lichidator ar fi permis. În caz contrar: „suma încasată de fiecare salariat să fie proporțională cu procentul pe care creanța lor îl deținea în categoria respectivei creanțe salariale. Cum, însă, nu s-a respectat dispoziția legală, iar plata salariaților, pentru perioada de reorganizare, s-a făcut diferențiat (în funcție de calitatea de salariat la data plății) instanța constată că se impune modificarea corespunzătoare a raportului asupra fondurilor”, arată sentința.

Onorariu încasat în avans

Mai mult, potrivit documentului, lichidatorul și-ar fi încasat onorariul integral, deși trebuia să încaseze doar o parte din acesta.

Aşa cum rezultă din raportul asupra fondurilor, s-a prevăzut pentru lichidatorul judiciar un onorariu de încasat în sumă de 2.500.000 lei. În raportul de activitate depus la dosar pentru termenul din 15.09.2020, s-a detaliat modalitatea de calcul a onorariului şi s-a menţionat că, pentru perioada de reorganizare, onorariul este în sumă de 497.270,06 lei iar pentru perioada procedurii falimentului, onorariul este în sumă de 2.002.729,94 lei. Însă, în condiţiile în care, prin sentinţa civilă nr. 183/F din 28.03.2018, pentru lichidatorul judiciar s-a stabilit un onorariu provizoriu de 8% din operaţiunile de lichidare şi în condiţiile în care, de la cumpărătorul activului, s-a încasat suma de 8.145.000 lei, procentul stabilit cu titlu de onorariu se impunea a fi raportat la această sumă şi nu la suma evidenţiată în contractul de vânzare-cumpărare (17.829.000 euro). Cum operaţiunea de lichidare implică şi încasarea preţului bunurilor vândute, încasarea onorariului de către lichidator se face etapizat, în funcţie de încasarea preţului. În consecinţă, pentru perioada de derulare a procedurii falimentului, onorariul cuvenit lichidatorului, în funcţie de suma încasată din vânzare, este de 651.600 lei şi nu de 2.002.729,94 lei”.

În final, instanța a constatat că raportul asupra fondurilor nu poate produce efecte juridice.

„O să pierdem autorizația de mediu”

Ovidiu Neașcu a precizat că decizia instanței duce la o stagnare a procedurii.

Nu au fost plătite toate restanțele salariale, tocmai aceasta este ideea, că am mai lăsat niște bani în cont pentru a plăti alte chestii legate de substanțele toxice, exergia electrică și tot ce a fost consumat de-a lungul timpului și care trebuiau să fie făcute. Trebuia să facem mai multe rapoarte pentru Mediu, erau foarte multe lucruri de făcut, iar banii ăia i-am ținut în cont (n.r. provizionul de 1,3 milioane lei). Poate n-ar fi trebuit să facem asta, dar aceste lucruri se fac într-o anumită procedură. Cei îndreptățiți să fac o contestație erau tocmai creditorii garantați, respectiv  ANAF și Interagro SA, creditori care nu au făcut nicio contestație văzând ce plăți facem și cum am provizionat sumele, cele care urmau a fi plătite. Suntem, practic, în imposibilitatea de a face lucrurile pe care trebuia să le facem și stăm. O să pierdem autorizația de mediu, o să pierdem mai multe, pentru că nu putem să facem nimic. Suntem legați de mâini și de picioare. Trebuie să vedem ce am putea facem cu raportul asupra fondurilor. Noi am făcut apel împotriva hotârării și vom vedea ce se va decide”, a mai spus reprezentantul Sierra Quadrant SPRL.

Vânzarea bunurilor Ga-Pro-Co Chemicals ar putea fi anulată

Cumpărătorul activelor fostului combinat de îngrășăminte chimice de la Săvinești, North Chemical Complex București, nu a plătit rata scadentă în luna noiembrie. În acest context, vânzarea, care s-a cifrat la aproape 18 milioane de euro, ar putea fi anulată.

North Chemicals Complex SRL nu a achita suma pe care trebuia să o achite luna trecută. Urmează să supunem Adunării Creditorilor cererea lor de amânare, pentru că ai solicitat o amânare. Ei pot avea la dispoziție o amânare de 30 de zile, cu condiția achitării unor dobânzi, a unor penalități de 0,15% pe zi. Însă, dacă nu vor face plățile, o să vedem! Dacă nu va plăti, anulăm contractul și o luăm de la capăt și ne batem toți pe nimic. Aceasta este expresia corectă! Nu știu dacă această societate va mai porni vreodată pentru că toată așteptarea asta duce la anularea autorizației de mediu, la lucruri care nu sunt bune și atunci ce o să se aleagă de ea? Nimic!”, a conchis Ovidiu Neacșu.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.