DNA strânge lațul la Spitalul Județean! Anchete pe ultima sută de metri în afacerile „Pediatria” și „Blocul Operator”

3
1570

Două dosare grele ce vizează modul în care au fost implementare două proiecte, în valoare de aproape 10 milioane de euro, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, se află în ultima fază a anchetei. Sursele noastre indică faptul că urmărirea penală a fost începută de ceva vreme și ar urma punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților. Printre persoanele vizate s-ar afla atât persoane din unitatea medicală, cât și din Consiliul Județean Neamț. Cunoscute personaje din instituția condusă de Ionel Arsene au făcut, în ultima perioadă, naveta la sediul DNA din Bacău. Consiliul Județean Neamț este instituția care a finanțat, în ultimii ani, mai multe proiecte de reabilitarea unor secții, achiziție de aparatură medicală etc.

Două dintre dosarele aflate în lucru la DNA Bacău sunt în legătură cu două proiecte care au făcut mare vâlvă la momentul respectiv: reabilitarea și modernizarea Secției Pediatrie și construirea Blocului Operator.

Achiziții de mobilier la prețuri astronomice. Blocul Operator, bătaie de joc la adresa asiguraților

Reabilitarea și modernizarea Secției de Pediatrie a Spitalului Județean a înghițit peste 14 milioane de lei, bani publici. Achizițiile au fost realizate la această secție în baza unui contract încheiat de fosta conducere a spitalului, adică de Ioan Lazăr, fost manager al spitalului între anii 2012 și 2016. Spitalul a cumpărat mobilier la prețuri astronomice: pătuțuri la 4.000 de lei/bucata sau birouri la 5.000 de lei/bucata. În plus, mare parte din mobilier, nepotrivit pentru Secția Pediatrie, a fost cedat altor secții din spital.

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect – Blocul Operator – trebuie spus că bătaia de joc a fost și mai mare.

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț ar fi trebuit să aibă Blocul Operator (foto) funcțional încă din primăvara anului 2016. Însă, după ce au fost cheltuite milioane de euro, proiectul nu a fost finalizat nici până în acest moment. 

În anul 2013, cu bani de la Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, demara unul dintre cele mai mari proiecte la Spitalul Județean Neamț, respectiv construirea unui Bloc Operator, dotat cu toate cele necesare desfășurării activității medicale: cinci săli de operații aseptice, complet echipate, cu toate spațiile medicale tehnice necesare funcționării la standarde europene. Blocul Operator (foto) urma să fie construit la etajul al II-lea al clădirii Nefromed, situată în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, legătura dintre Secția Chirurgie Generală, din spital, și Blocul Operator făcându-se prin intermediul unei pasarele. În primăvara anului 2016, contractul a fost finalizat pe hârtie, însă lucrările, nu. Astfel, pe 30 aprilie, proiectul „Amenajare bloc operator etaj 2, Centru Medical – S.C. Nefromed Dialysis Centers şi construire pasarelă de legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“ era realizat doar în proporție de 65%, deși fonduri pentru realizarea lui fuseseră alocate.

Pentru toată lucrarea a fost alocată suma de 25.118.600 lei, fonduri de la Ministerul Sănătății și de la bugetul județului, şi au fost decontate lucrări în valoare de 17.571.145 lei, restul de 7.547.455 lei nefiind cheltuiţi. Executantul lucrării a fost Medicare Technics SA București, lider în asocierea cu Karl Storz Endoscopia România  SRL, Edas Exim SRL, Aqua Parc SRL, Dacorum Grup SRL și Bodo Invest SRL. Așa cum era și firesc, în momentul opririi contractului, la spital a fost numită o comisie pentru a recepţiona lucrările efectuate până la data încetării contractului şi pentru a inventaria, din punct de vedere tehnic şi valoric, lucrările mai rămăseseră de executat pentru punerea în funcţiune a obiectivului. 

Nereguli mari descoperite de Curtea de Conturi

În vara anului 2017, o echipă a Camerei de Conturi Neamț a descins la Spitalul Județean Neamț unde, printre altele, a verificat și modul în care s-au chletuit banii pentru Blocul Operator. Astfel, s-a constatat că ultima plată făcută a fost în ianuarie 2016. Contractul expira în aprilie 2016, iar beneficiarul lucrării, adică spitalul, nu a mai fost de acord cu prelungirea perioadei de execuție. Controlul auditorilor externi a scos la iveală un aspect deosebit de grav, și anume că membrii comisiei de inventariere și-au îndeplinit atribuțiile în mod defectuos. În primul rând, inventarierea s-a făcut doar scriptic, nu și faptic. Comisia nu a inventariat pe teren lucrările executate și cele rămase de executat. Nu au fost inventariate nici materialele de construcții și echipamentele livrate și plătite, fără să fie puse în operă, susținute de comisie că se află în custodia spitalului. În plus, custodia invocată nu a fost probată cu documente justificative, respectiv de un proces verbal de recepție sau proces verbal de custodie pentru preluare în gestiunea spitalului. Grav este că membrii comisiei au constatat că prețul echipamentelor nemontate includea și manopera, însă nu au stabilit care este valoarea acesteia și nici nu au cerut constructorului returnarea banilor.  

Aparat de anestezie dispărut. Țeapă de peste 500.000 de lei la plata utilităților 

În momentul controlului Curții de Conturi nu mai exista finanțare, iar investiția stagna. Astfel, echipamentele cumpărate și nemontate se degradau, multe fiind ieșite din garanție. În plus, reprezentanții spitalului nici nu au probat dacă echipamentele funcționează sau nu. Au fost identificate echipamente defecte, deși erau noi. Este cazul mesei de operații pentru secția de chirurgie. Garanția de bună execuție, în cuantum de 5% din valoarea execuției, nu mai era constituită în vara anului 2017, deși lucrarea era în curs de execuție. În plus, polița de asigurare expirase încă din aprilie 2016.

Către firma Edas Exim SRL s-au făcut plătiți nejustificate de 226.967 lei pentru niște lucrări, iar reprezentanții spitalului au „ajutat” ca această plată să fie făcută. Spitalul a plătit pentru achiziția a 6 aparate complexe de anestezie cu sistem de monitorizare, însă în gestiunea unității medicale au intrat pe bază de proces verbal de predare primire doar 5 aparate. Un aparat complex de anestezie cu sistem de monitorizare, la prețul de 177.192 lei, cu TVA inclus, nu a fost identificat în spital, semn că cineva a dispus ca el să fie plătit, deși nu fusese recepționat. În contractul încheiat de beneficiar cu constructorul se stipula clar: „Costurile pentru consumul de utilități, precum și cel al contoarelor sau al altor aparate de măsurat se suportă de către executant”. În urma verificărilor s-a constatat că executantul nu a montat contoare sau alte aparate de măsurat consumul de utilități.

În consecință,  firmele au consumat utilități direct de la beneficiarul lucrării, adică de la spital. Bineînțeles, reprezentanții spitalului nu s-au deranjat să impună constructorului să monteze aparatele de măsurat și nici să recuperereze sumele consumate de către constructor cu utilitățile. Valoarea prejudiciului a fost evaluată la 567.000 lei.

Dacă-i bal, bal să fie, dar pe bani publici   

Că acest proiect nefinalizat a fost pentru constructori, dar și pentru unii din spital o mană cerească, financiar vorbind, o demonstrează o altă țeapă de peste 100.000 de lei din banul public. Astfel, din confruntarea situațiilor de plată cu lucrările puse în operă pe teren la obiectivul Bloc septic, s-a constatat că unele cantități de materiale de construcții, plătite încă din anii 2013-2014, nu se regăsesc la acest obiectiv de investiție și nici pe teren depozitate. Astfel, Spitalul a plătit ilegal 101.698,22 lei. De asemenea, materialele de construcții procurate pe bază de factură în decembrie 2014, pentru obiectivul Bloc operator aseptic, în valoare de 111.900,37 lei, nu au fost puse în operă și nici nu au fost găsite depozitate. Spitalul a mai fost prejudiciat cu 1,2 milioane de lei în urma achiziției de echipamente medicale, contractul fiind supraestimat. Echipamentele medicale, pentru blocul operator, au fost livrate spitalului de subcontractanți, prin contractant, la un preț de două ori mai mare decât prețul pieței la data ofertării.

„Grija” reprezentanților spitalului față de banul public a fost demonstrată cu vârf și îndesat în procesul pe care unitatea medical l-a pierdut cu asocierea de firme care trebuia să construiască Blocul Operator. În iulie 2017, Spitalul Județean a dat în judecată Medicare Tehnics SA, Karl Storz Endoscopia Romania SRL, Edas Exim SRL, Aqua Parc SRL, Dacorum SRL și Bodo Invest SRL, dosarul având ca obiect „litigiu privind achiziţiile publice”. Unitatea medicală a pierdut procesul, instanța acceptând excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului Spitalului Județean Neamț, invocată de pârâți. Consiliul Județean Neamț și Ministerul Sănătății, finanțatorii proiectului, ar fi trebuit să cheme firmele în judecată și nu spitalul. Recursul a fost făcut tot de Spitalul Județean, iar Curtea de Apel l-a respins ca nefondat. Spitalul a pierdut procesul, plus câteva mii de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Daniel MURARU

Citește și:

Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

NERUȘINARE! Aparatură de sute de mii de lei depozitată lângă pubelele de gunoi din curtea spitalului

Începe procesul fostului director al Spitalului Județean Neamț. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei în afacerea „Tomograful”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Despre fraieri, despre baieti smecheri 24 noiembrie, 2020 at 15:30 Răspunde

  S-ar zice ca vara anului 2017, a fost peste poate de fierbinte, pentru buzunarele hotilor, membrii ai grupurilor infractionale de pe plaiurile noastre mioritice. Unii la centru, altii prin imprejurimile orasului nostru, jecmanit de hoarde bine scolite in ale furatului bani publici. Acei bani rezultati din taxele si impozitele platite de fraieri. O fi strans DNA-ul probe si informatii, dar depinde cine din DNA Bacau si cum vor fi valorificate acele probe. Daca acele descoperiri au ajuns taman la acei coceni de porumb (asa cum sant considerati unii de acolo, de catre personaje ca Vasilica Cretu), nu exista nici o speranta de rezolvare a situatiei, deocamdata. Este doar putin scandal, menit sa ne prosteasca cu totul, inainte de alegeri. In rest, in urma ramane doar niste zeama de varza, de pe un an pe altul.

 2. FLORIN 24 noiembrie, 2020 at 17:44 Răspunde

  DNA Bacau este simbolul incompetentei crase si a risipei banului public cu salariile COLOSALE nejustificate in nici un fel prin prisma rezultatelor pe care le au adica ZERO BARAT.
  La fel si DNA Iasi.
  Este o institutie GOGOMANA care face numai anchete la comanda politica populata numai cu incompetenti,corupti si analfabeti institutional care nu se ridica nici la 0.1 % din asteptarile pe cetatenii le au vizavi de lupta anti-coruptie si pentru care sunt platiti REGESTE.
  Salariile colosale si privilegiile acestor asa zisi”procurori” sunt un furt iar acest furt trebuie STOPAT.
  Aceste institutii fake gen DNA/SRI/DIICOT/IPJ care nu-si fac treaba trebuie desfiintate si reorganizate de la ZERO.
  Nu mai putem sa platim aceste institutii care se fac ca muncesc iar tara asta se afunda in coruptie si subdezvoltare.

 3. Codrutza 25 noiembrie, 2020 at 08:22 Răspunde

  DNA Bacau=”procurorul”Carmo(i)l care posibil sa se fi pensionat dupa ce toata activitatea sa ca procuror=numai NUP-uri sau c(l)asari !?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.