Jocuri politice pentru șefia Spitalului Județean. Arsene umilește opoziția cu ajutorul Guvernului Orban

2
824

Jocurile politice mârșave continuă în Consiliul Județean Neamț, fără nicio umbră de bun simț față de familiile victimelor care au decedat în seara de 14 noiembrie, în incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, față de cetățenii județului. Sprijinit de Daniela Soroceanu, secretarul județului, Arsene continuă să facă ceea ce dorește, încercând să mențină nefuncțional actualul legislativ județean. Altfel, nu se explică chichițele găsite vinery, 20 noiembrie, de Daniela Soroceanu pentru ca ședința extraordinară de CJ, convocată de 12 aleși, să nu aibă loc. La ora la care a fost programată ședința, Ionel Arsene se afla într-o vizită la Spitalul Județean Neamț. Ședința, în cadrul căreia urma validarea a doi consilieri județeni (Acatrinei și Vornicu), nu s-a mai ținut, secretarul județului afirmând că cei doi nu au cum să depună jurământul pe motiv că încheierea de ședință pronunțată în dosarul privind validarea de către instanță a mandatelor nu era învestită cu formulă definitivă. Există voci care afirmă că, de fapt, nu acesta a fost motivul real al amânării ședinței, ci interesul lui Arsene de a amâna cât mai mult funcționarea noului legislativ în care nu mai deține majoritatea.

Frână la alegerea vicepreședinților consiliilor județene

O spun liderii alianței de dreapta (PNL, USR, Pro România) constituită la nivelul județului Neamț. Ce nu spun liderii acestei alianțe este că situația creată, respectiv întârzierea validării mandatelor de consilier județean și alegerea vicepreședinților, este opera Guvernului Orban care, cu puțin timp înaintea alegerilor locale, a modificat Codul Administrativ.

Odată ce va fi întârziată funcționarea noului legislativ, prin tot felul de tertipuri invocate de secretarul județului, Arsene ar câștiga timp astfel încât concursul pentru șefia Spitalului Județean Neamț, programat pentru data de 21 decembrie, să se desfășoare după regulile actualului Consiliu de Administrație, controlat de oamenii săi, Dan Vasile Constantin și Veronica Vasiliu. Același lucru s-ar întâmpla și cu concursul pentru funcția de director de la Apa Serv SA, acolo unde se pregătește terenul pentru actualul interimar, Bogdan Mușat.

Dacă noul legislativ județean va deveni funcțional, majoritatea PNL, USR, Pro România și, eventual, PMP, ar putea să-i facă zile fripte lui Arsene. În primul rând, consilierii de dreapta ar putea modifica componența CA-urilor și a comisiilor de concurs, ceea ce ar putea strica eventuale jocuri pregătite pentru agreați.

Liviu Harbuz, președintele Pro România, filiala Neamț, a și spus-o direct, și anume că lui Arsene îi este teamă de schimbarea CA-ului și a componenței comisiei de concurs pentru postul de la manager.

„Ionel Arsene nu își dorește un Consiliu Județean funcțional, pentru că îi este frică de schimbarea Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, îi este frică de schimbarea componenței comisiei de concurs pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț din 21.12.2020, premeditând absența sa la ședința de Consiliu Județean de astăzi prin programarea unei vizite la ATI în același interval orar, pentru spectacol și victimizare”, a declarat Liviu Harbuz.

Liberalii cer demisii

La rândul său, liberalul Florin Hopșa cere, în continuare, demisiile președintelui Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean Neamț, directorului economic și directorului de resurse umane.

„De cel puțin 6 ani, Consiliul de Administrație al spitalului este condus de Dan Vasile Constantin, consilierul personal al domnului Ionel Arsene, președinte PSD. Orice tentativă de a arunca vina în altă parte este și va fi sortită eșecului. Este nevoie de soluții reale. Așa cum am mai spus, atât eu, cât și colegii mei, SJU Neamț are nevoie de un management profesionist, iar acest lucru se va întâmpla prin deciziile Ministerului Sănătății, în subordinea căruia SJU Neamț va trece. Cerem public, din nou, să fie demis Președintele Consiliului de Administrație a spitalului, directorul economic și directorul de resurse umane. Iar conducerea CJ Neamț să pună la dispoziția presei documentația pentru toate achizițiile făcute de SJU Neamț și Consiliul Județean pentru spital, din 2017 și până în prezent”, a declarat Hopșa.

De partea cealaltă, Ionel Arsene i-a acuzat pe liberali că au convocat ședințe, în timp ce prioritățile sunt cu totul altele.

„Deși urgența în județul nostru este să redeschidem Secția ATI la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, pentru a putea fi salvați oamenii infectați cu SARS CoV-2, liberalii sunt preocupați de cu totul alte probleme decât cele reale. Astăzi, în timp ce eram în Spitalul Județean, alături de conducerea unității, de colonelul Ciprian Mitrea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și aparatul tehnic din Consiliul Județean, să găsim o soluție pentru redeschiderea ATI, consilierii județeni de la PNL și partenerii lor convocau o ședință de Consiliu Județean, în scop pur politic”, este răspunsul dat de Arsene după ce liberalii au convocat ședința extraordinară de vineri.

Interesul pentru binele pacientului, tratat la diverse

Lucrurile nu ar trebui să se desfășoare nici cum dorește Arsene, dar nici cum și-ar dori cei din alianța de dreapta, respectiv schimbarea componenței comisiei de concurs pentru funcția de manager cu alți membri, probabil controlați de ei. Mai ales după nenorocirea din 14 noiembrie, când s-a văzut, printre altele, ce înseamnă un management controlat politic într-un spital public.

Normal ar fi ca și Arsene, și cei de la PNL și Pro România să susțină organizarea unui concurs pe bune, adevărat, fără intervenții politice. Acest lucru nu se poate face în condițiile în care membrii CA-ului vor alege componența comisiei de concurs după cum au ei chef. Din  respectiva comisie ar trebui să facă parte specialiști, de preferat din alte județe, care să nu fie controlați de factorul politic local, fie el de la putere sau din opoziție. Numai așa, cel mai mare spital din județ ar putea avea un manager bun, ales în urma unui concurs serios. Dacă politicul își va exercita, în continuare, influența, lucrurile nu se vor schimba prea curând la Spitalul Județean. Iar la câte fonduri se învârt aici este puțin probabil că o să scadă presiunea pentru alegerea unui manager care să direcționeze contractele într-o anumită direcție. Dorită de factorul politic, evident!

Daniel MURARU

2 comments

 1. Maria Sfetcu 24 noiembrie, 2020 at 16:53 Răspunde

  În clipa de față observ că opoziția la nea preș’ se cam face de râs. Nu prea înțeleg de ce politic nu acționează, nu se zbat să înceapă procesul de primenire la spital, Apa Serv, Drupo, Carmen Secularea, etc. Păi odată inscaunați noii directori, în urma unor concursuri trucate, nu prea poți să-i dai jos, codul muncii este de partea lor. Și mă mai întreb, cum pot niște oameni care nu mai sunt poate consilieri județeni să facă parte din AGA?
  Doar Ionel știe!
  O zi frumoasă tuturor

 2. Stefan 25 noiembrie, 2020 at 10:01 Răspunde

  Doamna Maria, se pare ca PNL nu prea vrea sa-l supere pe Arsene!Eu miros aici un blat oribil, si nu exclud ca si USR sa faca parte din aranjament!Probabil, vor sa isi imparta fucntiile care tin de CJ..
  Felicitari, domnule Muraru, pentru articol!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.