Ministerul Finanțelor lasă fără bani angajații care au grijă de persoanele cu dizabilități

0
511

Ministerul Finanțelor a lăsat angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț fără salarii, iar șansele de a primi lefurile în perioada imediat următoare sunt aproape de zero. În acest context, sindicaliștii sunt deciși să continue acțiunile de protest prin pichetarea sediilor Guvernului și Ministerului Finanțelor Publice, alături de colegii lor din celelalte județe care se confruntă cu aceeași situație, data stabilită fiind 4 noiembrie.

„Aproape 1.000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (vezi răspunsul AICI). <<La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice>>, se arată în răspunsul ANDPDCA. Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere. Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19. La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț. De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, potrivit comunicatului DGASPC Neamț.

Trebuie spus că DGASPC Neamț este cel mai mare angajator din Neamț, astfel că, în mod evident, are și cele mai mari cheltuieli de personal. Un document emis de Consiliul Județean Neamț, în posesia căruia atacul.ro a intrat la finele lunii martie, arăta că DGASPC avea 1.999 de salariați, din care 515 erau angajați temporar, iar 1.484 de persoane erau angajate permanent.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.