Construirea drumurilor a costat județul sume colosale

0
624

 

Construcția drumurilor județene a însemnat cheltuieli istorice pentru bugetul județului Neamț. Peste o sută de milioane de lei au fost investiți în infrastuctura rutieră a județului, din care peste 9 milioane de lei au fost plătiți numai luna trecută. Construcția drumurilor a „mâncat”, așadar, peste o jumătate din cheltuielile totale ale instituției, înregistrate în perioada ianuarie – septembrie.

Pe lângă drumurile județene, cărora Consiliul Județean le-a alocat sume considerabile, o atenție deosebită li s-a acordat și serviciilor religioase, instituțiilor de spectacole, sport și muzeelor, deși au fost mai mult închise, anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19.

În cele 9 luni trecute ale acestui an, Consiliul Județean a avut venituri în valoare de 322,54 de milioane de lei și cheltuieli de 241,94 de milioane de lei. Cea mai mare cheltuială a fost cu drumurile pentru care au fost cheltuiți 127,58 de milioane de lei, din care 103,76 de milioane de lei pentru construcția drumurilor și 21,3 milioane de lei pentru reparații curente. Consiliul Județean a cheltuit numai în septembrie 9,76 milioane de lei pentru construcția de drumuri.

Alți peste 18 milioane de lei au fost cheltuiți doar pentru ca instituția să funcționeze, sumă din care 15,22 milioane de lei au însumat salarii de bază, contribuții sociale, sporuri și indemnizații pentru angajații aparatului propriu al Consiliului Județean. Totodată, din această sumă, 875.556 de lei s-au dus pe alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare.

În ceea ce privește serviciile susținute de Consiliul Județean, învățământul (preșcolar, primar și secundar inferior) au primit ajutoare în natură în valoare de 1,27 de milioane de lei, iar alte cheltuieli în domeniul învățământului au însumat, în 9 luni, 1,02 milioane de lei.

Secțiunea „Spitale generale” indică, pentru cele 9 luni, cheltuieli de peste 36,10 milioane de lei, din care 16,09 milioane de lei au fost pentru finanțarea cheltuielilor curente din domeniul sănătății, 3,44 milioane de lei – pentru finanțarea cheltuielilor de capital, în timp ce programele de dezvoltare au reprezentat cheltuieli de 16,38 milioane de lei.

În 9 luni, muzeele au primit de la Consiliul Județean aproape 5 milioane de lei, activitățile de sport au fost susținute cu 2,33 milioane de lei, iar serviciile religioase, cu 21,7 milioane de lei, din care 4,97 milioane de lei au reprezentat susținerea cultelor și 16,29 milioane de lei – contribuțiile la salarizarea personalului neclerical. Alte servicii în domeniul culturii, recreerii și religiei au dus la cheltuirea a 1,17 milioane de lei, din care 1,14 milioane de lei pentru asociații și fundații, în timp ce instituțiile publice de spectacole și concerte au fost susținute financiar cu 8,72 milioane de lei. Asistența acordată persoanelor în vârstă a costat Consiliul Județean 1,47 milioane de lei, iar construcțiile la capitolul „Asistența socială în caz de invaliditate” – 3,26 milioane de lei.

În cele 9 luni, Consiliul Județean Neamț a mai cheltuit 1,24 milioane de lei pentru alte servicii în domeniile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale, 4,60 milioane de lei pentru reducerea și controlul poluării, 2,92 milioane de lei pentru colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor și 1,03 milioane de lei pentru transportul în comun.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.