Pacienții Covid-19, supărați că VIP-urile beneficiază de tratament preferențial. Cum sunt blocate aiurea paturile din spital

1
1129

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este principala unitate medicală suport Covid – 19 din județ, aici fiind internați pacienții confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus. Dacă în vară, cel mai mare spital din județ a fost blocat pentru câțiva pacienți, acum situația s-a schimbat, numărul bolnavilor internați fiind de ordinul sutelor, ceea ce înseamnă că situația este mult mai dificilă față de acum câteva luni. Chiar dacă a fost timp suficient pentru a pregăti acest așa-zis val doi al pandemiei, cei care coordonează treburile celei mai mari unități medicale din județ au fost prinși pe picior greșit. Cel puțin asta confirmă informațiile pe care atacul.ro le-a primit în ultimele zile de la bolnavii de Covid-19 sau de la aparținătorii acestora. Una dintre problemele reclamate ține de modul în care sunt tratați preferențial anumiți pacienți care, în viața de zi cu zi, dețin funcții importante în diverse instituții. Astfel, un pacient bolnav de Covid – 19, internat în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, ne-a reclamat faptul că în timp ce bolnavii obișnuiți stau câte 4 persoane în saloane, alții, VIP-urile, stau singuri în rezerve.

„Normal că frustrarea este imensă, pentru că toți cotizăm la bugetul asigurărilor de sănătate. Când vezi că există persoane cărora li se pun la dispoziție rezerve pentru a sta singuri și a nu fi deranjate, iar ceilalți stau câte 4 în cameră, te supără. Dar cui să-i spui? Este o doamnă bolnavă de Covid – 19, care, de câteva zile, stă singură într-o rezervă. Pleacă când vrea, vine când vrea, iar ceilalți bolnavi nici nu au voie să părăsească saloanele. Am observat că este vizitată regulat de o persoană care vine la spital cu o mașină ce pare a aparține unei instituții din Justiție – tribunal sau judecătorie. Toate astea se întâmplă fără ca nimănui să-i pese sau să intervină”, ne-a declarat un bolnav de Covid – 19, internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamț.

Ruda unui bolnav de Covid – 19, pacient al spitalului județean, ne-a povestit o altă situație ciudată, care blochează, poate, zeci de paturi. Situația este cauzată de lipsa ambulanțelor, care nu pot să-i transporte pe bolnavii de Covid – 19, a căror stare de sănătate este bună, la domiciliu. Lipsa ambulanțelor este explicabilă, pentru că toți bolnavii non-Covid din tot județul sunt transportați la Spitalul Roman, presiunea pe ambulanțieri fiind imensă. În medie, într-o oră, 7 ambulanțe transportă bolnavi la Spitalul Roman. Cum rămân puține echipaje disponibile, bolnavii de Covid – 19, externați pentru a continua tratamentul la domiciliu, mai stau câteva zile în spital. Pentru că nu sunt ambulanțe.

„Toată treaba nu este gândită ca lumea. De două zile așteptăm să vină o rudă acasă din spital, dar nu poate pentru că nu există ambulanță care s-o aducă. Iar cazul nu este singular, astfel fiind blocate zeci de paturi și cheltuite resurse aiurea. Cei de spital se plâng că nu au paturi pentru bolnavi, dar nu găsesc soluții pentru a-i transporta pe pacienți aflați în stare bună la domicilii. Ruda mea se simte bine, însă i s-a recomandat să continue tratamentul acasă, unde va mai sta în izolare încă două săptămâni. Acești pacienți, care își continuă tratamentul acasă, în izolare, nu pot fi transportați de la spital decât cu ambulanțele. Cum ambulanțele sunt suprasolicitate, oamenii stau în spital, pentru că nu are cine să-i transporte. Așa se pierd resurse importante și locuri, pentru că paturile sunt ocupate de oameni care ar putea să-și continue tratamentul acasă”, a declarat nemțeanul.

Datele noastre indică faptul că situația este cunoscută de autorități, care, cel puțin până în acest moment, nu au identificat o soluție mai bună.

Daniel MURARU

1 comment

  1. Stefan 23 octombrie, 2020 at 16:41 Răspunde

    Este o bataie de joc , sunt niste masuri gandite cu picioarele, de sus pana jos!Ce se intampla daca un bolnav este preluat de cineva din familie cu o masina personala?Nu ajunge tot acasa, in familie?!Cat despre tratamantele preferentiale pentru magistrati , militieni si securisti si neamurile lor, nu e o noutate!Eu le-a sspune celor care au facut sponsorizari la spital sa nu mai dea un sfant , pana nu se pune ordine acolo!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.