Fostul șef de la „Apele Române” și afaceristul care i-a dat șpagă un milion de euro rămân după gratii

2
1105

Victor Sandu, fostul director al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), va mai petrece încă 30 de zile în arest, după ce judecătorii Tribunalului Bacău i-au respins ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii preventive. După gratii va rămâne și Sorin Ciufudean, patronul firmei Industrial Construct Ardeal SRL, despre care procurorii DNA afirmă că i-a dat fostului director de ANAR o mită de 1 milion de euro.

Instanța a respins și cererile altor doi inculpați de revocare a controlului judiciar, măsură ce a fost menținută pentru încă o perioadă de 60 de zile. Cei doi care vor fi obligați să meargă în continuare la birourile de supraveghere judiciară sunt Gabriel Chivăran, judecat pentru complicitate la luare de mită, și Valeria Bondrea, cel de-al doilea patron al firmei Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud, judecată pentru complicitate la dare de mită. Decizia instanței Tribunalului Bacău nu este definitivă, inculpații formulând deja contestații.

Chivăran, despre care procurorii afirmă că l-a ajutat pe Sandu să încaseze șpaga de un milion de euro de la Ciufudean, este consilier în cadrul Direcției Corp Control, Integritate și Anticorupție din cadrul Ministerului Mediului. Procurorii anticorupție afirmă că, prin două firme controlate de Chivăran, Ciufudean a achitat șpaga de 1 milion de euro ascunsă în contracte ce nu au fost executate niciodată.

Ilegalitățile au fost săvârșite în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, când inculpatul Sandu Victor, în calitatea de șef ANAR, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită de la un Sorin Ciufudean suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată, în fapt, de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.Banii ar fi fost virați de societatea Industrial Construct Ardeal în conturile a două firme controlate de Chivăran, un apropiat al directorului general.

„Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor, după cum urmează:
– “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”,
– “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”,
– “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor ”.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul DNA.
Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, ambii din Vălenii de Munte, județul Prahova, ca și Chivăran, sunt administratorii firmelor prin care ar fi fost spălată mita de 1 milion de euro. Fiind audiați în calitate de martori, cei doi au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului, motiv pentru care au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă.

D.MURARU

Citește și:

Șpaga de 1 milion de euro de la „Apele Române”. Este implicat și un consilier de la Direcția Anticorupție din Ministerul Mediului

 

2 comments

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.