Dezmăț pe bani publici. CJ Neamț a ajuns să plătească fotografiile făcute la bairamul angajaților

1
1308

Consiliul Județean Neamț și-a permis să cheltuiască mii de euro pentru servicii de fotografie, în condițiile în care are angajați plătiți să facă și poze. Și Ionel Arsene, șeful CJ-ului, deține un telefon performant pe care îl putea folosi pe șantierele județului pentru pozat. Dar dacă tot sunt bani pentru administrarea paginii de Facebook și pentru ode publicate în presă, de ce nu ar fi și pentru realizarea de fotografii? Că doar Arsene nu dă de la el, ci din banii nemțenilor.

Aproape 200 de fotografii, plătite unei firme private cu peste 10 lei/buc, au fost realizate la cheful de sfârșit de an al angajaților Consiliului Județean, din decembrie 2018, aspect care demonstrează cam câtă risipă se face în instituția condusă de Arsene.

Despre afacerea cu serviciile de fotografie contractate de Consiliul Județean Neamț, atacul.ro scria în mai 2019, iar Camera de Conturi Neamț a abordat subiectul cu ocazia controlului efectuat în această vară. Auditorii au descoperit că aceste cheltuieli au fost trecute la o altă categorie cu scopul, cel mai probabil, de a le ascunde. Altfel, nu poate fi explicat cum fotografiile de la bairamul angajaților, dar și celelalte poze au fost înregistrate, atenție!, la categoria „Cheltuieli cu bunuri și servicii – Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”. Echipa de audit a constatat că: „au fost utilizate fonduri bugetare pentru activități care nu sunt în concordanță cu scopul, obiectivele și atribuțiile reglementate de lege”.

„Astfel, în anul 2019 au fost efectuate plăți în valoare de 34.268 de lei către SC Studio Illusio SRL, reprezentând contravaloare servicii de fotografie. Aceste cheltuieli au fost angajate prin două contracte încheiate cu SC Studio Illusio SRL după cum urmează:

  • Contractul nr. 6775/11.04.2018, în valoare totală de 39.000 lei fără TVA (3.120 bucăți x12,5 lei/bucată), cu o durată de 12 luni;
  • Contractul nr. 9045/14.05.2019, în valoare totală de 44.304 lei fără TVA  (3.120 bucăți x 14,20 lei/bucată), cu o durată de 13 luni. (…)

În referatele de necesitate întocmite de către doamna Balint Maria Simona (…), se menționează că necesitatea achiziției <<serviciilor profesionale de fotografie>> este impusă de <<obligația Consiliului Județean de a informa corect și permanent opinia publică, partenerii sociali și instituționali în legătură cu activitatea instituției, cât și pentru asigurarea unei vizibilități adecvate în promovarea corespunzătoare a proiectelor și investițiilor pe care instituția le implementează>>”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

În referatele de necesitate s-a menționat că fotografiile profesionale vor fi difuzate către instituțiile media din județ și rețelele de socializare, la pachet cu informațiile privind anumite evenimente. Reprezentanții Camerei de Conturi au vizualizat peste 3.000 de fotografii, multe realizate la diverse evenimente: Vacanțele Muzicale, Expoziția Agarici; ședințe ale Consiliului Județean, zile ale comunelor (Piatra Șoimului și Borlești, ambele conduse de apropiați de-ai lui Arsene). Ce obligație o fi avut CJ-ul să plătească fotografiile realizate la zilele comunelor Borlești și Piatra Șoimului? Obligații nu, însă pozele au fost folosite pentru a fi decontate serviciile către realizatorul de fotografii.

Camera de Conturi a stabilit că CJ Neamț a fost prejudiciat cu 34.268 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de fotografie. Acestei sume i se adaugă o alta, de 69.819 lei, reprezentând cheltueilile cu articolele de presă și producții TV.

Alți bani aruncați pe fereastra CJ-ului în conturile firmelor prietene au fost cei plătiți pentru administrarea paginii de Facebook. Camera de Conturi a constatat că la categoria „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”, CJ Neamț a contractat „servicii întreținere, optimizare, dezvoltare pagină/site pe rețea de socializare” , având la bază contractul nr. 590/31.01.2019, în valoare totală de 35.700 de lei, încheiat cu SC Babilon Press SRL, pentru perioada 31.01.2019 – 30.04.2019, și contractul nr. 9346/14.05.2019 în valoare de 35.700 de lei, încheiat cu SC Ghici Computers SRL pentru perioada 14.05.2019 – 14.08.2019. Auditorii atrag atenția că cel puțin doi salariați, Maria Simona Balint și Ovidiu Lozonschi, aveau prevăzute în fișa postului realizarea acestor servicii, pe carecei din CJ au preferat să le achite celor doi abonați la banii județului în condițiile în care crearea, actualizarea, administrarea, întreținerea și dezvoltarea unei pagini de Facebook sunt gratuite. Mai mult, CJ Neamț nu este o societate comercială care să aibă concurență astfel încât să aibă nevoie de „stabilire obiective”, „monitorizare zilnică”, „sondaje, țintire audiență” etc. Practic, plățile, de peste 70.000 de lei, au fost decontate ilegal, la care se adaugă alți 10.234 de lei ca foloase necuvenite.

Reprezentanții Consiliului Județean Neamț nu au fost de acord cu aceste constatări și au făcut contestație la Curtea de Conturi a României să se pronunțe.

Aproape 100.000 de lei pentru 5.820 de poze. Auditorii au „uitat” un contract

Firma Studio Illusio SRL a încheiat trei contracte cu CJ Neamț, toate în mandatul de președinte al inculpatului pentru fapte de corupție Ionel Arsene. Contractul, în valoare de 6.000 de lei, fără TVA, încheiat în octombrie 2016, prevedea ca firma Studio Illusio SRL să furnizeze CJ-ului 300 de poze la 20 de lei/poza, fără TVA. Acest contract nu a fost analizat de cei de la Camera de Conturi Neamț, deși este cel mai nesimțit din punct de vedere al tarifelor (20 de lei/poză, fără TVA).  Al doilea contract, în valoare de 30.000 de lei, fără TVA, a fost încheiat în martie 2017. De această dată, Consiliul Județean Neamț a plătit 12,50 lei, fără TVA/poză, comanda totală fiind de 2.400 de fotografii.

Ultimul contract, încheiat în mai 2019, prevedea realizarea a 3.120 de poze cu 14,20 lei/poza, valoarea totală fiind de 44.304 lei, fără TVA.

În total, cele trei contracte au costat bugetul Consiliului Județean Neamț aproape 100.000 de lei. Banii au fost cheltuiți pentru realizarea, de către firma Studio Illusio, a 5.820 de poze. 

 

Daniel MURARU

Cât plătește Consiliul Județean pentru „trasul” în poză

 

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.